Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Kupchan: Putinov opasni teatar


Charles Kupchan, ekspert Savjeta za vanjske poslove i profesor Georgtown Univerziteta

Jačanje nuklearnog potencijala Rusije i SAD vodi novom zaoštravanju odnosa između Vašingtona i Moskve, ali je prerano reći počinje li nova trka u naoružanju, kao u vrijeme hladnog rata, smatra dr Charles Kupchan (Čarls Kupčan) ekspert Savjeta sa vanjske poslove (Council on Foreign Relation) i profesor na Georgetown Univerzitetu (Džordžtaun).

Kupchan, koji je bio i savjetnik predsjednika (Baracka) Obame i direktor Evropskih poslova njegovog Savjeta za nacionalnu sigurnost te radio u (Bill) Clintonovoj administraciji i State Departmentu, smatra da je u ovom trenutku teško reći sa čim (Vladimir) Putin zaista raspolaže, ali da je nuklearna jednačina predstavljena uoči izbora – predizborni teatar sa opasnim potencijalom.

Međutim "na neki način mislim da najhitnija prijetnja koju Rusija predstavlja za zapadne demokratije nije njen navodni novi nuklearni sistem, već njeno stalno miješanje u demokratske procese na Zapadu" vjeruje ovaj američki ekspert za međunarodne odnose, NATO, bezbjednosne alijanse, Evropu i Evroaziju.

RSE: Dr. Kupchan, ruski predsjednik Vladimir Putin je krajem prošle sedmice otkrio novo nuklearno oružje koje, kako je rekao, može pogoditi bilo koju tačku na svijetu i koje nije moguće presresti. Da li Vas je ovo iznenadilo?

Kupchan: Jasno je da je to jedna eskalacija u retorici. Kakvo je sve oružje Putin dodao svom arsenalu je nejasno, jer ne znamo da li je u suštini sve bilo samo retorika ili je zaista govorio o sistemu koji je kreirao. Ali jasno je da Putin gleda u predstojeće ruske izbore i pojačava konfrontaciju sa SAD-om. U tom kontekstu pokušava da kreira situaciju u kojoj razlike između SAD-a i Rusije nijesu samo zbog Sirije, Ukrajine i ruskog miješanja u izborne procese, već je tu sada i nuklearna jednačina.

RSE: Vjerujete li u ono što je rekao da imaju najbolje nuklearno oružje koje je, kako je rekao, "potpuno nepobjedivo za SAD"? Takođe, rekao je da bi NATO-ove mjere protiv toga bile potpuno uzaludne. Određeni broj analitičara sumnja, pak, da već imaju, kako su naveli, operativno nuklearno oružje.

Kupchan: Nije uopšte upitno to da su se Rusi osjećali neugodno zbog američkog raspoređivanja raketnih odbrambenih sistema – jednog u Evropi, kao i onog koji je raspoređen zbog Sjeverne Koreje.

I sada je predsjednik Putin rekao da imaju novo oružje koje neće moći presresti američki antiraketni sistem. Takođe je govorio o nuklearnim krstarećim raketama, koje će letjeti nisko i biti veoma teške za presretanje sa antiraketnim sistemom.

Kakvu tačno sposobnost imaju, teško je reći, ali to je jedan pokušaj da se kaže da Rusi pokušavaju da pariraju onome što se događa sa američkim odbrambenim sistemom. I to je još jedan korak ka eskalaciji u obnovljenoj nuklearizaciji odnosa između SAD-a i Rusije, zato što su Rusi, generalno, dali veći naglasak svojoj novoj vojnoj doktrini. A sada su nedavno objavili i sopstveni plan o postizanju bolje nuklearne sposobnosti, tako da sada idemo ka eskalatornom ciklusu.

Bolji odnosi Rusije i SAD sa Trumpom pokazali se iluzornim

RSE: A idemo li ka početku nove trke u naoružanju?

Kupchan: Mislim da je vjerovatno prerano to reći. Konvencionalna situacija je nešto što treba držati na oku. NATO je rasporedio nove snage na Baltiku i u Poljskoj. Rusi su odgovorili sa svojim raspoređivanjem u zapadnim vojnim oblastima. Sada vidimo poteze i kontrapoteze u nuklearnoj rundi. Hoće li to voditi intenzivnoj trci u naoružanju iz vremena Hladnog rata, ostaje da se vidi.

Sasvim je jasno da se u ovom trenutku stvari kreću u negativnom smjeru. I izgleda da je ruska nada da će predsjednik Trump otvoriti put za normalizaciju odnosa sa Rusijom bila veoma iluzorna.

RSE: Kao što ste rekli i gospodin Trump je takođe prigrlio ideju jačanja američke nuklearne moći. On je predložio povećenje novog budžeta za razvoj nuklearnog oružja za 2019, ako se ne varam nešto oko 12 milijardi dolara. Koliko je to sve skupa opasno?

Kupchan: Neki od troškova su neophodni za održavanje postojećeg nuklearnog arsenala u odgovarajućem stanju pripravnosti i za testiranje. Tu su takođe napori da se kreiraju novi tipovi sistema. Ali mislim da smo u situaciji u kojoj, ako nijesmo obazrivi mogli bismo se vratiti na onu koja prilično podsjeća na Hladni rat, u kojoj su Rusija i SAD izgradili previše ubilački nuklearni arsenal. Još nijesmo tamo, ali Putinov govor je sasvim sigurno bio indikacija njegove želje da se kreće u tom smjeru.

"Izgleda da je ruska nada da će predsjednik Trump otvoriti put za normalizaciju odnosa sa Rusijom bila veoma iluzorna"
"Izgleda da je ruska nada da će predsjednik Trump otvoriti put za normalizaciju odnosa sa Rusijom bila veoma iluzorna"

Već smo vidjeli ruske testove i početak ruskog raspoređivanja koji je u suprotnosti sa INF sporazumom (Sporazum o nuklearnim snagama srednjeg dometa). SAD su se pod vođstvom Georga W. Busha povukle iz ABM ugovora (Sporazum o antibalističkim raketama), tako da svi moramo da budemo zabrinuti zbog toga što se vraćamo nazad na situaciju u kojoj je trka u nuklearnom naoružanju realistična mogućnost.

RSE: Vi ste diplomata sa dugogodišnjim iskustvom. Šta se može uraditi da do toga ne dođe. Šta biste Vi sugerisali?

Kupchan: Mislim da su odnosi SAD-a i Rusije na negativnoj putanji već nekoliko godina, od kada se predsjednik Putin vratio u Kremlj 2012. Njegov mandat će vjerovatno biti produžen na izborima koji uskoro dolaze.

Ja bih pokušao za početak da se fokusiram na neke od ključnih pitanja koje dijele SAD i Rusiju, kao i Evropu i Rusiju, a to uključuje Siriju, Ukrajinu, nastavak ruskog miješanja u demokratske izbore i referendum u zapadnim demokratijama. Jer mislim da ono što vidimo je situacija u kojoj su razlike oko tih pitanja kreirale neprijateljstvo, sumnje i dodatno podgrijale napore da se nadmeću i na nuklearnom frontu, i u interesu je svih da se ne ode tim putem.

Opasan politički teatar za domaću publiku

RSE: Putin je rekao i da bi nuklearni napad na bilo koju od saveznica Moskve bio tretiran kao napad na Rusiju izazvao momentalni odgovor. Što je zapravo mislio pod tim? Da li je riječ o Sjevernoj Koreji ili nekom drugom?

Kupchan: Teško je znati o čemu je govorio. Mnogo toga što Putin kaže je namijenjeno njegovoj domaćoj publici naročito sada kada je suočen sa izborima. Osim toga prilično je očigledno da Putin ima malo šta da ponudi svojim predsjedničkim mandatom osim militarizam i nacionalizam. On ne investira u svoje stanovništvo, ne investira u ekonomiju znanja, ne radi na odvajanju ruske ekonomije od ovisnosti od fosilnih goriva. Sve što on zaista ima da pokaže od svog predsjedničkog mandata su napori da povrati rusku veliki državnu moć i da gura prema jednoj verziji evroazijskog nacionalizma.

Imajući to u vidu, mislim da je ono što vidimo ovdje mnogo političkog teatra ali je i opasno, jer takva vrsta političkog teatra ima istinski potencijal da se pretvori u vojnu eskalaciju.

RSE: Da, ali čak iako je ovo Putinova predizborna predstava jer želi pažnju Zapada i drugih kojima demonstrira svoju moć, da li bismo sve to trebali staviti u kontekst ruskih aktivnosti posljednjih nekoliko godina, naročito nakon što su svi, možda, i prekasno shvatili sve vrlo sofisticirane metode za miješanje u izbore širom svijeta, uključujući i SAD i EU, dakle sve jake zapadne demokratije i uspjeli su pri tom da ih djelimično podriju?

Kupchan: Na neki način mislim da najhitnija prijetnja koju Rusija predstavlja za zapadne demokratije nije njen navodni novi nuklearni sistem, već njihovo stalno miješanje u demokratske procese na Zapadu.

Bez obzira da li je riječ o Crnoj Gori ili Srbiji, Poljskoj ili Francuskoj, SAD-u ili Britaniji, Rusi su veoma dobri u korištenju socijalnih medija i interneta u pokušaju da prodriju u naše izborne sisteme, da nas okrenu jedne protiv drugih, stvore podjele u SAD-u, u Ujedinjenom Kraljevstvu, podjele u Francuskoj i mislim da treba da preduzmemo oštriji i pametniji pristup u suprotstavljanju toj vrsti pokušaja da nas međusobno podjele.

"Mnogo političkog teatra"
"Mnogo političkog teatra"

RSE: Šta bio bio taj pametniji i oštriji pristup?

Kupchan: Mislim da su potrebne dvije forme. Jedna je preduzeti korake na području društvenih medija da Facebook i Twitter i drugi provajderi moraju odgovarati, da bi imali interes da spriječe širenje lažnih vijesti i reklama i botova koje plaća ruska propaganda.

Drugo, mislim da moramo preduzeti mjere da kaznimo i odvratimo Rusiju. Koraci koji su do sada preduzeti su nedovoljni. Predsjednik Trump je i pored legislative Kongresa odbio da uvede nove sankcije protiv Rusa odgovornih za miješanje u predsjedničke izbore 2016. Mislim da je vrijeme da Putin i njegovi ortaci plate za ono što su učinili na izbornom frontu.

Militarizam i uplitanje svugdje - Putinova jedina igra

RSE: Pomenuli ste Balkan, pomenuli ste uplitanje u različite balkanske države i upravo smo ovih dana saznali da se takozvani ruski Google "Jandeks" pojavljuje na tržištu Srbije, kao provajder. Može li se i kako spriječiti takva vrsta uticaja iz Rusije. Znam da ste pratili Balkan i da znate šta se događa?

Kupchan: Mislim da je potrebno da budemo pametniji i mnogo više svjesni toga da su ruski servisni provajderi, ruski botovi, ruski hakeri svugdje i da rade 24 sata u 7 dana (24/7).

RSE: Oprostite, ali ovo je legalni ulazak ruskog internet provajdera na tržište?

Kupchan: Jedan od glavnih izazova ovdje je javno obrazovanje, da bismo osigurali da i Amerikanci, Srbi i Crnogorci i Makedonci budu svjesni šta toga šta Rusi rade tako da mogu biti više skeptični i obazrivi na informacije koje čitaju i na to odakle dolaze.

Dio toga je u stvaranju regulatornog okvira u kojem su provajderi odgovorni za monitoring informacija koje objavljuju. Primjera radi, na antiterorističkoj osnovi Sjedinjene Države su usvojile zakon da banke moraju znati ko su njihovi klijenti, treba da znaju odakle novac dolazi, hajde da uradimo istu stvar i sa internet provajderima. Oni treba da znaju ko su njihovi klijenti, jer u tom slučaju, ako Rusi dolaze na tržište sa namjerom širenja propagande, manipulacija i polarizacije, onda možemo preduzeti korake da im odgovorimo.

Takozvani ruski Google “Jandeks” pojavljuje na tržištu Srbije, kao provajder
Takozvani ruski Google “Jandeks” pojavljuje na tržištu Srbije, kao provajder

RSE: Svi znamo što se događa širom svijeta kada je riječ o ruskom uplitanju, znamo šta se dešava unutar Rusije, da obraćaju pažnju samo na vojno jačanje, te na sofisticirane metode vođenja informativnih ratova, ali oni su takođe veoma moćni u ovom trenutku ili makar tako izgleda. Koliko dugo mislite da će se sve to nastaviti, to rusko miješanje svugdje, pokazivanje moći u Siriji, na Balkanu, na sve različite načine do uplitanja u zapadne političke sisteme? Koliko će se to još nastaviti?

Kupchan: Vjerovatno će se nastaviti jer je to Putinova jedina igra. To je njegova politička karta sada, stoga mislim da je važno za Sjedinjene Države i njene demokratske saveznike da se suprotstave Putinu i važno je ne precijeniti rusku moć.

Rusija je sila čija je moć u opadanju. Rusija u demografskom, ekonomskom i intelektualnom smislu nije na putu gore već na putu dolje. I u mnogim oblastima Putin je veoma uspješan u taktici, ali nije nije u strategiji. On nije u poziciji u kojoj može staviti Rusiju u centar, već je u poziciji u kojoj je izolovao Rusiju.

Uvjeren sam da se na kraju njegov brend diplomatije i vođenja države neće pokazati kao uspješan. Zato je važno za nas da shvatimo što namjerava da radi i da mu se uspješnije suprotstavimo.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG