Dostupni linkovi

Hrvatski narodni sabor Željka Komšića proglasio nepoželjnom osobom


Željko Komšić, član Predsjedništva BiH
Željko Komšić, član Predsjedništva BiH

Hrvatski narodni sabor (HNS) donio je zaključak da Željku Komšića, koji je izabran za člana Predsjedništva Bosne i Hercegovina iz reda hrvatskog naroda na izborima 2. oktobra ove godine, proglasi nepoželjnom osobom u svim područjima gdje HNS ima uticaj.

Ovo je nakon sjednice HNS-a 14. oktobra u Mostaru izjavio predsjednik Dragan Čović.

"S jedne strane i s druge strane, obzirom da ta osoba ne samo u toku kampanje već i nakon završetka ovog procesa izbora i dalje grubo krši Ustav Bosne i Hercegovine zbog različitih ideja, pogleda, itd. Mišljenja smo da treba osporiti ilegalnost i legitimitet upražnjavanja mogućnosti institucije hrvatskog člana Predsjedništva", rekao je Čović.

HNS je organizacija koja okuplja većinu bosanskohercegovačkih stranaka sa hrvatskim predznakom.

Nakon općih izbora u BiH 2018. godine Komšić je bio proglašen nepoželjnom osobom u više općina u Hercegovini i središnjoj Bosni u BiH gdje je HDZ BiH na vlasti.

Ko je sve proglasio pobjedu na izborima u BiH
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:47 0:00

Željko Komšić je na opštim izborima u BiH četvrti put osvojio mjesto u Predsjedništvu Bosne i Hercegovine kao predstavnik hrvatskog naroda.

Predsjedništvo BiH čine tri člana, Srbin, Hrvat i Bošnjak.

U entitetu Federacija BiH se biraju hrvatski i bošnjački član Predsjedništva BiH. Hrvati, Bošnjaci, Srbi, te pripadnici 'ostalih' ne mogu glasati za oba člana Predsjedništva, već glasaju ili za Hrvata ili za Bošnjaka.

U entitetu Republika Srpska se bira srpski član Predsjedništva BiH. Za njega glasaju Bošnjaci, Hrvati i Srbi i 'ostali' koji žive u tom entitetu.

XS
SM
MD
LG