Dostupni linkovi

Špekulacije oko oduzimanja imovine Canetu


Stanko Subotić Cane
Stanko Subotić Cane
U Ministarstvu pravde danas nijesmo uspjeli da dobijemo odgovor na pitanje da li su tačne medijske špekulacije beogradske štampe da tamošnji Specijalni sud za organizovani kriminal od Crne Gore traži privremeno oduzimanje imovine biznismena sa Interpolove potjernice Stanka Subotića Caneta.

Odgovarajući na pitanje da li je upoznata sa namjerom beogradskog Specijalnog suda za organizovani kriminal o kojoj piše beogradski "Pres" da od nadležnih crnogorskih organa zatraži privremeno zamrzavanje imovine kontroverznog beznismena Stanka Subotića Caneta u Crnoj Gori pomoćnika ministra pravde Branka Lakočević za naš radio kaže:

"Kada je riječ o ovom pitanju pružanja međunarodne pravne pomoći ja ću samo pomenuti da su zaključeni ugovori sa Srbijom oko naposrednog pružanja pravne pomoći pravosudnih organa za malu međunarodnu pravnu pomoć u tim stvarima, međutim, ostaje mogućnost pružanja pomoći preko Ministarstva pravde tako i neposredne saradnje sudova, ali ne na osnovu tog ugovora nego na osnovu Evropske konvencije o međunarodnoj pravnoj pomoći o krivičnim sankcijama. Ako se radi o nekih hitnim slučajevima ovdje nije predviđena neposredna komunikacija, odnosno ovih ugovora. Pravosudni organi mogu neposredno tražiti jedan od drugog određene vidove pravne pomoći, kao što je i ova koja je trenutno aktuelna. Ministarstvo pravde je samo u posredničkoj komunikaciji između pravosudnih organa i u tom smislu da ne možemo davati informacije upućenim i dobijenim zamolnicama, ni po njihovom sadržaju, osim u slučaju da se pravosuđu informacija učini javnom i odobori njeno korišćenje."

Beogradski "Pres" je objavio da će Specijalni sud za organizovani kriminal danas uputiti zvaničan zahtjev Crnoj Gori da privremeno oduzme imovinu Stanka Subotića, dok se ne završi sudski proces koji je se protiv njega vodi u Srbiji pod optužbom da je prodvodio grupu za šverc cigareta koja je od 1995. do 1996. godine oštetila budžet za 56 miliona njemačkih maraka i osam miliona dolara.

Specijalni sud je za Stankom Subotićem raspisao međunarodnu potjernicu, a prema pisanju ovog beogradskog tabloida koji se poziva na anonimne izvore na meti je Subotićeva vila "Montenegro" na Svetom Stefanu, dok se trenutno vrše provjere i za još dva objekta za koje postoji indicija da su njegovo vlasništvo.

Crnogorski mediji su, podsjetimo, ranije pisali i da je Subotić, za kojim je raspisana crvena Interpolova potjernica, od srpskog biznismena Nenada Đorđevića za par desetina miliona eura kupio ostrvo Sveti Nikola nadomak Budve. Kako prenose srpski mediji portparol Specijalnog suda za organizovani kriminal Maja Kovačević Tomić nije mogla ni da demantuje ni da potvrdi saznanja "Pres"-a.

"Trenutno ne mogu da potvrdim tu informaciju, ali upućivanje takvog zahtjeva Crnoj Gori ne bi bilo nikakvo iznenađenje", rekla je ona.

Podgorički "Dan" je tokom vikenda pisao da je Stanko Subotić nedavno bio u Crnoj Gori gdje je, navodi ovaj list, oko prodaje vile "Montenegro" na Svetom Stefanu, pregovarao sa grčkim brodovlasnikom Viktorom Restisom.

Pomoćnik direktora Uprave policije Milan Tomić je na jučerašnjem presu kazao da policija nema podataka da je Subotić boravio na crnogorskoj teritoriji:

"Mi smo više puta pričali o tome i davali zvanična saopštenja. Ja ću još jednom ponoviti da Uprava policije nema saznanja da je Stanko Subotić boravio na području Crne Gore, a ukoliko bude boravio on ili bilo ko za kojim je raspisana međunarodna potjernica svakako se zna šta će Uprava policije da preduzme. Lišenje slobode i ekstradicija zemlji koja ga traži."

Prema pisanju "Pres"-a Specijalni sud u Beogradu bi tokom ove nedjelje zahtjeve za privremenim oduzimanjem imovine Subotiću, osim Crnoj Gori, trebalo da uputi i Grčkoj, Švajcarskoj, Kipru i Rusiji.
XS
SM
MD
LG