Dostupni linkovi

Alvargonzales: Logiku Dejtona razraditi u briselsku logiku


Alehandro Enrike Alvargonzales San Martin
Alehandro Enrike Alvargonzales San Martin
Ambasador Kraljevine Španije u BiH Alehandro Enrike Alvargonzales San Martin u intervjuu za emisiju “Pred Vratima Evrope” između ostalog kaže da je potrebno logiku Dejtonskog mirovnog sporazuma odnosno njegovog Ustava, razraditi u briselsku logiku. U tom smislu, potreban je efikasniji i funkcionalniji Ustav koji bi mogao osigurati ono što svi građani Bosne i Hercegovine trebaju.

Ambasador Kraljevine Španije u BiH, Alehandro Enrike Alvargonzales San Martin, kaže da je Španija potpuno opredijeljena da pomogne Bosni i Hercegovini da se približi evroatlantskim integracijama. Podsjeća, međutim, da je to napor koji ne treba biti uložen samo izvana, već prvenstveno od domaćih političkih snaga.

Ambasadora Alvargonzalesa pitali smo kada BiH može da očekuje bezvizni režim. Odgovor je bio neodređen, ali ipak optimističan:

“Mislim da će BiH imati bezvizni režim u vrlo bliskoj budućnosti. Nadam se, vjerujem i imam razloge da mislim da će to doći ranije nego što se misli.“


Ustav nije nešto što može biti nametnuto izvana, to mora biti plod saradnje i konsenzusa različitih političkih partija.
Kao osnovi problem bosanskohercegovačkih političara ambasador Alvargonzales navodi različite ideje i vizije kako država treba da bude strukturirana:

“Mi se bavimo Ustavom još od vremena Dejtona, ali logiku Dejtona trebamo razraditi u briselsku logiku. U tom smislu trebamo Ustav koji bi bio efikasniji i funkcionalniji, tako da može obezbijediti ono što svi građani Bosne i Hercegovine trebaju. Pozicije različitih političkih partija su sada međusobno udaljene, iako moram reći da je prisutan konsenzus da se nešto mora uraditi. Kao što znate, zbog izbornog procesa nemoguće je da imate ustavne reforme sada. Nadam se da će u budućnosti lokalni političari biti u mogućnosti postići taj konsenzus. Ustav nije nešto što može biti nametnuto izvana, to mora biti plod saradnje i konsenzusa različitih političkih partija. Mi možemo pomoći, možemo savjetovati, ali to je sve što možemo učiniti.“


Građani dovljno sazreli da razlikuju umjerenost i radikalizaciju

Na pitanje da li vjeruje da Bosna i Hercegovina ima potencijal da se na predstojećim izborima odluči za građansku opciju, ambasador Kraljevine Španije odgovara da on zastupa stranu zemlju i da se ne bi usudio reći šta javnost BiH treba da radi:

„Mislim da jako izgrađena društva imaju tendenciju da glasaju za lidere koji zastupaju njihove interese i koji su sposobni braniti te interese. Ali nikad ne bih mogao da kažem ko je taj ko to može i učiniti.“


Za predizbornu retoriku u Bosni i Hercegovini, ambasador Alehandro Alvargonzales kaže da ona izaziva zabunu u javnosti i ne doprinosi povoljnoj predizbornoj klimi:

„Mislim da ona treba nekako biti izbjegnuta. Ali takođe razumijem da, kako dolaze izbori, bira se budućnost zemlje u naredne četiri godine i ponekad ljudi koriste mehanizam za koji vjeruju da je, da tako kažem, efektniji za dobijanje glasova. S druge strane, rekao bih da su građani BiH dovoljno sazreli da naprave razliku između logičnog i nelogičnog, između umjerenosti i radikalizacije. I između onih koji gledaju naprijed, u budućnost, i onih drugih koji možda gledaju samo na riječi kao mehanizam. U svakom slučaju, visoka, zapaljiva retorika nikad nije dobra u društvu koje želi da bude okrenuto budućnosti.“


Mislim da je EU obaveza zbog stabilnosti, ali ne samo zbog toga, već i zbog budućnosti mladih BiH. Kako mi kažemo u Španiji - vrlo je hladno živjeti van EU.
Ambasadora Alvargonzalesa pitali smo kako bi izgledala evropska budućnost Bosne i Hercegovine. On je to ilustrovao primjerom Španije:

„Španija je dobila pomoć za razvoj 1975. godine. Nekoliko godina kasnije postali smo članica EU i danas smo šesta zemlja u svijetu koja je uključena u grantove pomoći za zemlje u razvoju. Imamo vrlo visok prihod po glavi stanovnika. Iako imamo ekonomskih problema, imamo i vrlo snažnu poziciju u ekonomiji danas. Mislim da je Evropska unija obaveza zbog stabilnosti, ali ne samo zbog toga, već i zbog budućnosti mladih BiH. Kako mi kažemo u Španiji - vrlo je hladno živjeti van Evropske unije. Prednosti su generalne – daće vam više transparentnosti, bolju administraciju, bolje zakone da riješite svoje svakodnevne poslove, daće vam ekonomičniji sistem, pomoći će vam da postanete punopravni član društva koje je vrlo razvijeno i vrlo funkcionalno.“

Ambasador Kraljevine Španije u Bosni i Hercegovini na kraju kaže da će, osim svih navedenih prednosti, članstvo BiH u Evropskoj uniji pružiti građanima mogućnost da gledaju u budućnost XXI vijeka – sa punim povjerenjem.

*****
Pročitajte i ostale priloge iz programa Na vratima Evrope:

Stroga pravila za izlazak na evropsko tržište
Incko: Vizna liberalizacija u drugoj polovini godine
Veliki broj mladih odlazi u EU za poslom

*****
Program Na vratima Evrope - svake nedjelje od 15 časova samo u našem radijskom programu i na internet stranici. (Autor programa: Gordana Sandić-Hadžihasanović)
XS
SM
MD
LG