Dostupni linkovi

UN: Lokalitet Vučjaka za migrante predstavlja sigurnosni rizik


Migranti u BiH
Migranti u BiH

Organizacija Ujedinjenih nacija (UN) u Bosni i Hercegovini izražava ozbiljnu zabrinutost zbog prebacivanja migranata iz privatnih smještaja na lokalitet Vučjak kod Bihaća. UN u saopštenju ističe da je ova lokacija neadekvatna za smještaj ljudi.

Apeluje se na bosanskohercegovačke vlasti da odmah povuku migrante s ove lokacije dok ga ne osposobe za stanovanje te da prekinu s transportom novih migranata.

"Vučjak predstavlja značajan zdravstveni i sigurnosni rizik i trenutno nije opremljen za smještaj migranta i izbjeglica prema međunarodnim standardima. Područje je smješteno blizu minskih polja. Postoji i velika opasnost od požara ili eksplozije zbog mogućeg prisustva metana koji se nalazi ispod zemlje s obzirom da je na ovoj lokaciji nekada bila deponija. Dok ova dva rizika ne eliminišu nadležne vlasti ovo mjesto je neprikladno za stanovanje ljudi", navodi se u saopštenju.

U UN-u navode da na lokaciji Vučjak i dalje nema sanitarnih čvorova, pitke vode i struje zbog čega nije prihvatljivo da migranti tu borave.

Naglašava se kako su svjesni da se broj migranta stalno povećava na području Unsko-sanskog kantona (USK) i da je taj broj premašio kapacitet četiri službena migrantska smještaja.

"UN i naši partneri aktivno su angažovani na terenu kako bi podržali vlasti u rješavanju složenog problema zaštite, sigurnosti i humanitarnih izazova. UN razumije zabrinutost lokalnog stanovništva i vlasti USK zbog migranta koji se kreću van četiri zvanična prihvatilišta, pogotovo zbog onih koji se skupljaju na javnim mjestima i praznim kućama", navodi se.

U saopštenju se dodaje kako se mjere smještaja migranata moraju preduzeti s punim poštovanjem ovih osoba prema međunarodnim i nacionalnim zakonima te humanitarnim standardima.

BiH prijeti humanitarna kriza zbog migranta
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:22 0:00

XS
SM
MD
LG