Dostupni linkovi

HRW o migrantskoj krizi u Bihaću: Zabrinjavajući razvoj situacije


Migranti na lokaciji Vučjak
Migranti na lokaciji Vučjak

"Vlasti Bosne i Hercegovine trebaju osigurati adekvatan smještaj za sve migrante i tražioce azila u BiH, te osigurati da svaki smještaj koji je odabran za migrante bude u skladu sa higijenskim i sanitarnim standardima kao i to da su sigurni za boravak migranata", rekla je za Radio Slobodna Evropa (RSE) Lydia Gall, istraživačica Human Rights Watcha (HRW) za Balkan i istočnu Evropu.

Više stotina migranata izmješteno je na Vučjak, lokaciju desetak kilometara udaljenu od Bihaća, na osnovu odluke Gradskog vijeća Bihaća i Kantonalne operativne grupe o smještaju migranata i izbjeglica koji su boravili van prihvatnih centara, parkovima i privatnim objektima.

"Izmjestili smo ljude koji su boravili u malim šatorima na javnim površinama u gradu bez ikakvih uslova, ili su bez identifikacijskih dokumenata iznajmljivali privatni smještaj. Na lokaciji Vučjak osigurani su im šatori, voda, prehrambeni obroci i sanitarni čvor, što na prethodnim boravištima nisu mogli ni zamisliti", rekao je za Fenu glasnogovornik MUP-a Unsko-sanskog kantona, Ale Šiljdedić.

Ujedinjene nacije su, međutim, upozorili da je lokacija na koju su izmješteni migranti u potpunosti neprikladna za smještaj ljudi.

"Vučjak predstavlja značajne zdravstvene i sigurnosne rizike i trenutno nije opremljen da se u skladu sa međunarodnim standardima u njega smjeste migranti. Lokacija je smještena u blizini minskog polja", navodi se u saopštenju UN-a.

Prema podacima policije, trenutno u Unsko-sanskom kantonu boravi oko 7.000 izbjeglica i migranata što je duplo više od raspoloživih kapaciteta od 3.200 osoba u sva četiri privremena prihvatna centra.

"Ovo su zabrinjavajući razvoji situacije, naročito oko uslova smještaja. Problemi poput problema sa sanitarijama, prostorom za higijenu i lokacijama koja se nalazi u neposrednoj blizini nekadašnje deponije i minskog polja znaci su za uzbunu i vlasti imaju odgovornost da smjeste ljude na lokacije koja ima adekvatne i humane uslove", smatra Gall koja dodaje da nedostatak adekvatnih smještajnih kapaciteta za migrante u Bosni i Hercegovini povlači odgovornost vlasti za hitnim koracima kojima bi odgovorili na nedostatak smještaja za ljude kojima je potreban.

Nasilna vraćanja - ozbiljan problem

Gall se osvrnula i na probleme sa kojima se migranti suočavaju na granici između Bosne i Hercegovine sa Hrvatskom.

"Hrvatske vlasti imaju odgovornost da istraže kredibilne navode o nasilnim vraćanjima sa granice nazad ka Bosni i Hercegovini kao i to da osobe odgovorne za ovo odgovaraju", kaže Gall.

Nedavni izvještaj Amnesty Internationala "Gurnuti do ruba: Nasilje i zlostavljanje izbjeglica i migranata duž Balkanske rute" u kojem se detaljno opisuje kako, stavljajući u prvi plan sigurnost na granici a ne usklađenost sa međunarodnim zakonom, evropske vlade ne samo da okreću glavu od zlobnih napada hrvatske policije, nego i finansiraju njihove aktivnosti. Na taj način potiču rastuću humanitarnu krizu na rubu Evropske unije. Izvještaj je pokazao da je gotovo jedna trećina intervjuisanih za Amnesty izvještaj je doživjela neki oblik nasilja od strane hrvatske policije.

"Izvještaj oslikava ono što smo iz Human Rights Watch-a zabilježili na granici između Bosne i Hercegovine i Hrvatske u novembru i decembru prošle godine. Nasilna vraćanja s granice su ozbiljan i stalan problem i umjesto da poriču, hrvatske vlasti bi odmah trebale istražiti ove kredibilne navode i tražiti odgovornost za one koji su zlostavljaju migrante", zaključuje Gall.

Ko tuče migrante?
molimo pričekajte
Embed

No media source currently available

0:00 0:05:22 0:00

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG