Dostupni linkovi

Dujmović: Nema povećanja za kulturu


Zora Dujmović: Nesporazuma sa kulturnim djelatnicima je bilo puno iz razloga neshvaćanja situacije
Zora Dujmović: Nesporazuma sa kulturnim djelatnicima je bilo puno iz razloga neshvaćanja situacije

Ministrica nauke i kulture Federacije Bosne i Hercegovine Zora Dujmović u intervjuu za Radio Slobodna Europa (RSE) kaže da u 2018. godini neće biti povećanja sredstava za kulturu i sport.

Nema pomaka u donošenju zakona o audiovizualnoj djelatnosti, niti zakona o kinematografiji, tako da će budžet za proizvodnju filmova u BiH i dalje iznositi 1,7 milijuna maraka (više od 870.300 eura), što je najmanji budžet za film u cijeloj regiji.

RSE: Da li ste zadovoljni rezultatima rada Ministarstva kulture i sporta FBiH u 2017. i koji su Vam najveći uspjesi u prošloj godini?

Dujmović: Ne mogu reći da sam zadovoljna zato što je i 2017. godine nedovoljno sredstava izdvojeno proračunom Vlade Federacije BiH za sve ono što sam imala priliku kroz 2016. godinu i u prvoj godini mandata koja, istina, nije bila zaokružena, nego je išla od 1. travnja. Dakle, potrebe za kulturu i sport su daleko veće, očekivanja neusporedivo veća svake godine, a naš proračun je jako mali i stoji na istom nivou.

RSE: Nedavno ste dobili nagradu za najbolju ministricu Nezavisnih novina. Što su to čitatelji prepoznali u Vašem radu i dodijeli Vam tu nagradu?

Dujmović: Ja sam, naravno, jako ponosna što sam dobila priznanje Nezavisnih novina kao najbolja ministrica u Vladi Federacije BiH. Kazala sam da tu nagradu ne doživljavam strogo osobno, sigurno je dijelom doprinos kolega u Vladi koji cijene da s malo novca uspijemo pokriti ono što je neophodno.

RSE: Od početka Vašeg mandata mnogo ste na udaru brojnih kulturnih umjetnika iz Sarajeva. Kakva je danas vaša komunikacija?

Dujmović: Komunikacija svakako postoji. Ja sam uvijek da razgovorom možemo rješavati nekakve nastale probleme. U početku su se problemi javili, iz razloga, što su sredstva za kulturu podjednako bila ista i u 2014. i 2015. godini a očekivanja nekih kulturnih institucija i udruženja građana su bila daleko veća.

Nesporazuma je bilo jako puno iz razloga neshvaćanja situacije u kojoj se nalazi Ministarstvo. Uslijedila je tužba od pet udruženja građana iz Sarajeva i Narodnog pozorišta iz Zenice. Neke je stvari Vlada ispravljala iz tekućih rezervi.

RSE: Posebno su nezadovoljni umjetnici koji se bave filmom. Da li ima pomaka u donošenju zakona o audiovizualnoj djelatnosti i zakona o kinematografiji?

Dujmović: Zakon o audiovizualnoj djelatnosti je bio pripremljen, međutim zakon je dobio negativno mišljenje institucija i nije mogao ući u parlamentarnu proceduru. S obzirom na to da je kultura u nadležnosti županija, mišljenje nekih županija je da njima nije neophodan taj zakon.

Fondacija za kinematografiju, koja djeluje pri Ministarstvu, ima proračun od 1,7 milijuna maraka. To su mizerna sredstva s kojim se ne može ništa uraditi, ali je činjenica da i s tim sredstvima koje dobiju iz Fondacije mogu aplicirati za europske fondove.

RSE: Da li ima naznaka da se sredstva za proizvodnju filmova u Federaciji BiH povećaju?

Dujmović: Nažalost, i u 2017. godini sredstva su ista, a i u 2018. neće biti promjena.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG