Dostupni linkovi

Masivni sajber napad pod kontrolom, novi nije isključen


Zaposleni u vladinim institucijama, organizacijima i privatnim preduzećima vratili su se na posao u ponedjeljak sa strahom da bi masivni sajber napad mogao biti još gori nakon vikenda. Ipak, evropske vlade i kompanije, po svemu sudeći, su izbjegle dalje posljedice globalnog napada, saopštio je Europol. Kako su naveli, novih žrtva napada nema i situacija u Evropi izgleda stabilna. Microsoft je, pak, upozorio da sajber napad, koji je od petka pogodio 150 zemlja, za vlade širom svijeta mora biti "poziv za buđenje".

"Izgleda da je veliki broj zaposlenih u odjeljenjima za internet sigurnost tokom vikenda odradio svoj posao i obavio ažuriranje (update) softvera" izjavio je za AFP portparol Europola Jan Op Gen Oorth, dodajući da za sada nije povećan broj žrtava i da situacija u Evropi u ponedjeljak djeluje stabilna.

Europl je saopštio da da je više od 200.000 kompjutera u 100.000 organizacija širom svijeta zaraženo tokom vikenda i da je to bio "napad bez presedana".

Dan ranije je izvršni direktor Europla Rob Wainwright upozorio da bi se situacija mogla pogoršati kada se zaposleni vrate u ponedjeljak na radna mjesta.

Sajber napad koji je počeo u petak 12. maja poremetio je bolnice, banke, prodavnice, škole i vladine agencije u 150 zemlja, prevashodno napadajući kroz slabosti starijih verzija Microsoft opertivnih sistema. Vjeruje se da je riječ o najvećoj online šemi za iznuđivanje koja se ikad dogodila u virtuelnom prostoru.

Microsoft je upozorio da ovaj sajber napad za vlade širom svijeta mora biti "poziv za buđenje".
Microsoft je upozorio da ovaj sajber napad za vlade širom svijeta mora biti "poziv za buđenje".

U toku je opsežna međunarodna potraga za odgovornima za masivni sajber napad, a u mnogim firmama internet stručnjaci su radili tokom vikenda da bi spriječili nove viruse.

Nacionalne vlasti za internet sigurnost Kine, drugoj najvećoj ekonomiji na svijetu čiji su platni promet i vladini servisi bili žestoko pogođen, danas su saopštile da se napad i dalje širi, ali da je u značajnoj mjeri usporen.

Japanske firme, uključujući i Hitachi i Nissan, prijavile su probleme, ali, kako su naveli, nije bilo ozbiljnih poteškoća za njihove poslovne operacije.

Među velikim žrtvama sajber napada su američka kompanija za brzi prenos pošiljki FedEx, proizvođači automobila u Evropi, španski telekom Telefonica, britanska Nacionalna zdravstvena služba i njemačka željeznica.

Rusko ministarstvo unutrašnjih poslova je saopštilo da su neki od njihovih kompjutera pogođeni, bankarski sistem kao i željeznički sistem su napadnuti, ali da veliki problemi nijesu uočeni.

Sajber napadač ili napadači funkcionišu tako što od korisnika kompjutera traže uplatu od 300 do 600 dolara u anonimnoj bitcoin internet valuti da bi im oporavili fajlove koje je virus kodirao, blokirajući pristup vlasniku.

Ipak, upozorava se da bi nasumični virus WannaCry mogao povećati visinu iznude i da se u nekim slučajevima povećava i prijetnja da će svi fajlovi biti izbrisani za sedam dana ukoliko ne bude isplate.

Oglasio se Microsoft porukom da nasumični sajber napad mora biti "poziv za buđenje" za vlade zemlja širom svijeta. Virus koji je uspio da pronađe slabosti Microsoft Windowsa ukraden je iz američke obavještajne službe.

Među velikim žrtvama sajber napada su američki FedEx, proizvođači automobila u Evropi, španska Telefonica, britanska Nacionalna zdravstvena služba i njemačka željeznica.
Među velikim žrtvama sajber napada su američki FedEx, proizvođači automobila u Evropi, španska Telefonica, britanska Nacionalna zdravstvena služba i njemačka željeznica.

Predsjednik Microsofta Brad Smith oštro je krtikovao vlade zbog čuvanja informacija o bezbjednosnim propustima u kompjuterskim sistemima.

"Vidjeli smo slabosti takvog čuvanja kada se CIA pojavila na WikiLeaksu, a sada je ova slabost ukradena iz NSA oštetila korisnike širom svijeta", naveo je Smith dodajući:

"Ekvivalentan scenario sa konvencionalnim oružjem bi bio da američkoj vojsci bude ukradeno nekoliko raketa Tomahawk."

Microsoft je takođe upozorio da mnoge organizacije nijesu vodile računa o ažuriranju svojih sistema, čime su dozvolile da se virus proširi.

"Kako sajber kriminal postaje sve sofisticiraniji, nema drugog načina da korisnici zaštite svoje sisteme osim da ih ažuriraju", naveo je predsjednik Microsofta Brad Smith.

Dave Lee, reporter za tehnologije BBC-a, očekuje da će nakon ovoga biti teških pitanja unutar organizacije koje svoje mreže nijesu bolje osigurale, ali i onih koje su ključne za zaustavljanje virusa NSA i Microsft.

NSA krije svoje sajber oružje da bi mogli da gađaju svoje mete, a Microsoft je već dugo upozoravo na opasnosti od toga.

Iako je privremeno širenje uspjelo da se uspori, napadači su, prema riječima šefa Europola Roba Wainwrighta, objavili novu verzuju virusa, tako da se očekuje novi udar, moguće već danas.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG