Dostupni linkovi

Ima šanse za neprofitne medije?


Diskusija o pomoći neprofitnim medijima, Zagreb, 4. juli 2016.

Ako nakon rujanskih izbora osvojimo vlast, nastavit ćemo tamo gdje smo stali i popravit ćemo štetu koju je nanio HDZ, obećali su predstavnici stranaka lijevog centra neprofitnim medijima. Ukidanje financiranja neprofitnih medija bio je prvi potez kontroverznog ministra kulture Zlatka Hasanbegovića po dolasku na vlast početkom ove godine.

"U četiri godine naše vlasti mogli smo napraviti više, ali odbijamo da je to što nismo uspjeli napraviti institucionalni okvir za neprofitne medije omogućilo HDZ-ovom ministru kulture Zlatku Hasanbegoviću da kao od šale kao svoj prvi potez na toj funkciji ukine njihovo financiranje", poručili su predstavnici dviju glavnih stranaka donedavne vladajuće koalicije lijevog centra – socijaldemokrata i narodnjaka – na raspravi o tome kako pomoći neprofitnim medijima.

Peđa Grbin
Peđa Grbin

Peđa Grbin, u ime socijaldemokrata, kaže: „Dok smo bili na vlasti od 2011. do 2015. godine mogli smo napraviti više. Mi smo toga svjesni, a više nego ikada smo toga postali svjesni u proteklih šest mjeseci, kada smo shvatili da je nedostatak institucionalnog okvira bio uvertira za haračenje unutar ne samo ovih, nego i drugih institucija i sustava. Odmah da raščistimo jednu stvar – i tamo gdje postoji institucionalni okvir, on se lako može srušiti. Ali to je ipak puno teže nego tamo gdje ga nema.“

Neprofitne medije financira se preko javnih natječaja iz sredstava igara za sreću, a povjerenstvo koje je to pratilo raspušteno je u siječnju ove godine, dan nakon što je klerikalna udruga „U ime obitelji“ u otvorenom pismu to zatražila od ministra Hasanbegovića, svog dojučerašnjeg suradnika u kampanji za ustavnu definiciju braka. Kako ovi mediji kojima su mandat teme od javnog interesa koje komercijalni mediji ne žele ili ne stignu pokrivati nisu na tržištu, to im je bio jedini izvor prihoda i bez njega se gase.

"Popravit ćemo štetu čim dođemo na vlast", kaže Grbin i dodaje: "Rebalans proračuna za 2016. godinu je potreban, u tom kontekstu treba vidjeti je li moguće korigirati štetu koja je neprofitnim medijima nanesena tijekom ove godine i pokušati vratiti stvari na razinu na kojoj su bile 2015. godine.“

Davorka Blažević
Davorka Blažević

Davorka Blažević sa šibenskog portala Tris podsjetila je da u neprofitnim medijima rade novinarski profesionalci sa deset i više godina staža, koji su izgubili posao, a da se društvo ni na koji način nije za njih pobrinulo. Sa jednim zaposlenim i kakvim-takvim honorarima ostalih novinara, oni žele opstati, ne samo u svom vlastitom interesu.

„Mislimo da bi to moglo biti mjesto na kojem bi se obrazovale nove generacije novinara za profesiju koja – objektivno govoreći – polako izumire. Bez trećeg sektora imat ćemo jednu potpuno krnju medijsku scenu koja će se s vremenom transformirati u neku vrstu novinarskog surogata. Više nećete imati prave informacije koje su u javnom interesu, već samo informacije koje netko želi servirati radi svog interesa – korporativnog, političkog ili nekog drugog“, upozorava Blažević.

Iako su pozvani i potvrdili svoj dolazak, predstavnici HDZ-a na kraju ipak nisu došli na skup pravdajući se - zauzetošću.

  • 16x9 Image

    Enis Zebić

    U novinarstvu od osnovne škole, profesionalno od uspostave političkog pluralizma. Nakon suradnje u nekoliko hrvatskih dnevnih novina, od 1. veljače 1994. je na RSE u Zagrebu.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG