Dostupni linkovi

Otkazana sjednica Doma naroda Parlamenta BiH


Jedna od prethodnih sesija Doma naroda Parlamenta BiH, april 2021. godine
Jedna od prethodnih sesija Doma naroda Parlamenta BiH, april 2021. godine

Sjednica Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH), koja se trebala održati 29. jula, odgođena je do daljnjeg, nakon što su predstavnici političkih stranaka iz bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska (RS) donijeli su odluku da ne učestvuju u radu i odlučivanju državnih institucija, saopštio je 27. jula predsjedavajući ovog Doma Bakir Izetbegović.

O datumu održavanja sjednice slijediće naknadno obavještenje, dodaje se u saopštenju.

Zastupnici iz RS bojkotovali su sjednicu Zastupničkog doma PSBiH u utorak, 27. jula, u znak protesta zbog odluke odlazećeg visokog predstavnika Valentina Inzka da nametne izmjene Krivičnog zakona BiH kojima se sprečava negiranje genocida i veličanje ratnih zločinaca.

Na ovoj sjednici trebalo se raspravljati o budžetu institucija BiH za 2021.godinu, koje su cijelu godinu na privremenom finansiranju.

Prije odluke o blokadi državnih institucija, član Predsjedništva BiH i lider vladajućeg Saveza nezavisnih socialdemokrata (SNSD) u RS-u Milorad Dodik najavio je disoluciju BiH i pokrenuo peticiju kojom se izražava stav o neprihvatanju izmjena Krivičnog zakona, koje je nametnuo Inzko.

Sjednica Narodne skupštine RS na kojoj je najavljena rasprava o izmjenama Krivičnog zakona ovog entiteta i zakona kojim se odbija primjena odluke visokog predstavnika o zabrani negiranja genocida održat će se u petak, 30. jula.

XS
SM
MD
LG