Dostupni linkovi

Ni marka za Muzej ratnog djetinjstva


Zbirka tužnih uspomena
molimo pričekajte
Embed

No media source currently available

0:00 0:05:18 0:00

Zbirka tužnih uspomena

Muzej ratnog djetinjstva nije dobio niti jednu marku na javnom pozivu Federalnog ministarstva kulture i sporta za projekat od posebnog i internacionalnog značaja za Bosnu i Hercegovinu i Federaciju BiH.

Tim povodom je osnivač Muzeja Jasminko Halilović uputio otvoreno pismo resornoj ministrici. No, njen odgovor Halilović još nije dobio, zato će poručuje, svoja prava tražiti i sudskim putem.

Formalno-pravne kriterije, Muzej ratnog djetinjstva je zadovoljio, ali je ipak bodovan kao jedan od najnekvalitetnijih i najbeznačajnijih projekata, tako da nije podržan ni sa 1 KM.

„Na javnim pozivima za podršku projektima od posebnog i od intrenacionalnog značaja za Federaciju BiH, Ministarstvo je nagradilo 96 od 105 projekata koji su zadvoljili formalno-pravne uslove. Nije nagrađeno samo devet projekata, među njima i Muzej ratnog djetinjstva. Iskreno, ja ne znam šta se desilo! Mi smo iznenađeni i smatramo cijelu situaciju potpuno skandaloznom! Podršku su dobili projekti o kojima ne možete naći ni riječi na internetu“, objašnjava osnivač Muzeja ratnog djetinjstva Jasminko Halilović.

Muzej ratnog djetinjstva je u posljednjih godinu dana gostovao na najvećim svjetskim muzejskim konferencijama kao jedini muzej iz Bosne i Hercegovine
Muzej ratnog djetinjstva je u posljednjih godinu dana gostovao na najvećim svjetskim muzejskim konferencijama kao jedini muzej iz Bosne i Hercegovine

Nije još jasno zašto je Muzej ratnog djetinjstva odbijen, jer je uspjeh ostvario upravo na internacionalnom nivou. U obrazloženju je navedeno da ovaj projekat nije imao dovoljno bodova da bi zaslužio finasiranje.

„Muzej ratnog djetinjstva je u posljednjih godinu dana gostovao na najvećim svjetskim muzejskim konferencijama kao jedini muzej iz Bosne i Hercegovine. Bili smo pozvani da održimo predavanje na priznatim svjetskim univerzitetima uključujući Univerzitet Columbia u New Yorku, Univerzitet u Torontu u Kanadi, Univerzitet Kyoto u Japanu. O Muzeju su pisali najveći svjetski mediji. U takvoj situaciji, Muzej je bodovan kao jedan od najbeznačajnijih projekata u Federaciji i Bosni i Hercegovini. To je zaista besmisleno i smiješno“, tvrdi Halilović.

Iz Muzeja ratnog djetinjstva najavili su da će se žaliti na odluku Federalnog ministarstva kulture i sporta, zakonskim i sudskim putem. Federalna ministrica kulture i sporta Zora Dujmović je za BHT 1 rekla da vjeruje da su članovi Komisije koja je odlučivala o finansiranju projekata od posebnog i internacionalnog značaja, ispravno vrednovali aplicirane projekte.

Djeljenje iskustava i priča pojedinaca koji su djetinjstvo proveli u ratu u BiH važan je dio procesa izgradnje mira
Djeljenje iskustava i priča pojedinaca koji su djetinjstvo proveli u ratu u BiH važan je dio procesa izgradnje mira

„Ovo pismo koje je upućeno bh. javnosti meni ostvalja prostor da sa sjednem sa članovima Povjerenstva čim prije, da pogledam njihov zapisnik, te da vidim na koji način su vrednovali ono što je napisano u projektu, odnosno u programu aplikacije“, rekla je resorna ministrica Zora Dujmović.

Djeljenje iskustava i priča pojedinaca koji su djetinjstvo proveli u ratu u BiH važan je dio procesa izgradnje mira. Izložbe koje su organizovane u nekoliko gradova Bosne i Hercegovine, te pozivi da se i u inostranstvu organizuju slične izložbe potvrđuju da je ovakav Muzej poseban i zanimljiv.

Jasminko Halilović poručuje da se ovim neće spriječiti otvaranje Muzeja ratnog djetinjstva u Sarajevu, za šta su više od 80 posto sredstava osigurali iz internacionalnih izvora.

„U toku su finalne pripreme za otvaranje Muzeja ratnog djetinjstva u Sarajevu. Ministrica jeste ovim potezom ugrozila otvaranje Muzeja, ali nas to neće spriječiti - Muzej će biti otvoren do kraja godine“, poručuje Halilović.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG