Dostupni linkovi

Mogući socijalni problemi na Kosovu zbog povratka emigranata


Povratak azilanata na Aerodromu u Prištinim 24. februar 2015

Ilegalna migracija i vizna liberalizacija su dva prioriteta Vlade Kosova koja su usko povezana, izjavio je u ponedeljak ministar unutrašnjih poslova Skender Hiseni.

Izveštavajući pred skupštinskim Odborom za evropske integracije o tome, Hiseni je kazao da se ovim pitanjima treba hitno baviti.

Govoreći o ilegalnoj migraciji, Hiseni je istakao da je povećani broj onih koji su krenuli na taj put preko Srbije rezultat Protokola o slobodi kretanja koji je potpisan 2014. između vlada Kosova i Srbije. Ovim je omogućeno efikasno i brzo putovanje, uz ličnu kartu, do prve granice sa Šengenom, odnosno granice sa Mađarskom.

„Možemo sada da govorimo o tome da li je trebalo i ne da se postigne takav sporazum? Da li treba da se nastavi sa implementacijom ili ne? Ja mislim da treba, i pored cene koja se plaća i kolaterlanih posledica. Sporazumi sa Srbijom i dijalog sa Srbijom je dugoročni proces i treba se gledati kao takav“, kazao je on.

Zašto je broj ljudi koji su ilegalno migrirali porastao poslednjih meseci, kosovske vlasti ne znaju tačno.

Hiseni navodi da se o tome spekuliše, ali je izrazio bojazan da je jedan od razloga sposobnost organizatora ilegalnih prelazaka da manipulišu ovom situacijom zarad spostvenih interesa, šireći tako „fantastične priče o mogućnostima za azil u Nemačkoj“.

Inače, Mađarska, Srbija i Austrija rade na izradi sporazuma o povratku azilanata koji su dobili negativan odgovor, a koji bi se vratili istim drumskim saobraćajem, preko Mađarske i Srbije. Međutim, Hiseni je kazao da je nastao problem zato što Srbija ne dozvoljava tako nešto.

„U razgovorima sa ministrom unutrašnjih poslova Mađarske saznali smo da je u tim naporima došlo i do jednog problema, zato što Srbija dopušta građanima Kosova da pređu granicu Kosova i Srbije sa ličnom kartom, kada im se inače izda potvrda, ali im ne dozvoljava da se vrate bez validnih dokumenata, odnosno validnog pasoša, ali kao što znate Srbija ne priznaje kosovski pasoš. Tako da, problem je višedimenzionalan“, kazao je ministar tokom izveštavanja pred skupštinskim Odborom za evropske integracije.

On je najavio da će se u utorak u Beogradu održati održati zajednički sastanak direktora policija Kosova, Srbije, Nemačke, Austrije i Mađarske, a koji će razgovarati o problematici ilegalne migracije preko Srbije, odnosno o merama koje se trebaju poduzeti kako bi se onemogućila ilegalna migracija putem ovog koridora.

Vizna liberalizacija i političko pitanje

Hiseni je naglasio da je povratak onih koji su dobili negativan odgovor počeo, a tokom predstojećih dana biće i inteziviran.

Govoreći o viznoj liberalizaciji, on navodi da ovaj proces više nije tehničke prirode, već postaje i političko pitanje, te je usko povezao migraciju sa ovim procesom.

Skender Hyseni
Skender Hyseni

„Mnogo je jeftinija aubuska karta Priština - Beograd, te potom do granice sa Mađarskom, nego taksa za apliciranje za Sćengen vizu koja će še odbiti. Objašnjenje je jasno – građanima je bilo lakše kupiti autobusku kartu, nego da čekaju pred ambasadom, i da im se na kraju odbije zahtev, a pritom ne vrati plaćena taksa“, kazao je Hiseni.

Ministar unutrašnjih poslova je kazao da je Kosovo ispunilo većinu uslova, ali upozorio da se uslovi naknadno postavljaju i šire.

„Sada se uspostavlja novi kriterijum Kosovu, koji mi moramo oprezno da odbacimo – sada kažu da se Kosovu ne treba liberalizovati vizni režim jer je broj podnosioca zahteva za azil iz Srbije, Albanije, Makedonije, koje već imaju liberalizovan režim, mnogo veći. Prema tome, zašto mora Kosovo da plaća račun kršenja sporazuma tih država? Ako je tako, neka se liberalizuju vize i za Kosovo i onda neka se poduzmu iste mere kao što se poduzimaju prema Srbiji, Albaniji i Makedoniji, ukoliko Kosovo prekrši odredbe sporazuma“, naveo je on.

Hiseni je istakao i da je zasad građanima Kosova jedini otvoreni koridor za slobodno kretanje bez viza – Istok, a da je to za žaljenje obzirom da je narod Kosova proevropski orijentisan.

„Nama se ne sviđa ako naši mladi sanjaju da idu preko Turske, kao rezultat izolacije“, dodaje.

Vjosa Osmani, član odbora iz redova Demokratskog saveza Kosova, istakla je zabrinutost oko pružanja podrške povratnicima. Ona je kazala da se dosadašnji budžet sa reintegraciju i repatrijaciju onih koji su migrirali ranije u velikoj meri i nije iskoristio zato što povratnici nisu bili dovoljno informisani o tome. A sada je, dodala je ona, zabrinjavajuće i to što se očekuje veliki talas povratnika.

„To će potencijalno predstaviti veliki socijalni problem za Kosovo jer će se većina vratiti još siromašniji, veliki broj je i prodalo imovinu i nemaju gde da se vrate. Moguće je da će biti socijalnih problema sa ljudima koji će se vratiti“, kazala je ona, dodajući da oni koji su otišli posle 2010. ne mogu dobiti ništa iz programa za pomoć povratnika.

Hiseni je rekao da će se raditi na tome, odnosno da će se tražiti fondovi za pomoć, te će se i razmotriti budžet u junu.

Valon Krasniqi iz MUP-a je saopštio da je tokom prošle godine iz država EU vraćeno 4.600 osoba, a da se tokom januara i februara ove godine na Aerodrom u Prištini vratilo 1.571 osoba.

RSE je sa lica mesta izveštavala o ilegalnoj migraciji, na granici Srbije i Mađarske.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG