Dostupni linkovi

Ilegalno oružje na Kosovu: Tradicija, posledice rata ili nešto treće


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija

Veliki broj građana na Kosovu i dalje ilegalno poseduje oružje, ocenjuju policijski zvaničnici, a na osnovu statistika Policije Kosova o zapleni ilegalnog oružja.

Portparol policije, Baki Kelani, u izjavi za RSE navodi da je tokom prve polovine ove godine pokrenuto skoro 600 predmeta zbog ilegalnog posedovanja oružja.

„Još uvek se veruje da građani na Kosovu od posleratnog perioda poseduju oružje, i mi zbog toga imamo strateška, dugoročna planiranja, i konkretne planove koji vode ka zapleni ilegalnog oružja“, kazao je Kelani.

On dodaje da je policija tokom leta na Kosovu, kada su porodična veselja brojnija, pokrenula kampanju pod nazivom „slavi srcem, a ne oružjem“, zato što su građani u više slučajeva koristili oružje tokom slavlja.

Policija je samo tokom tih događaja pokrenula oko 45 predmeta, pokrenuto je 35 krivičnih prijava, uhapšeno 54 osoba, a zaplenjeno preko 50 oružja različitog kalibra.

Stručnjaci bezbednosti i sociolozi na Kosovu smatraju da oružje u rukama Kosovara datira još od 1999. godine, kada se desio rat.

Nuredin Ibishi, stručnjak bezbednosti, ocejnuje da je veliki broj ilegalnog posedovanja oružja je rezultat mnogih faktora, a jedan je i inercija albanske tradicije.

„Slučaj Kosova je poseban slučaj u smislu ilegalnog posedovanja oružja jer gotovo da je i stvorena tradicija oko toga, a to je zbog same prošlosti Kosova, zbog diskriminacije koja je uradjena nad albanskim narodom od strane stranih vlasti. Ali, sada mislim da je vreme da se to oružje ukloni, jer sada imamo institucije koje su tu da se bave pitanjima bezbednosti“, kazao je Ibishi.

Ibishi ocenjuje da se uklanjanje nezakonutog oružja može regulisati putem zakona, koji bi legalizovao to oružje, ali samo kako bi imao kontrolu nad njim.

Sociolog Fadil Maloku, profesor Univerziteta Prištine, govori o razlozima nezakonitog posedovanja oružja.

„Posedovanje oružja šalje jasnu poruku o sigurnosti, ponosu i moralnoj satisfakciji, koje je praćeno kroz istoriju. Činjenica da je to još uvek prisutno govori da još uvek imamo probleme što se tiče okolnosti, kulture i zapadne tradicije“, kazao je on.

On dodaje da i posle 15 godina od rata, institucije nisu učinile dovoljno kako bi se svest kod gradjana povećala o rizicima ilegalnog posedovanja oružja.

U prvoj polovini godine zabeleženo je i deset slučajeva ubistava, od kojih su sedam bili teška, a jedno iz nehata.

U 66 slučajeva bilo je pokušaja ubistva. Većina ovih slučajeva je izazvano oružjem u ilegalnom posedovanju.

XS
SM
MD
LG