Dostupni linkovi

Igre prestola oko članstva Kosova u UNESCO


Ferizaj
Ferizaj

Kampanja Kosova za članstvo u Organizaciji Ujedinjenih nacija za obrazovanje, nauku i kulturu (UNESCO) teče pozitivno, kažu kosovski zvaničnici. Pored toga, oni veruju i da će nasleđe Srpske pravoslavne crkve na Kosovu biti bolje zaštićeno, te da će ostati nasleđe te crkve.

Izvršni komitet UNESCO-a će o aplikaciji Kosova glasati u oktobru, kada je potrebna obična većina, odnosno 51% glasova a za pozitivnu preporuku za Kosovo.

Potom, o tome se izjašnjava Generalna skupština i potrebna je dvotrećinska većina glasova prisutnih. Za jednu državu nije potrebno biti članica UN-a da bi bila članica UNESCO-a.

A dok se kosovska kampanja fokusira na to da Kosovo ne ostane isključeno iz svetskih tokova kada se radi o obrazovaju, kulturi i nauci, kampanja Srbije je vrlo negativna, kaže za RSE zamenik ministra spoljnih poslova Petrit Seljimi.

On navodi da je samo jedan od takvih primera i nedavna izjava srpskog ambasadora pri UNESCO-u Darka Tanaskovića, koji je za ruski radio "Sputnjik" izjavio da srpsko kulturno nasleđe nije samo pravoslavno, već i hrišćansko, te da "ako taj front odbrane bude širi hrišćanski, verujem da će i delotvornost čitave akcije biti mnogo veća".

Seljimi kaže da takav diskurs liči više 'igri prestola'.

"Mi smo sa sa žaljenjem protestvovali protiv izjave srpskog ambasadora Tanaskovića pri UNESCO-u, koji je rekao da se svi hrišćani sveta trebaju ujeditiniti u jednom frontu protiv Kosova. Mislim da taj diskurs pripada više 'igri prestola' (Game of Thrones) nego što pripada modernoj diplomatiji. Mi ćemo nastaviti da se u ovoj teškoj bici fokusiramo da dobijemo što više glasova zemalja koje znaju istinu o Kosovu, koji znaju da je Kosovo unutar UNESCO-a bolje, čak i za SPC, nego da ostane izvan UNESCO-a“, kazao je Seljimi.

Iguman Sava Janjić iz Srpske pravoslavne crkve na Kosovu kaže da SPC želi da ostane van medijske kampanje po ovom pitanju.

Lobiranje Srbije protiv članstva Kosova u UNESCO-u se nastavlja i pored nedavno potpisane deklaracije na Bečkom samitu, koja obavezuje države u regionu da ne smetaju jedna drugoj na putu evrointegracija, koji, kako kažu kosovski analitičari, podrazumeva i širi kontekst. Seljimi poručuje da je Srbiji preostalo još veoma malo vremena da "sedi na dve stolice istovremeno".

"Ipak će uskoro doći dan kada će srpska vlada morati jasno da se opredeli - ili je za dobrosusedske odnose sa Kosovom ili je protiv Kosova u međunarodnim organizacijma", kazao je on.

XS
SM
MD
LG