Dostupni linkovi

’Ruski Google’ na srpskom tržištu


Moskovski internet gigant Jandeks (Yandex), koji mnogi nazivaju i ruskim Guglom (Google), počinje poslovanje u Srbiji. IT kompanija koja rukovodi najvećim veb pretraživačem u Rusiji sa lokalnom samoupravom grada Kragujevca je potpisala ugovor o saradnji koja, kako je saopšteno, podrazumeva lansiranje više Jandeks aplikacija – za taksi, parking, gradski prevoz i navigaciju.

Mada je reč o veoma velikoj IT komapniji koja očigledno želi da proširi svoje poslovanje, naši sagovornici ukazuju da je gotovo nemoguće da će na tržištu Srbije uspeti da konkurišu dominatnom Googlu i aplikacijama koje on nudi.

Jandeks, prema rečima Andreja Strelkova, direktora platformskih rešenja te kompanije, "želi da istraži novo tržište u Srbiji".

"Specijalni projekat koji će prvo biti realizovan u Kragujevcu je popularna aplikacija za javni gradski prevoz, koja se koristi u preko 200 gradova u Rusiji i susednim državama", rekao je Strelkov, a preneo sajt gradske uprave grada Kragujevca.

Prema rečima gradonačlenika Kragujevca Radomira Nikolića, namera ministra za inovacije i tehnološki razvoj u vladi Srbije, Nenada Popovića (koji se inače u Srbiji doživljava kao blizak ruskoj vlasti), bila je da Jandeks prvo dođe u Beograd. Upravo su predstavnici Jandeksa pčetkom nedelje bili njegovi gosti u glavnom gradu, gde su razgovarali o pametnom transportu.

"Želimo kompaniji Jandeks dobar boravak ovde u Srbiji i da se uskoro njihov razvojni i distributivni centar pojavi baš u Beogradu", rekao je Popović.

Ovaj ministar je ranije (19.01.2018.) naveo da će Vlada Srbije snažno podržati svaku kompaniju koja želi da investira u IT i sektor inovacija u Srbiji, a da bi izrada digitalnih navigacionih mapa Srbije bila osnova za sve ostale geo-servise koje "Jandeks" može da razvija u Srbiji. "Time bismo stvorili preduslove za povećanje broja ruskih turista u Srbiji", rekao je tada Popović.

Specijalni projekat koji će prvo biti realizovan u Kragujevcu je popularna aplikacija za javni gradski prevoz
Specijalni projekat koji će prvo biti realizovan u Kragujevcu je popularna aplikacija za javni gradski prevoz

Za sada je procenjeno da je Kragujevac "dovoljno veliki da ima sve, ali i dovoljno mali da se prvi projekat lako implementira", preneo je gradonačelnik tog grada Radomir Nikolić.

Osim Kragujevca, prema rečima Nikole Nešića, osnivača lokalne partnerske firme Jandeksa i odbornika u Skupštni grada, pregovara se i sa loklanom samoupravom u Nišu.

O eventualnom širenju poslovanja u Srbiji se za sada ne zna više od toga, ali realizaciju prvog projekta, detaljne mape Kragujevca, u Jandeksu najavljuju za ovo proleće.

Teško prevazići Google

Anton Širjaev (Anton Chiriaev), menadžer internet produkcije ruskog servisa RSE, objašnjava da je u pitanju jedan od najvećih internet pretraživača na svetu.

"Postoje dva internet pretraživača koja mogu da se odupru Googole – to su ruski Yandex i češki Seznam. I jedan i drugi su u svojim državama popularniji od Googla", kaže Širjaev.

Ipak, kada se izađe iz granica nekadašnjeg Sovjetskog Saveza, što je, istina veoma veliko tržište na kome, prema podacima kompanije imaju preko 100 miliona korisnika, ruski pretraživač i nije toliko popularan.

"To mesto, u ostatku sveta, zauzima Google", ističe Širjaev.

Izvn granica bivšeg Sovjetskog Saveza ruski pretraživač i nije toliko popularan
Izvn granica bivšeg Sovjetskog Saveza ruski pretraživač i nije toliko popularan

Na to ukazuje i Aleksandar Milošević, urednik ekonomije u dnevnom listu Danas, koga smo pitali koliki proboj jedna takva kompanija može imati u Srbiji u kojoj upravo počinje poslovanje.

"U Srbiji, teško da bi oni mogli da postignu rezultat kakav imaju tamo, dakle, da zamene Google ili da postignu nešto slično. Međutim, mislim da to njima nije ni cilj ovde. Koliko vidim, oni su ovde došli sa idejom da u početku prave digitalne navigacione mape. To je jedna niša, jedan mali proizvod sa kojim žele ovde da uđu i tu bi mogli da ostvare neki rezultat. S druge strane, možda im je ideja da prosto naprave te mape, pa da ih u stvari ponude tržištu Rusije, da budu na ruskom, što isto ima smisla. U tom smislu oni mogu biti uspešni, ali mislim da ne treba očekivati da će oni sada na bilo koji način da zamene Google kod nas, niti mislim da oni to žele da urade", kaže Milošević.

Tržište Rusije, baš kao i tržište Kine, specifično je po tome što su skloniji prihvatanju lokalnih sadržaja, pa tako uz pretraživač koji je tamo popularniji od Google, imaju i društvenu mrežu koja je popularnija od Facebooka – VKontakte.

Biznis, a ne politika

Međutim, van područja nekadašnjeg sovjetskog bloka, nisu uspeli da se probiju. Baš kao ni Facebook na njihova tržišta.

"Slično vam je i sa Yandex kao pretraživačem, a u Kini je slično sa Baidu koji je pandan Google u Kini i koji je tamo potpuno istisnuo zapadne pretraživače. Mada, kada govorimo o tržištu Kine, tu imate i drugi element, a to je što oni ograničavaju pristup na pojedine zapadne sadržaje i rezultate pretrage. Tako da, prosto te restrikcije koje uvode Google, omogućavaju da se njihovi lokalni servisi šire", ocenjuje Aleksandar Milošević.

Osim u Rusiji i bivšim sovjetskim republikama, Jandeks posluje i u Turskoj, a u Evropi ima kancelarije u Berlinu i Lucernu. U regionu Zapadnog Balkana, Srbija je, za sada, jedina "stanica".

Iako njihov dolazak koincidira sa sve većim uplivom Rusije na područje Zapadnog Balkana, pa i same Srbije, sagovornici RSE skloniji su mišljenju da su ovde u pitanju interesi biznisa, a ne politike.

Tako menadžer internet produkcije ruskog servisa RSE Anton Širjaev navodi da bi njihov motiv za pokušaj ulaska na tržište Evrope mogla biti navika državljana Rusije da koriste Jandeksove servise.

"Ljudi iz Rusije putuju u Evropu gde su na telefonima Google mape. To može biti gubitak za Jandeks tržište i žele da ga prošire što je više moguće, širom Evrope. Tu se radi o korisnicima, ne verujem da u ovom slučaju ima političke pozadine", ukazuje Širajev.

On istovremeno navodi da je nakon ruske aneksije Krima i sukoba u Ukrajini, Jandeksu počela da opada popularnost u toj bivšoj sovjetskoj zemlji.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG