Dostupni linkovi

Država kreće u obračun sa huliganima


Huligani se neretko kriju iza navijačkih grupa
Srbija pokušava da započne borbu protiv ekstremnih navijačkih grupa, a jedna od mera koje će biti primenjene biće pooštravanje zakona.

Država je najavila i ono što je do sada bilo nezmislivo – zabranu pojedinih navijačkih podgrupa koje pribegavaju nasilju. Klubovi, za sada, jednostavno ćute.

Ministarstvo pravde Srbije najavilo je da će vlada pripremiti izmene seta zakona kojima će se sprečiti nasilje u sportu. "Kazne predviđene zakonima jesu bile adekvatne, ali ako se vodi 50 postupaka protiv huligana, a samo su tri okončana, to jasno govori da nije problem u visini kazne nego u proceduri i to će izmenama biti regulisano", izjavio je Slobodan Homen, državni sekretar u Ministarstvu pravde.


Zabrana za 850 osoba


Nakon ubistva francuskog navijača u Beogradu Brisa Tatona i porasta nasilja, država je najavila zabranu pojedinih navijačkih grupa.

Slobodan Radovanović, republički javni tužilac, izjavio je da će navijačke podgrupe, koje pribegavaju nasilju, biti izbrisane iz državnog registra – u koji su upisane kao grupe građana. Radovanović je rekao da se radi o grupama koje su vezane za navijače beogradskih fudbalskih klubova Crvena Zvezda, Partizan i Rad.

“Radi se podgrupama kao što su Altra bojs, Belgrejd bojs, Alkatraz, kao ilustracija nečega što je nespojivo sa sportom i navijanjem. Kakve uopšte te grupe mogu imati veze sa sportom? Postoji visok stepen odlučnosti i opredeljenosti državnih organa da se ovim pojavama suprotstavimo na najefikasniji mogući način. Što se mene tiče učiniću sve da se ovo dovede do kraja”, objasnio je Radovanović.

Najavljeno je da će za nekoliko desetina osoba iz tih grupa biti zabranjeno prisustvo na stadionima. Kako saznaje RSE, u grupama koje će biti zabranjene nalazi se oko 850 osoba, a razmišlja se i o zabrani prisustva sportskim događajima svim licima koja su krivično osuđivana, posebno za nasilje na sportskim događajima.

Snežana Marković Samardžić, ministarka omladine i sporta Srbije, najavila je usvajanje Akcionog plana za borbu protiv nasilja u sportu, koji podrazumeva i stalnu edukaciju zaposlenih u pravosuđu, sportskih novinara i dece u školama.

“Planiramo organizovanje seminara za komesare za bezbednost sportskih saveza. Pre svega fudbalskog saveza, ali i drugih saveza. Nameravamo da dajemo instrukcije, na primer, jedinicama lokalne samouprave za obustavu finansiranja klubova ukoliko u njima ima slučajeva nasilja. Predložili smo da obavezno bude prisustvo dežurnog tužioca na utakmicama od visokog rizika", kaže ministarka sporta.

Sportski klubovi do sada se nisu oglašavali povodom ovih namera države. Zlatko Bogatinovski, sportski psiholog, rekao je za naš program da najavljene mere države u borbi protiv navijačkog nasilja mogu doneti samo kratkoročne rezultate jer, kako je ocenio, ne pogađaju suštinu problema.

“Nego je suština problema ponašanje tih momaka. To je priča koja ide iz porodice, koja ide iz institucija koje su pre sportskih klubova, to su i škole, pre svega. Pa kad ono tu ne funkcioniše kako treba, pa kad oni budu zapušteni u nekom vaspitnom smislu, onda dođu kao gotov materijal za neke promašene teme i ponašanje koje apsolutno ne bi trebalo da ima veze sa sportom.”


Navijači: Nemoguće nas je zabraniti

Ni predstavnici najvećih navijačkih grupa, Partizanovih Grobara i Zvezdinih Delija, do sada nisu iznosili stavove. Jedan od bivših vođa navijača Partizana, koji je želeo da ostane anoniman, rekao je za naš radio da smatra da način na koji država pokušava da se izbori sa nasiljem ne može doneti mnogo dobrog.

“Pa kako možeš da zabraniš navijačku grupu? Na osnovu čega? Otkud znaš ko je član te grupe, da su registrovani, a ne da samo imaju transparent? Kako možeš da znaš da taj i taj pripada nekoj navijačkog grupi? To je glupo, a takvih ljudi ima milion. Nije sve tako jednostavno da se preseče! Da li političari pokušavaju da skupe jeftine političke poene – ne znam. Ne može selektivno, ne možeš zbog pojedinca da gasiš navijačku grupu. Ne znam ko je predlagao da se zatvore Sever i Jug. To su glupe priče.”

Uprave fudbalskih klubova do sada su u mnogo slučajeva štitile svoje navijače, od kojih su mnogi imali razne privilegije. Zato, zaključuje sportski psiholog Zlatko Bogatinovski, jedan od ključnih poteza morao bi da bude da se klubovi odreknu navijača koji često pribegavaju nasilju.

“Ali, siguran sam da neće zato što su ih oni stvarali. A ako se usput dešava sve ono što se dešava kod nas u sportu, pa je postalo samo i apsolutno najvažnije imati rezultat i preko njega doći do novca, onda se u tom smeru instruišu i te grupe pa onda polako počinje i da se menja svrha njihovog postojanja.”

Da se ipak nešto menja moglo bi se zaključiti po činjenici da je ovih dana zbog kriminalnih radnji uhapšen jedan od vođa Zvezdinih navijača, koji je bio i član skupštine kluba. Skoro četvrtina članova Skupštine Crvene Zvezde su navijači, po čemu je ovaj beogradski klub jedinstven u Evropi.
XS
SM
MD
LG