Dostupni linkovi

Visoki predstavnik traži da Skupština RS oduzme povelje ratnim zločincima


Inzko navodi kako veličanje ratnih zločinaca, uključujući i veličanje u formi koja se mogla vidjeti 24. oktobra 2016. godine, direktno povređuje i provocira one koji su pretrpjeli posljedice rata te šteti sjećanju na žrtve.
Inzko navodi kako veličanje ratnih zločinaca, uključujući i veličanje u formi koja se mogla vidjeti 24. oktobra 2016. godine, direktno povređuje i provocira one koji su pretrpjeli posljedice rata te šteti sjećanju na žrtve.

Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini (BiH) Valentin Incko (Inzko) uputio je pismo predsjedniku Narodne Skupštine Republike Srpske (RS) i predsjednicima svih klubova u ovom entitetskom zakonodavnom tijelu u kojem traži da se u roku od tri mjeseca ponište povelje koje je Narodna Skupština dodijelila osobama osuđenim za ratne zločine.

Iz ureda visokog predstavnika za Radio Slobodna Evropa (RSE) je potvrđeno da je pismo visokog predstavnika rukovodstvu Narodne skupštine RS poslato u utorak 2. februara.

U pismu, koji je RSE imao na uvid, piše kako je 24. oktobra 2016. godine, organizacioni odbor koji je uspostavljen u svrhu obilježavanja manifestacije 25. godina od postojanja i rada Narodne skupštine RS dodijelio je posebne povelje i priznanja brojnim institucijama, organizacijama i pojedincima. Te da ih je uručio predsjednik Narodne Skupštine Nedeljko Čubrilović.

“Među nagrađenima bili su i svi bivši predsjednici Narodne skupštine i članovi prvog Predsjedništva RS, uključujući Radovana Karadžića, Momčila Krajišnika i Biljane Plavšić, čiji su postupci tokom orižanog sukoba šokirali svijet i uzrokovali nezamislive ljudske patnje”, naveo je Incko u pismu.

Podsjeća da su Karadžić, Krajišnik i Plavšić, pred Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju osuđeni za ratne zločine.

“Obraćam vam se da bih podstaknuo na preduzimanje napora u cilju ostvarivanja pomirenja u BiH kao osnove za održvi mir, stabilnost i prosperitet zemlje u korist svih njenih građana. Javno osuđivanje veličanja ratnih zločinaca predstavlja presudan korak u tom procesu”, naveo je Incko u pismu.

Dodaje kako veličanje ratnih zločinaca, uključujući i veličanje u formi koja se mogla vidjeti 24. oktobra 2016. godine, direktno povređuje i provocira one koji su pretrpjeli posljedice rata te šteti sjećanju na žrtve.

“Na koncu, njime se destabilizuje region i ugrožavaju izgledi za pomirenje u BiH”, navodi se u pismu.

Visoki predstavnik je naveo i da uklanjanje “ploče osuđenog ratnog zločinca Radovana Karadžića sa prostorija Studentskog doma na Palama bio je prvi korak u pravom smjeru”.

“Time se stvara izvanredna prilika da Narodna Skupština RS sa vama na čelu nastavi tim putem kako bi pokazala političku zrelost, moralnu odgovornost i umjerenost prema budućnosti, time što ćete oduzeti povelje s odlikovanjima dodijeljenje osuđenim ratnim zločincima Karadžiću, Krajišniku i Plavšićki, čime biste se Vi lično i institucija koja se nalazi pod Vašim vodstvom stavili na pravu stranu istorije. Vama i NSRS dajem rok od tri mjeseca, do kraja aprila 2021. godine”, naveo je Inzko u pismu predsedniku Narodne Skupštine RS Nedeljku Čubriloviću.

O Inckvom pismu izjasniće se rukovodstvo Narodne skupštine

U saopštenju iz kabineta predsjednika Narodne skupštine Nedeljka Čubrilovića navodi se kako su 3. februara primili pismo koje je poslao visoki predstavnik u BiH, a u kojem se traži vraćanje povelja određenih pojedinaca, koje im je 24. oktobra 2016. godine dodijelio Organizacioni odbor za obilježavanje 25 godina Narodne skupštine RS.

“Riječ je o poveljama koje su dodijeljene projektima, institucijama i međunarodnim organizacijama zaslužnim za rad Narodne skupštine Republike Srpske", navodi se u saopštenju.

Navedene povelje, piše u saopštenju, dodijelio je Organizacioni odbor za obilježavanje 25 godišnjice postojanja i rada Narodne skupštine RS, kao ad hoc tijelo, koje su činili svi dosadašnji predsjednici entitetske skupštine, te rukovodstvo devetog saziva Narodne skupštine RS i šefovi klubova poslanika tog saziva.

O Inckovom pismu, kako se navodi iz Čubrilovićevog kabineta izjasniće se aktuelno rukovodstvo i šefovi klubova poslanika u aktuelnom sazivu Narodne skupštine Republike Srpske.

Aktuelni sastav Narodne skupštine RS je deseti po redu i izabran je nakon izbora 2018. godine.

Potpredsjednik Republike Srpske Ramiz Salkić za RSE kaže kako je pismo za svaku pohvalu, ali ostaje dilema zašto je međunarodna zajednica uopšte dozvolila da dođe do diskrimanicije povratnika u ovom bosanskohercegovačkom entitetu.

Kako kaže Salkić, nisu bila u pitanju samo odlikovanja, već i negiranje genocida, veličanje ratnih zločinaca i vrijeđanje žrtava, a koje traje dugo.

„Nadam se da se desio zaokret u pristupu međunarodne zajednice, u pristupu visokog predstavnika i da će istrajati i da ovaj njegov zahtjev bude ispoštovan. Ovo je drugačija situacija u odnosu na skidanje ploče sa Studentskog doma na Palama, zato što nikada nijedan organ nije donio nijednu odluku da se Studentski dom zove Radovan Karadžić. Nije trebalo poduzimati nikakve korake, osim da domar ode skinuti ploču. U ovom konkretnom slkučaju donesene su određene odluke i sada bi ti koji su donijeli te odluke trebali ih poništiti i vidjećemo kako će se ponašati“, ocjenjuje Salkić.

Dodaje i da je vrijeme da oni koji predstavljaju bosanske Srbe „shvate da će morati učiniti katarzu, distancirati se od ratnih zločinaca i negirati sudske presude“, te očekuje da će se to i desiti.

Pismo stiglo u poslaničke klubove

Predsjednik kluba Zajedno za Bosnu i Hercegovinu u Narodnoj Skupštini Edin Ramić za RSE je potvrdio da je pismo stiglo i na adresu svih klubova u Narodnoj Skupštini RS.

On Inckovo pismo vidi kao početak djelovanja međunarodne zajednice „koja ima obavezu da štiti Dejtonski mirovni sporazum, i neke principe na kojima počiva Ustav i vrijednosti ove zemlje“.

Ramić kaže kako smatra da će Narodna Skupština RS postupiti onako kako naredi centar moći koji se ne nalazi u Skupštinskim klupama, ali koji njima upravlja.

„Ukoliko budu vjerovali da će međunarodna zajednica, u ovom slučaju OHR, zaista biti u stanju da donese određene sankcije zvaničnicima RS, oni će utoliko povući ta odlikovanja. Oni će naći načina da ti koji su odlikovani samoinicijativno u zaštiti vladajuće garniture ili slično vrate ta odlikovanja“, navodi Ramić za RSE.

Šef poslaničkog kluba Partije demokratskog progresa u Narodnoj skupštini RS Perica Bunadalo, kaže za RSE, da je ovaj klub dobio pismo visokog predstavnika.

Prema njegovim riječima Narodna skupština RS nije dodjeljivala nikakva odlikovanja niti povelje, niti postoji zvanična odluka o tim priznanjima.

“Koliko sam informsan, radi se o nekim poveljama koje je Organizacioni odbor koji je bio ad hoc radno tijelo formirano da obilježi 25 godina postojanja Narodne skupštine RS. Dakle, taj Organizacioni odbor koji je bio sastavljen od svih predstavnika Narodne skupštine i od tadašnjih predstavnika klubova poslanika, je to na određen način utvrdio u svom protokolu rada i to je dodjeljeno na jednoj svečanoj sjednici u oktobru 2016. godine”, navodi Bundalo.

Smatra da ovo pitanje zbog toga neće ni biti na dnevnom redu sjednice Narodne skupštine RS.

“Mislim da je pismo visokog predstavnika Narodnoj Skupštini upućeno bez mogućnosti da proizvede određene formalne odluke u tom smislu”, dodaje Bundalo.

Dodaje kako se u jednoj rečenici pisma koje je Incko uputio entitetskoj skupštini govori da je prilika da se skine kolektivna odgovornost sa srpskog naroda, te da ta rečenica prema njegovom mišljenju ne stoji i za svaku je osudu.

“Ne treba ponavljati da ne postoji kolektivna odgovornost da nijedan narod ne može biti ovakav ili onakav i da samo pojedinci treba da odgovaraju za ovo ili ono i takvih ima u svim narodima”, zaključuje Bundalo.

SDS: Inckovo pismo posljedica Dodikove politike

Poslanički klub Srpske demokratske stranke (SDS) u Narodnoj skupštini RS nije dobio pismo visokog predstavnika, ali znaju da je pismo stiglo i upućeni su u njegov sadržaj, kaže za RSE šef poslaničkog kluba SDS-a Miladin Stanić.

“To je Milorad Dodik namjestio. U nedostatku pametnih političkih aktivnosti i aktivnosti vezanih za život građana RS, a sada po funkciji i Bosne i Hercegovine, on traži krvi, traži svađe, vrijeđanja”, dodaje Stanić.

SDS, kako kaže neće podržati prijedlog visokog predstavnika i dodaje da Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), na čijem je čelu Milorad Dodik, ima skupštinsku većinu, pa i treba da odlučuje o tome.

“To je posljedica suludog djelovanja Milorada Dodika. Provociranja, nepoštovanja ljudi, nepoštovanje visokog predstavnika, što je najviša funkcija u BiH, htjeli mi to ili ne, voljeli ili ne voljeli, on zaslužuje bar da se poštuje kao čovjek, a ne onako bezobrazno prema čovjeku koji ničim to nije zaslužio”, kaže Stanić.

XS
SM
MD
LG