Dostupni linkovi

Protest građana Bihaća zbog migranata


Protest u Bihaću, 16.06. 2019.
Protest u Bihaću, 16.06. 2019.

Nekoliko stotina građana okupilo se u nedjelju na gradskom trgu u Bihaću na protestnom okupljanju organizovanom putem društvenih mreža pod nazivom "Veliko okupljanje nezadovoljnih građana - Grad je naš!".

Mirnim okupljanjem na gradskom trgu u Bihaću građani su ponovo izrazili nezadovoljstvo zbog nebirge državih organa za ovaj dio zemlje, ali i zabrinutost svog sigurnosne i zdravstvene situacije koja, kako kažu, izmiče kontroli.

Većina građana sa kojima je reporterka Radija Slobodna Evropa (RSE) razgovarala stava je da migrante i izbjeglice treba izmjestiti van urbanih područja i obezbjediti im uslove dostojne čovjeka, ali i da država mora hitno poduzeti mjere kako se migranstka kriza ne bi osjećala samo u Unsko sanskom kantonu (USK).

Hatidža Mureškić, koja živi u neposrednoj blizini privremenog prihvatnog centra „Bira“, kaže kako su danima zatvoreni u kući i da se boje djecu pustiti van. „Ovdje sam, kao i svi u znak protesta zbog nebrige države za građane ovog grada. Naši političari na vlasti vode brigu samo o sebi, a ne o svojim građaniam“, dodaje Mureškić.

Azra Hadžić Bećirspahić, poslanica u Parlamentu Federacije BiH kaže da „osjeća veliku odgovornost prema svom narodu“.

„Nadam se da će i građani Velike Kladuše se organizovati kao Bišćani, koje ni ovo nevrijeme nije spriječilo da dođu i pošalju jasnu poruku svim nadležnima za rješavanje migrantske krize da je Bišćanima stvarno došlo do grla i da je vrijeme da nešto počnu raditi, jer je ovo pitanje u isključivoj nadležnosti državnih organa“, kazala je Hadžić Bećirspahić.

Migranti se izmještaju na Vučjak

Podsjetimo, policija i inspektori kantonalne uprave za inspekcijske poslove nastavljaju sa provođenjem hitnih mjera Operativne grupe za nadzor i kontrolu migrantske krize u USK.

Proteklih dana na lokaciju Vučjak, koju je gradsko vijeće Bihaća odredilo za uspostavu novog prihvatnog centra, izmješteno je preko 500 izbjeglica i migranata koji su u ovom gradu boravili van prihvatnih cenatara (prostoru ispred privremenog privatnog centra Bira, parkovima, privatnim objektima).

Fadil Dizdarević, koordinator pet bihaćkih mjesnih zajednica najugroženijih migarnstkom krizom kaže da je relativno zadovoljan posljednjim aktivnostima Operativne grupe za koordinaciju i nadzor nad migratskom krizom USK.

„Mi smo inicirali pokrenuli cijeli taj proces jer naši građani nisu bili sigurni. I dalje tražimo od vlasti da migrante izmjeste na Vučjak, bez obzira na pritiske“, dodaje Dizdarević.

Nazdovoljni su i migrati koji su izmješteni na Vučjak, zbog uvijeta na tom prostoru. No, lokalne i kantonalne vlasti u USK, odlučne da ih izmjeste iz urbanog dijela grada, kažu da su svjesni svih mana ove lokacije, ali tvrde, da migranti nisu bolje uvijete imali ni na mjestima gdje su do tada boravili.

Sve oni koji pokušvaju napustiti Vučjak, policija ponovo vraća na ovu lokaciju.

Prema podacima policije trenutno u USK boravi oko 7.000 izbjeglica i migranata što je duplo više od raspoloživih kapaciteta od 3.200 osoba u sva četiri privremena prihvatna centra.

Istvoremeno, insepktori kantonalne upraveza inspekcijske poslove nastavaljaju sa kontrolom privatnih objekata koji „nelegalno“ iznajmljuju smještaj migrantima i one koje u istima zateknu bez odgovarajuće dokumentacije prebacuju na Vučjak, a objekte zatvaraju.

I građani i migranti, ali i lokalne i kantonalne vlasti sada očekuju brzu reakciju državnih organa, ali i međunarodnih institucija, jer, kako kažu, može doći do humanitarne katastrofe.

XS
SM
MD
LG