Dostupni linkovi

Protest i zvižduci za hrvatsku predsjednicu na Dan slobode medija


Grupa hrvatskih novinara izviždala je hrvatsku predsjednicu Kolindu Grabar Kitarović na video-konferenciji o slobodi medija koju je u Zagrebu organiziralo američko veleposlanstvo.

Tristotinjak novinara prosvjedovalo je u utorak, 3. svibnja, pred Ministarstvom kulture upozoravajući na ozbiljno ugrožavanje slobode medija u Hrvatskoj.

Na Svjetski dan slobode medija, grupa novinara i aktivista koji su pratili video-konferenciju o slobodi medija, koju je u zagrebačkom Novinarskom domu organiziralo američko veleposlanstvo izviždalo je hrvatsku predsjednicu Kolindu Grabar Kitarović, koja po ocjeni Hrvatskog novinarskog društva zajedno s hrvatskom Vladom ozbiljno ugrožava slobodu medija u Hrvatskoj.

Razvijen je i transparent sa natpisom na engleskom jeziku „Hrvatske vlasti ubijaju medije“, kojeg su pripremili aktivisti izvanparlamentarne „Radničke fronte“.

Prijenos video konferencije, na kojoj je bilo angažirano 16 zemalja je prekinut i nastavljen po završetku njenog govora, a novinari su joj zviždali i kada je odlazila.

Prijepodne je tristotinjak novinara prosvjedovalo pred Ministarstvom kulture, upozoravajući da je odluka ministra Zlatka Hasanbegovića o ukidanju Vijeća za neprofitne medije, čime se u stvari ukida i njihovo javno financiranje, i smanjenju sredstava za alternativne medije ozbiljno ugrožavanje slobode medija, pa time i demokracije u Hrvatskoj, i tražeći njegovu ostavku.

Poruke sa transparenata na prosvjedu bile su „Slobodno novinarstvo – nacionalni interes“, „Stop cenzuri – sloboda novinarima“, „Smrt fašizmu – sloboda novinarstvu“, „Uređujte Vladu, a ne medije“, „Dolje ministar torture“, „Zajedno za neovisne medije – obranimo pravo društva da zna“.

Saša Leković
Saša Leković

Novinarima se obratio predsjednik Hrvatskog novinarskog društva (HND) Saša Leković, koji je upozorio da je sloboda medija u Hrvatskoj danas ugroženija više nego ikada u 25 godina hrvatske nezavisnosti.

„Hrvatsko novinarsko društvo upozorava već mjesecima da aktualna vlast čini sve da bi onemogućila slobodu medija i neovisnost novinarstva s. Na sve što smo do sada govorili se ministarstvo na čelu s ministrom Hasanbegovićem, Vlada, predsjednica i drugi oglušili – čak i na međunarodne apele i podršku HND-u, kojih je bilo dosta. Zato smo odlučili organizirati ovaj mirni prosvjed kako bi pokazali da nećemo dozvoliti da vlast, bilo koja ona bila, na taj način ponaša prema medijima.“

Dodijeljene su i novinarske nagrade HND-a. Nagradu za životno djelo dobio je splitski fotograf Feđa Klarić, novinarkom godine proglašena je Elizabeta Gojan s HRT-a, a za istraživačko novinarstvo „Marija Jurić – Zagorka“ novinarka „Večernjeg lista“ Sandra Veljković.

Elizabeta Gojan
Elizabeta Gojan

„Mislim da je stanje u novinarstvu najteže još od doba opet jedne novinarke – Marije Jurić Zagorke. Zahvaljujem kolegama jer je to nagrada prije svega meni za proteklih godinu dana, kada sam bila kažnjena za ono što sam govorila. Mislim da novinari moraju govoriti – oni su glas javnosti“, kaže Elizabeta Gojan.

Pritisak vlast jak je i na javne servise. Javna novinska agencija HINA uspijeva se održati, međutim, otkako je pred dva mjeseca postavljen novi v.d. ravnatelj HRT-a Siniša Kovačić – kako upozoravaju ogranci Sindikata novinara Hrvatske i HND-a na HRT-u - smijenjeno je „gotovo 70 rukovoditelja, urednika, novinara, redatelja, snimatelja, inženjera, pravnika.

Nije poznato po kojim se kriterijima popunjavaju upražnjena mjesta u rukovodećoj i uredničkoj strukturi. Stoga se postavlja pitanje - jesu li smjene profesionalne prirode i u skladu s pravilnicima HRT-a ili je riječ o politički motiviranim smjenama i postavljanjima kako bi vlast bila zadovoljna,“ pitaju se ogranci sindikata i novinarskog društva na HRT-u.

Prozvani ministar kulture Zlatko Hasanbegović, koji je službeno u Sarajevu, odbacio je prozivanja HND-a.

„Bojazni o navodnoj ugroženosti slobode medija potpuno su neutemeljene i mislim da se radi o čistom politikantstvu koje nije utemeljeno na činjenicama, dapače riječ je o manipulaciji javnošću, ne samo domaćom nego na žalost i stranom.“

XS
SM
MD
LG