Dostupni linkovi

Turković o bojkotu iz RS: Neprihvatljivo ne raditi i primati platu


Bisera Turković
Bisera Turković

Ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine (BiH) Bisera Turković upozorila je kako sjednica Vijeća ministara BiH koja je otkazana po nalogu predsjedavajućeg Zorana Tegeltije "bila je najavljena kao zadnja prije kolektivnog godišnjeg odmora Vijeća ministara BiH", te je dodala kako je na dnevnom redu "trebalo da se nađu važne tačke koje ne trpe odgodu".

Turković je na svom Facebook nalogu napisala kako vjeruje da će "svi pokazati odgovornost" te da će sjednica biti zakazana u najkraćem roku, jer kako je napisala, "treba se boriti sa izazovima pandemije, posebno ekonomskim posljedicama, raditi na reformama i infrastrukturnim projektima", a navela je i obaveze prema ispunjavanju 14 prioriteta Evropske unije.

“Ukoliko je riječ o političkim blokadama i opstrukcijama kao što je najavljeno, onda treba imati u vidu da naše pozitivno zakonodavstvo ne predviđa plaćeno odsustvo sa ciljem provođenja političkih blokada”, napisala je ministrica vanjskih poslova BiH.

Prema njenim riječima, svako odsustvovanje sa posla mora biti odobreno, u protivnom slijede konsekvence predviđene zakonom.

“Pozivam da se striktno držimo odredbi predviđenih zakonom po kome se rad plaća, a neopravdano odsustvovanje sa posla kažnjava. Institucije Bosne i Hercegovine moraju funkcionirati, obavezuje nas zakon i dužni smo prema građanima raditi svoj posao. Na kraju krajeva, svi za svoj rad primamo plaću iz budžeta”, piše na njenom Facebook nalogu.

Objasnila je i kako "nigdje u svijetu nije prihvatljivo ne raditi svoj posao i primati platu koja dolazi od poreskih obveznika".

“Ili ćemo raditi i za to biti plaćeni ili ćemo odsustvovati zbog političkog bojkota te onda nećemo biti plaćeni sa mogućnošću da konsekventno dužini odsustvovanja izgubimo posao”, pojasnila je ona.

Zastupnici iz bh. entiteta Republike Srpske (RS) nisu se pojavili na sjednici Parlamenta BiH zakazanoj za utorak 27. juli, a nakon što su predsjednici političkih partija iz tog bosanskohercegovačkog entiteta dan ranije odlučili da će bojkotovati rad institucija Bosne i Hercegovine.

Odluku o bojkotu Parlamenta, Vijeća ministara i Predsjedništva BiH, politički predstavnici iz RS, donijeli su nakon što je odlazeći visoki predstavnik Valentin Inzko, prije četiri dana, nametnuo izmjene Krivičnog zakona BiH kojima se sprječava negiranje genocida i veličanje ratnih zločinaca.

XS
SM
MD
LG