Dostupni linkovi

I u drugom krugu visoka izlaznost Srba u Partešu


Glasačke kutije sa listićima - lokalni izbori održani u novembru 2009. (ilustrativna fotografija)
Glasačke kutije sa listićima - lokalni izbori održani u novembru 2009. (ilustrativna fotografija)
I pored toga što je Beograd kritikovao veliku izlaznost Srba u prvom krugu kosovskih izbora u Partešu kod Gnjilana, kada je glasalo oko 65 odsto stanovnika, Srbi su u ovoj novoformiranoj opštini i u drugom krugu izbora izašli u velikom broju, oko 55 odsto.

Na osnovu preliminarnih rezultata Centralne Izborne komisije Kosova, u drugom krugu izbora u Partešu, pobedio je Nenad Cvetković iz Građanske inicijative “Zavičaj” dok je njegov rival, Todor Mirković iz Jedinstvene srpske liste dobio 42 odsto glasova.

U Prištini, kako lokalne tako i međunarodne vlasti pozdravljaju veliku izlaznost Srba na izborima za predsednika opštine Parteš.

Predsednik Kosova, Fatmir Sejdiu, je putem saopštenja za medije izjavio da izlaznost Srba na kosovskim izborima “dokazuje da su građani ove opštine odlučni da iskoriste mogućnosti koje nudi Ustav Kosova, kako bi direktno uticali na lokalnu samoupravu i na poboljšanje kvaliteta svojih života”.

Pieter Feith
I šef Međunarodne civilne kancelarije na Kosovu, Pieter Feith, pozdravio je poslednji krug izbora za gradonačelnika opštine Parteš.

“Ja sam ubeđen da će ovo otvoriti novo poglavlje za građane Parteša koji će od sad pa nadalje imati više pristupa u donošenju odluka po pitanjima koja se tiču njihovog svakodnevnog żivota”,
navodi se u saopštenju šefa MCK.

Ministar za lokalnu samoupravu na Kosovu, Sadri Ferati, ocenjuje da je u Partešu od ranije postojao interes Srba da učestvuju na kosovskim izborima, te da ovolika izlaznost Srba dokazuje kakva je volja građana u ovoj opštini.

Građani Parteša više nisu želeli da igraju ulogu žrtve, tako da su odlučili da uzmu stvari u svoje ruke i da izađu na izbore kako bi oformili svoju opštinu, kaže Sadri Ferati.

“Građani Parteša više nisu želeli da igraju ulogu žrtve, tako da su odlučili da uzmu stvari u svoje ruke i da izađu na izbore kako bi oformili svoju opštinu”,
kazao je Ferati dodajući da Beograd neće imati uticaja na formiranje opštine u Partešu.

Nakon prvog kruga izbora
, održanih 20. juna, državni sekretar za Kosovo i Metohiju u Vladi Srbije, Oliver Ivanović je, povodom velike izlaznosti Srba na kosovskim izborima, izjavio da je situacija u Partešu zabrinjavajuća te da su stanovnici Parteša izlaskom na izbore napravili grešku.

Cvetković zahvaljuje zvaničnom Beogradu

Međutim, Nenad Cvetković, pobednik na izborima, u ponedeljak se zahvaljuje zvaničnom Beogradu na podršci koju je pružio Srbima u Partešu, te navodi da je samo Ministarstvo za KiM učestvovalo na ovim izborima.

“Kao i u prvom krugu tako i u drugom krugu u nedelju je na izborima direktno učestvovalo Ministarstvo za KiM Vlade Srbije. Dragan Petković je bio na terenu, razvozio ljude kao u prvom krugu, išao od kuće do kuće. Ali, velika izlaznost je zahvaljujući tome što je nama stalo da uzmemo stvari u svoje ruke”,
izjavio je Cvetković.

Ministarstvo za KiM ni na koji način nije učestvovao na izborima koje su organizovale privremene kosovske vlasti. To su najobičnije budalaštine Nenada Cvetkovića kome je očigledno potrebno da u sve to uvuče državne organe, tvrdi pomoćnik ministra za KiM.
Sa druge strane, Dragan Petković, pomoćnik ministra za KiM u Vladi Srbije, poriče podršku ministarstva izborima u Partešu.

“Ministarstvo za Kosovo i Metohiju ni na koji način nije učestvovao na izborima koje su organizovale privremene kosovske vlasti, ni jedan zvaničnik ministarstva. To su najobičnije budalaštine Nenada Cvetkovića kome je očigledno potrebno da u sve to uvuče državne organe”,
rekao je Petković.

Istog je mišljenja i državni sekretar u Vladi Srbije, Oliver Ivanović. On ocenjuje da učestvovanjem na kosovskim izborima, Srbi u Partešu nisu shvatili poentu da time slabe veze sa Beogradom.

“Bez pomoći Republike Srbije verujem da oni ne bi mogli opstati više od 3 dana. Prema tome, slabljenje glavnog oslonca nije nikako dobro za opstanak Srba tamo. Pre bih rekao da su se Srbi poveli za nekim kratkoročnim intersima i da su izlaskom na izbore pokazali da su im zapravo neki kratkoročni interesi važniji nego održavanje čvrste veze sa Srbijom. To se zove politička nezrelost. Ja i dalje mislim da je to bila velika greška i mislim da je možda naša krivica, kao Ministarstva za KiM, u tome što nismo jasno poslali poruku,”
kaže Ivanović.

Inače, Parteš je nova opština na Kosovu sa većinskim srpskim stanovništvom koja je formirana na bazi procesa decentralizacije, po kojem je Parteš jedna o pet novih srpskih opština na Kosovu.
XS
SM
MD
LG