Dostupni linkovi

Odlazak u Banjaluku u zamenu za odustajanje od referenduma?


Aleksandar Vučić, Milorad Dodik i Ivica Dačić u Vladi Srbije
Aleksandar Vučić, Milorad Dodik i Ivica Dačić u Vladi Srbije

Odlazak čitave Vlade Srbije u Banjaluku na obeležavanje neustavnim proglašenog Dana RS, delikatna je odluka koja bi, osim novog narušavanja odnosa dve strane, mogla izazvati neki ustupak druge strane. Jedna je od mnoštva reakcija koja je propratila najavu Aleksandra Vučića nakon sastanka sa Miloradom Dodikom.

„Ovo je, čini mi se, prilično delikatna situacija i pretpostavljam da je na neki način usklađena sa glavnim međunarodnim partnerima. Jer poslednje što bi nam trebalo je da se sami upucamo u nogu. Uradimo nešto što bi nekome donelo jeftine političke poene na unutrašnjem planu“, stav je Ive Viskovića, bivšeg ambasadora i profesora Fakulteta političkih nauka u Beogradu.

Takav potez srpskih vlasti Visković vidi kao nešto što bi prilično moglo narušiti regionalne odnose, ali i škodilo Srbiji na međunarodnom planu.

Ivo Visković
Ivo Visković

„Sumnjam da bi Vlada sa ovakvim opredeljenjem kakvo ima nešto činila a da zauzvrat nije isposlovala neki ustupak druge strane. Da li je to odustajanje od referenduma ili nešto drugo.... To ćemo videti. Mislim da se ne radi o slučajnosti, posebno je tu delikatno što se radi o stavu Ustavnog suda BiH", smatra Visković.

Vučić je odluku saopštio posle beogradskog sastanka sa Dodikom, taman kada se činilo da dve države ulaze u fazu boljih odnosa s obzirom na poslednje Vučićeve poruke da Srbija podržava integritet BiH i želi najbolje odnose sa svim državama u regionu.

Stabilnost BiH trenutno dodatno potresaju i potezi vlasti Republike Srpske koja je nakon kratkotrajnog prekida ipak nastavila saradnju sa Državnom agencijom za istrage i zaštitu (SIPA), Sudom i Tužilaštvom BiH, dok predsednik tog entiteta Milorad Dodik preti održavanjem referenduma o radu Suda i Tužilaštva BiH.

U tom pogrešnom tajmingu vlasti Srbije odlaze na obeležavanje neustavnog praznika, podvlači Borivoje Erdeljan dugododišnji spoljnopolitički izveštač i kolumnista.

Borivoje Erdeljan
Borivoje Erdeljan

„Gubite kredibilitet ako niste dovoljno jasni. Onima koji nas posmatraju i ocenjuju samim tim što nam je neohodno prema našem deklarisanom putu ka EU deluje ošamućujuće. Oseća se razlika između deklarativnog i praktičnog – odnosno izjava koje treba da budu legitimacija politike, a onda ovi praktični potezi zamućuju“, smatra Erdeljan.

Potencijalna nova kriza u odnosima Srbije i BiH događa se svega mesec i po nakon održavanja zajedničke sednice vlada dve države u Sarajevu. Taj događaj tumačio se i kao prekretnica u političkim i ekonomskim odnosima u čemu je značajnu ulogu odigrala EU. Zato Srbija taj proces ne bi trebalo da otežava, ocenjuje Jelica Minić iz nevladine organizacije Evropski pokret u Srbiji.

„U čitavom tom kontekstu ne verujem da je Srbija spremna da zaoštrava situaciju u odnosima sa BiH“, smatra Minić.

Na pitanje koja je poenta poteza koji će nesumnjivo izazvati burnu reakciju zvaničnog Sarajeva odgovara:

Ovo što je već rečeno, treba videti šta se zauzvrat dobija“, zaključak je Jelice Minić.

  • Slika 16x9

    Milan Nešić

    Reporter i novinar beogradskog biroa Radija Slobodna Evropa od septembra 2012. do februara 2019. Uređivao i vodio dnevne radijske informativne emisije. Sa terena izveštavao o razornim poplavama koje su pogodile Srbiju proleća i jeseni 2014. godine, u saradnji sa kolegama uradio desetine reportaža sa balkanske migrantske rute, kako iz Srbije, tako i iz Mađarske i Makedonije. Bavio se dnevno-političkim, ekonomskim, društvenim i temama iz oblasti evrointegracija Srbije. Kada se ne bavi najvećom strašću, novinarstvom, uživa sa svojim timom - Aleksom i Dušicom.

XS
SM
MD
LG