Dostupni linkovi

Incident u Skupštini Srbije zbog Crne Gore


Incident u Skupštini Srbije
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:17 0:00

Incident u Skupštini Srbije

U Skupštini Srbije dogodio se fizički incident kada je šef poslaničke grupe Srpske napredne stranke (SNS) Aleksandar Martinović pokušao da otme transparente poslanicima opozicionog pokreta Dveri Bošku Obradovići i Ivanu Kostiću na kojima je pisalo „Milo lopove, ne damo ti svetinje“, „Zašto ćutiš Srbijo“, "Vučić-Milo braća blizanci".

Prethodno su Obradović i Kostić ušli sa tim transparentima u skupštinsku salu, u kojoj je bilo u toku zasedanje parlamenta, protestujući što vlasti u Srbiji nisu reagovale na usvajanje Zakona o slobodi veroispovesti u Crnoj Gori. Zakon je usvojen posle celodnevne rasprave u Skupštini, što je okončano sa više incidenata i privođenjem jednog broja crnogorskih opozicionara.

Kada je ušao u salu Skupštine Srbije Boško Obradović je stao ispred stola predsedavajuće sednici i pitao poslanike „da li podržavaju otimanje srpskih svetinja i hapšenje poslanika u Crnoj Gori“.

Tada mu je prišao šef poslaničke grupe vladajuće Srpske napredne stranke (SNS) Aleksandar Martinović pokušavajući da mu otme transparent i drugi poslanici vladajuće većine i nastalo je koškanje.

Predsednica Skupštine Maja Gojković apelovala je na poslanike da ostanu na svojim mestima i da ne reaguju na ono što je nazvala provokacijom Boška Obradovića. Takođe je tražila od skupštinske službe obezbeđenja da ne reaguje.

Sednica je potom prekinuta, ali je ubrzo nastavljena.

Šta je Obradović rekao posle

Lider deničarske partije Dveri Boško Obradović izjavio je, novinarima u holu parlamenta, da su na njega i poslanika Dveri Ivana Kostića naprednjaci "nasrnuli" u sali Skupštine Srbije jer nisu želeli da građani u direktnom TV prenosu čuju da predsednik Srbije Aleksandar "Vučić sarađuje s režimom Mila Đukanovića".

Obradović je izjavio da su on i Kostić napadnuti jer su pitali poslanike i ministra odbrane Aleksandra Vulina zašto ne sazovu sednicu sa koje bi "poslali poruku podrške srpskom narodu u Crnoj Gori".

„Šta je toliko zasmetalo Aleksandru Martinoviću da je bukvalno pokrenuo tuču i fizički nasrnuo na nas, a mi, naravno, nismo želeli da dozvolimo da se bilo ko prema nama ponaša na takav način“, rekao je Obradović i pokazao novinarima svoj pocepan sako.

„Ono što je za nas užasno jeste da oni nisu mogli da istrpe nekoliko minuta poruke podrške našoj braći i sestrama u Crnoj Gori, našoj crkvi u Crnoj Gori“, poručio je Obradović.

Martinović o incidentu

Šef poslaničke grupe SNS-a Aleksandar Martinović je izjavio da je reagovao ne kao političar nego kao čovek".

"Reagovao sam na način na koji sam reagovao, jer je to moja obaveza kao predsednika poslaničke grupe da se borim protiv fašizma. Postoje situacije kada nemate drugog načina da reagujete nego fizčikom silom", rekao je Martinović novinarima u Skupštini.

Martinović je dodao da "neki građani" i Vučić njegovo reagovanje vide kao grešku.

Rekao je da je reagovao zbog transparenta poslanika Dveri kojim se "izjednačava predsednik Srbije Aleksandar Vučić sa (predsednikom Crne Gore) Milom Đukanovićem", što je, po njemu, "najveća moguća uvreda".

Ministar odbrane Aleksandar Vulin rekao je u nastavku skupštinske sednice da se Boško Obradović „osramotio pokušavajući da osramoti Skupštinu Srbije“, i da „to nije lice srpskog parlamenta“.

„Kako je ovo siledžijstvo pomoglo Srbima u Crnoj Gori? Šta je sprečavalo narodnog poslanika da zauzme svoje mesto u klupi i da zatraži i kaže bilo šta?“, upitao je Vulin.

Vulin je Obradovićev ulazak u salu nazvao „fašističkim i ljotićevskim napadom“.

Šef poslaničke grupe Socijalističke partije Srbije (SPS) Đorđe Milićević rekao je da ono što je viđeno u parlamentu nije oličenje onoga što želi da radi i što radi vladajuća koalicija.

„Niko im nije branio da uđu u parlament i da kroz argumentovanu raspravu pokažu svoju snagu“, naveo je Milićević.

Maja Gojković
Maja Gojković

Predsednica parlamenta Maja Gojković je na konferenciji za novinare u Skupštini Srbije ocenila da je otklonjena opasnost da se desi nasilje u parlamentu i neki veći incident.

„Ovo danas što su demonstrirali Ivan Kostić, Boško Obradović, Dragan Đilas i Vuk Jeremić na sednici parlamenta je samo nešto što ide na ruku onima koji ne žele dobro ni srpskom narodu ni Srpskoj pravoslavnoj crkvi“, rekla je Gojković.

"Pokazali smo volju većine poslanika i građana da fašizmu nije mesto u Skupštini", poručila je predsednica parlamenta.

Upitana kako bi ocenila ponašanje poslanika iz vladajuće koalicije, predsednica parlamenta je odgovorila da je ono bilo „sasvim odgovarajuće“ jer su „branili Skupštinu i dostojanstvo građana.

Pokret Dveri je deo opozicionog Saveza za Srbiju (SzS), dok Đilas i Jeremić, čije su stranke takođe u SzS, nisu poslanici u parlamentu. Veći deo opozicije, među kojima su i šest poslanika Dveri, od početka 2019. godine bojkotuje rad parlamenta dok se, kako navode, opoziciji ne omogući da govori.

Ocene iz opozicije

Đordje Vukadinović iz poslaničke grupe Pokreta za spas Srbije-Nova Srbija izjavio je da je vinovnik fizičkog sukoba u Skupštini Srbije šef poslaničke grupe vladajuće Srpske napredne stranke Aleksandar Martinović.

Rekaviši da je "jasno" da je Martinović "fizički nasrnuo na poslanike", Vukadinović je naveo da "kada nas ovde, gde se jasno vidi šta ko radi, ubeđuju da je belo crno, kako bi bilo tamo gde to nije tako".

On je poručio vladajućoj većini da ne koristi olako reči "fašizam, nasilje, puč".

Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV) pozdravila je usvajanje Zakona o slobodi veroispovesti u Crnoj Gori, a predsednik te stranke Nenad Čanak pozvao je vlast u Srbiji da uskrati podršku crnogorskoj opoziciji koju je nazvao ekstremističkom.

"Ovim zakonom, koji je usklađen sa najvišim evropskim standardima, garantuje se da nijedna verska organizacija ne može biti jača od države i delovati na štetu građanskog društva u Crnoj Gori", naveo je Čanak u saopštenju.

Dveri ispred ambasade Crne Gore u Beogradu

Poslanici Dveri u Skupštinu su došli nakon što su ispred ambasade Crne Gore u Beogradu protestovali zbog usvajanja Zakon o veroispovesti.

Lider Dveri Boško Obradović je na zidu crnogoske ambasade ispisao grafit "Milo, lopove! Ne damo ti svetinje".

Okupljene pristalice Dveri ispred ambasade Crne Gore nosile su transparente sa natpisima "Milo Vučiću", "Zašto ćutiš Srbijo", "Vučić-Milo braća blizanci".

Osude Zakona i iz Skupštine Srbije

I pre ulaska Dveri u Skupštinu Srbije, na čijem je dnevnom redu rasprava o izmenama Zakona o Vojsci Srbije i Strategiji odbrane, poslanici su debatovali o Crnoj Gori. Poslanici vladajuće većine su naveli da „problemi moraju biti rešeni mirnim putem“, dok je deo opozicije negodovao zbog "mlake reakcije" Srbije.

Poslanici opozicione Srpske radikalne stranke (SRS), partije osuđenika za ratne zločine Vojislava Šešelja, tražili su da Srbija učini "sve što može" i „pomogne Srbima u Crnoj Gori i da se obrati Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija“.

Poslanik SRS Miljan Damjanović je negodovao jer je poslanik vladajuće Srpske napredne stranke (SNS) Aleksandar Marković rekao da on "može reći" da je "režim Mila Đukanovića ustaški", ali da predsednik Srbije Aleksandar Vučić "to ne sme", te da Vlada Srbije i predsednik „moraju obazrivo da vode računa o postupcima kako ne bi otežali ionako težak položaj Srba u Crnoj Gori“.

Damjanović je nastavio da negoduje, a nakon što mu je predsedavajući Miroljub Arsić isključio mikrofon, govorio je sa mesta, te mu je Arsić izrekao opomenu. Damjanović je potom krenuo ka predsedavjućem i pitao ga „da li možda hoće da ga izbacuje iz sale i hapsi kao što to čine milogorci“.

Situacija se ipak smirila i Damjanović se vratio na mesto, a predsednica Skupštine Maja Gojković, kada je preuzela predsedavanje, na zahtev šefa poslaničke grupe SNS-a Aleksandra Martinovića povukla je opomenu.

"Opomenu poslaniku Damjanoviću povucite, ništa Srbima u Crnoj Gori nećemo doneti ako ovde počnemo da se hvatamo za gušu mi naprednjaci s radikalima", rekao je Martinović posle čega je Gojković povukla opomenu.

On je kazao da je "scenario" u Crnoj Gori i Republici Srpskoj isti: "Da se mi Srbi dohvatimo za gušu".

Martinović je rekao da vlast u Srbiji, kao i oni koji kritikuju postupke domaće vlasti zbog zbivanja u Crnoj Gori, žele dobro srpskom narodu i crkvi u Crnoj Gori.

On je izjavio da veruje da će reagovati i Vaseljenska patrijaršija i Ruska pravoslavna crkva.

Ministar odbrane Aleksandar Vulin rekao je da ništa što se bude dešavalo ili desilo u Crnoj Gori i Republici Srpskoj „ne može biti bez posledica u Beogradu“, te optužio "strance" da žele da zavade Srbe.

"Moramo da učinimo sve što je do nas, da do toga ne dođe, i da ne dopustimo da se to prelije u Beograd. Ako se prelije u Beograd, desiće se ne zato što to žele Srbi nego stranci", rekao je Vulin.

Dan ranije u Crnoj Gori

Do nemilih scena u Skupštini Srbije, došlo je jutro nakon incidenata koji su obeležili sednicu Parlamenta susedne Crne Gore, nakon što je usvojen Zakon o slobodi veroispovesti i pravnom statusu verskih zajednica. Pri tome su poslanici vladajuće većine odbili sve amandmane crnogorske Mitropolije Srpske pravoslavne crkve.

Prijedlog Mitropolije je bio da se u zakon unese odredba da se "imovinsko pravni sporovi između Crne Gore i vjerskih zajednica isključivo mogu rješavati pred nadležnim sudovima" a da se iz zakona izbriše formulacija da će "svi vjerski objekti koji su bili imovina države Crne Gore prije gubitka njene nezavisnosti 1918. godine, a koji kasnije nisu na odgovarajući pravni način prešli u vlasništvo neke vjerske zajednice, biti prepoznati kao državna imovina i biće upisani kao kulturno blago".

XS
SM
MD
LG