Dostupni linkovi

Profaca: Spaljivanje lutke gay para u Imotskom opasna poruka djeci o agresiji


Bruna Profaca: Kada se nešto dogodi, često onda upiremo prstom u neku struku, u neki dio sustava, a zapravo je dovoljno da se okrenemo oko sebe i da vidimo kakve vrijednosti djeca stječu u zajednici u kojoj odrastaju
Bruna Profaca: Kada se nešto dogodi, često onda upiremo prstom u neku struku, u neki dio sustava, a zapravo je dovoljno da se okrenemo oko sebe i da vidimo kakve vrijednosti djeca stječu u zajednici u kojoj odrastaju

Poliklinika za zaštitu djece i mladih Grada Zagreba osudila je paljenje lutke sa likom gay para i njihovog udomljenog djeteta na karnevalu u Imotskom, upozoravajući na poruku koja se na taj način šalje djeci.

Psihologinja iz ove Poliklinike Bruna Profaca kaže u razgovoru za Radio Slobodna Evropa (RSE) da su morali reagirati "i kao stručnjaci i kao građani i građanke u smislu da je izuzetno štetno jednu obitelj, jedan oblik obitelji s djetetom koji je po nečemu drugačiji na taj način stigmatizirati, na taj način proglašavati krivcem za sve loše što se dešava u nekoj zajednici".

"Smatramo da je ta agresija izuzetno štetna kao model djeci koja su tamo bila prisutna. Osim što je to agresija prema nekome koji je član manjine - u ovom slučaju je to homoseksualni par koji je želio udomiti dijete – što god oni danas rekli, to je bila vrlo jasna poruka svim građanima. Tamo je bilo jako puno djece iz vrtića i škola koja su to gledala i vidjela kao nešto prihvatljivo. Ono što je moguće da će djeca iz toga naučiti je da – kada je netko drugačiji, kada nije kao naša obitelj i kada kao dijete odrasta u takvoj obitelji – možemo biti agresivni i nasilni prema njemu iz zabave, iz ljutnje ili iz nerazumijevanja. I to je razlog zašto smo reagirali kao stručnjaci mentalnog zdravlja reagirali, jer svakodnevno radimo s djecom koja su žrtve nasilja", kaže za RSE Bruna Profaca.

Središnji događaj karnevala u gradiću Imotskom za vikend (23. veljače) bilo je paljenje "krnje", lutke čijim paljenjem se šalje u prošlost sve loše u prošloj godini. Ove godine zapaljene su lutke gay para i udomljenog djeteta, svega nekoliko mjeseci nakon što je Ustavni sud Hrvatske presjekao otpor birokracije i presudio protiv diskriminacije istospolnih parova u procesu udomljavanja.

RSE: Među brojnim, većinom osuđujućim reakcijama na slučaj spaljivanja na pokladama u Imotskom, reakcija vaše Klinike bila je jedina koja govori o obitelji…

"Kada se nešto dogodi, često onda upiremo prstom u neku struku, u neki dio sustava, a zapravo je dovoljno da se okrenemo oko sebe i da vidimo kakve vrijednosti djeca stječu u zajednici u kojoj odrastaju", kaže Profaca.

Profaca: Mi smo govorili s perspektive s koje radimo. Mi radimo s djecom i obiteljima koji su imali teška i traumatska iskustva, što su zapravo većinom nasilna iskustva bilo u obitelji, bilo vam obitelji.

Danas, kao stručnjaci, znamo da na dobrobit djeteta i na to kakvo će jednoga dana biti to dijete ne djeluje struktura obitelji, ne djeluje koliko obitelj ima članova, ne djeluje kakve su oni spolne orijentacije, već su za dobrobit djeteta najvažniji odnosi u obitelji, njihovo uvažavanje i podrška djeci.

Tako da struka već odavno zna sve vezano za ovo. Struka zna da struktura ili spolna orijentacija nema veze s roditeljstvom. Hoće li netko biti dobar ili loš roditelj, odnosno dobar ili loš udomitelj ovisi o nizu drugih karakteristika, a ne o njihovoj spolnoj orijentaciji.

RSE: Nevladine udruge su unazad pet godina upozoravale da izostaje osuda govora mržnje i ispada mržnje u javnom prostoru od strane nositelja političke vlasti u Hrvatskoj. U prvom redu tu se ciljalo na donedavnu predsjednicu Kolindu Grabar Kitarović. Ovoga puta imamo prilično snažnu i prilično brzu negativnu reakciju hrvatskog političkog vrha. Hoće li to pomoći?

Profaca: Mislim da hoće i drago mi je da su tako reagirali - sada govorim kao građanka i kao netko tko stalno želi skretati pažnju na problem nasilja, bilo u obitelji, bilo izvan nje. Ja mislim da je jako dobar model da ljudi koji imaju moć izraze osudu kada se na ovaj način tretira članove neke manjine.

Paljenje lutaka istospolnog para sa usvojenim djetetom u gradiću Imotskom u dalmatinskom zaleđu osudili su hrvatski predsjednik Zoran Milanović, Vlada, niz političkih stranaka, dvije pravobraniteljice i brojne udruge civilnih društva. U obranu tog čina istupili su pripadnici desne konzervativne frakcije unutar HDZ-a, kao i klerikalno-populistički oporbeni Most.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG