Dostupni linkovi

Dugine obitelji: Ustavni sud spriječio diskriminaciju


Predsjednik i odvjetnica udruge "Dugine obitelji", Danijel Martinović i Zrinka Bojanić
Predsjednik i odvjetnica udruge "Dugine obitelji", Danijel Martinović i Zrinka Bojanić

Sudovi i nadležna tijela dužni su svima pod jednakim uvjetima omogućiti udomljavanje, stoji u odluci Ustavnog suda povodom zahtjeva za ocjenom ustavnosti Zakona o udomiteljstvu, jer tamo kao udomitelji nisu navedeni životni partneri i partnerice.

Tu odluku Ustavnog suda, donesenu 7. veljače, udruga „Dugine obitelji“ snažno pozdravlja.


Predsjednik udruge Danijel Martinović na konferenciji za novinare pred Ustavnim sudom u Zagrebu je iznio da se ovom odlukom "sprječava u budućnosti diskriminacija životnih partnera i partnerica".

"Time se čini ono što političari već godinama u Hrvatskoj ne rade – a to je da jednako tretiraju sve građane i građanke, neovisno o njihovoj seksualnoj orijentaciji. Mi kao LGBT zajednica i kao udruga koja se bavi pravima LGBT osoba koje su roditelji opet smo se morali izboriti za nešto što smatramo da uopće ne bi trebalo biti predmet rasprave danas u Hrvatskoj. Nadamo se da će naše inzistiranje na pravednijem društvu i drugima pomoći da se izbore za svoja prava“, poručio je Martinović.

Za i protiv odluke Suda

Odluka je već izazvala niz negativnih, pa i mrzilačkih reakcija u javnosti i na društvenim mrežama, a predsjednica klerikalne prolajferske udruge „U ime obitelji“ Željka Markić optužila je Ustavni sud da je ovom odlukom iznevjerio djecu koja su društvu bila prepuštena na skrb, a koje će sada moći udomljavati i parovi u životnom partnerstvu.

“Ova odluka je jako štetna, kao prvo za djecu, za koje je briga i skrb države zadnja linija obrane. I sada se tu djecu iskorištava za jednu LGBT borbu, za jednu političku i aktivističku agendu kako bi se popustilo aktivistima da tu djecu mogu udomljavati, a krajnji cilj je da ih mogu posvajati“, poručila je Željka Markić medijima.

Oporbene političke stranke lijevog centra pozdravile su odluku Ustavnog suda, kao i liberalna Hrvatska narodna stranka koja je manji partner HDZ-u (Hrvatska demokratska zajednica) u vladajućoj koaliciji.

HDZ je kazao kako odluke Ustavnog suda valja poštivati, klerikalno-populistički oporbeni Most je, nasuprot odluci Ustavnog suda da i životni partneri imaju pravo na usvajanje, naglasio da „svako dijete ima pravo na oca i majku“, a Zlatko Hasanbegović na krajnjoj desnici kazao je kako je odluka Ustavnog suda „marketinško ideološka manipulacija gdje konkretan slučaj pokušaja udomljavanja postaje neka vrsta ideološkoga udara na tradicionalne i u zdravom razumu i biologiji utemeljene koncepte društva.“

Martinović o napadima

Na napade Martinović odgovara da je briga i skrb za udomljeno dijete jedino što je važno.

„Uvijek će biti političara ili interesnih grupa koji će koristiti teme poput ove kako bi zastrašili javnost, što je u našem društvu u kojem nemamo ni građanski ni seksualni odgoj u školama dosta lako. No na svima leži odgovornost da ovaj svijet, ovu zemlju učinimo boljim mjestom u kojem neće biti diskriminacije, s puno prihvaćanja i podrške za našu djecu, bez obzira jesu li naša djeca biološka ili posvojena, bez obzira jesmo li roditelji ili udomitelji. Dobrog roditelja ili skrbnika čini briga i podrška koju on pruža djetetu, a ne njegova seksualna orijentacija ili rodni identitet“, poručio je Martinović.

Odvjetnica udruge „Dugine obitelji“ Zrinka Bojanić ne očekuje da će ubuduće biti problema sa udomljavanjem djece od strane životnih partnera.

„Ustavni sud ovime je presjekao i jasno je rekao – ne! Jasno je rekao kako se ima tumačiti taj zakon i više nema dalje relativizacije. Ovo je kraj tog pitanja“, kazala je odvjetnica Bojanić.

O posvajanju ćemo kada ta tema dođe na dnevni red, kazao je Martinović na novinarsko pitanje, a na tom fonu bio je i odgovor predsjednika Ustavnog suda Hrvatske Miroslava Šeparovića na pitanja o usvajanju djece od strane životnih partnera.

„Moram priznati da se time nismo bavili i bar za sada ne bi trebalo izvlačiti nikakve zaključke o tome da će ova odluka utjecati na eventualnu odluku o posvojenju. To je jedan evolutivni proces – Ustavni sud ne odlučuje danas kao što je odlučivao pred 20 godina. I inače je praksa u Europi da se Ustav tumači u skladu novih društvenih okolnosti. Ja ne znam što će biti sutra, ali za sada ne možemo stavljati znak jednakosti između udomiteljstva i posvojenja“, rekao je predsjednik Ustavnog suda.

Zakon i zahtjev za ocjenu ustavnosti

U prosincu 2018. godine Hrvatski sabor izglasao je novi Zakon o udomiteljstvu, kojeg su LGBTQI udruge ocijenile diskriminatornim, zbog toga što ne navodi izričito i životne partnere kao moguće udomitelje.

Zakon je stupio na snagu početkom 2019. godine, a udruga „Dugine obitelji“ u veljači te godine podnijela je zahtjev za ocjenu njegove ustavnosti. U međuvremenu je zagrebački Centar za socijalnu skrb odbio razmatrati molbu za udomiteljstvo dvojice Zagrepčana u životnom partnerstvu, Upravni sud je stao na stranu životnih partnera, međutim ni onda zagrebački Centar za socijalnu skrb nije želio razmatrati njihovu molbu.

I predsjednik Ustavnog suda Hrvatske Šeparović uvjeren je da je ova odluka Ustavnog suda takve težine da je se neće moći ignorirati.

U Hrvatskoj pojedinci LGBTQI orijentacije mogu biti udomitelji i usvojitelji, međutim konzervativni i klerikalni dio društva želi onemogućiti registriranim LGBTQI parovima udomljavanje i usvajanje, jer klerikalci misle da se time dovodi u pitanje njima izuzetno važna definicija braka kao zajednice muškarca i žene.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG