Dostupni linkovi

Kosovske vlasti pozitivno ocenjuju veliku izlaznost Srba


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija
U Partešu kod Gnjilana na Kosovu, Vlada Kosova je u nedelju odrzala lokalne izbore za novu opštinsku vlast, što je po planu decentralizacije Marti Ahtisarija.

Tokom izbora je zabeležena velika izlaznost Srba od 65 odsto. Analitičari i vladini dužnosnici na Kosovu ovo ocenjuju velikim uspehom, dok sever Kosova zbog velike izlaznosti kritikuje Beograd.

Na Kosovu, kako vlada, međunarodne institucije tako i analitičari visoko ocenjuju veliku izlaznost Srba na izbore u novoformiranoj opštini Parteš u kosovskom pomoravlju.

Na izbore za predsednika opštine i odbornike održanim u nedelju, u Partešu je izašlo oko 65 odsto srpskih glasača, od ukupno 3508 stanovnika sa pravom glasa.

Na osnovu rezultata nevladine organizacije Demokratija na delu, koja je nadgledala izbore, u drugi krug glasanja idu Nenad Cvetković iz građanske inicijative “Zavičaj” sa 47.4 odsto odsto glasova, i Todor Mirković iz Jedinstvene srpske liste sa 25.5 odsto. Dok je Vesna Jovanović iz Građanske inicijative za opstanak osvojila je 23 odsto, a Goran Miloshević iz Srpske socijal-demokratske stranke 4.2 odsto.

Šef Međunarodne Civilne Kancelarije na Kosovu Pieter Faith je putem saopštenja za medije čestitao kosovskim institucijama i građanima Parteša za uspešno održane izbore. U saopštenju on još navodi da su “građani Parteša juče uzeli svoju budućnost u svoje ruke” te da “izborom rukovodstva za novoformiranu opštinu, oni su učinili da demokratija bude realnost za njih i iskoristili su svoje pravo da utiču na pitanja koja ih najviše interesuju.”

A portparol Vlade Kosova, Memli Krasniqi, ističe da su stanovnici Parteša tokom izbora pokazali da su zainteresovani da sarađuju sa kosovskim institucijama.

“Ovoliko velika izlaznost građana srpske zajednice na jučerašnjim izborima u Partešu je bez sumnje dobra vest koja potvrđuje postignuća institucija Republike Kosova, u shvatanju političke stvarnosti na Kosovu. Ovo je takođe dokaz da se uticaj Beograda gasi”,
rekao je Krasniqi.

Uspeh za dencentralizaciju i povratak

Analitičar Halil Matoshi kaže da je velika izlaznost Srba dobar indikator da su Srbi sada već priznali institucije Republike Kosova.

“Jučerasnji izbori još jednom svedoče da građani Kosova žele da sami srede svoj život, tako što biraju legalnu vlast, tako što smatraju institucije Kosova svojim institucijama, a nadam se da će se i ostale opštine, kao i sever, uskoro ubediti u to da sami izaberu demokatske organe”, kazao je Matoshi.

I direktor kosovskog instituta za istraživanje i razvoj politika (KIPRED), Ilir Deda, kaže da velika izlaznost predstavlja uspeh za Kosovo.

“Toliko velika izlaznost Srba u Partešu predstavlja veliki uspeh za Kosovo, za proces decentralizacije kao i uspeh za povratak Srba u kosovskim institucijama”,
rekao je Deda.

Sa druge strane, lider Srba severnog Kosova, Milan Ivanović, zbog velike izlaznosti Srba na izbore koje je raspisala Vlada Kosova kritikuje vlasti u Beogradu.

“Očigledno je da nije bilo zvanične propagande režima u Beogradu sprskih vlasti da se ovi izbori, koje oranizuju kosovske institucije, bojkotuju. Očigledno je da je narod prepušten sam sebi u Partešu, očigledno da je ovo negativno loša ocena rada Ministarstva za Kosovo i Metohiju koja nije objasnila ljudima koji žive u jedom okruženju koje se diskriminiše, koje ugrožava osnovna ljudska dela”, kazao je Ivanović.

Inace, Parteš je nova opština na Kosovu sa većinskim srpskim stanovništvom koja je formirana na bazi procesa decentralizacije, po kojem je Parteš jedna o pet novih srpskih opština na Kosovu. Izbori u Partešu su u novembru bili odloženi za jun ove godine zato što, kako se rečeno, onda nisu bili ispunjeni svi kriterijumi za njihovo održavanje.

Pročitajte i ovo:
MUG za decentralizaciju i na severu
XS
SM
MD
LG