Dostupni linkovi

Desna opozicija traži da se Komšića proglasi nepoželjnim u Hrvatskoj


Željko Komšić, šef Demokratskog fronta (DF) na biračkom mjestu u Sarajevu, 2. oktobra 2022.
Željko Komšić, šef Demokratskog fronta (DF) na biračkom mjestu u Sarajevu, 2. oktobra 2022.

Opozicijska desničarska kleropopulistička stranka Most pokrenula je proceduru sa ciljem da Hrvatski sabor obaveže hrvatsku Vladu i Ministarstvo vanjskih i europskih poslova (MVEP) da bosansko-hercegovačkog političara Željka Komšića proglase personom non grata (nepoželjnom osobom) u Republici Hrvatskoj.

Potpredsjednik Vlade i ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman (HDZ) je na novinarsko pitanje hoće HDZ podržati Mostovu inicijativu, kazao kako Most "barata terminima o kojima nema pojma" i da u Saboru uglavnom galame i viču, ili spavaju". On je zamjerio Mostu da svoju prisutnost u Saboru nisu iskoristili da pomognu Hrvatima u BiH parlamentarnom diplomacijom, internacionalizacijom tog pitanja i slično.

Nino Raspudić, zastupnik "Mosta", nazvao je Komšića "antihrvatskim" članom Predsjedništva BiH.
Nino Raspudić, zastupnik "Mosta", nazvao je Komšića "antihrvatskim" članom Predsjedništva BiH.

On je dodao kako je Komšić na neki način već jest "persona non grata", jer se niti premijer Plenković niti on kao ministar vanjskih poslova nisu sa njime sastali. "On je to bio sve ove godine. On je legalno izabran, ali on nije legitiman predstavnik hrvatskog naroda", dodao je Grlić Radman.

Mostovu inicijativu o Komšiću potpisao je predsjednik te stranke i predsjednik parlamentarnog kluba Mosta Božo Petrov.

"Sukladno članku 10. Ustava RH, ovim zaključkom se obvezuje Vlada RH da u Republici Hrvatskoj proglasi nepoželjnim Željka Komšića zbog sustavnog uzurpiranja prava Hrvata u Bosni i Hercegovina na način da aktivno sudjeluje u izbornom inženjeringu, s kojim se nelegitimno postavlja na položaj predstavnika hrvatskog naroda pomoću glasova drugog naroda u Bosni i Hercegovini. Vladu RH se podsjeća kako je Republika Hrvatska jedan od jamaca Daytonskog mirovnog ugovora, te stoga ima dodatnu obavezu skrbiti o pravima Hrvata u Bosni i Hercegovini koja su zajamčena istim ugovorom", stoji u tekstu koji se upućuje u Sabor na usvajanje.

Takvu inicijativu je u svibnju ove godine najavio i desničarski opozicijski Domovinski pokret, ali je nisu i formalno pokrenuli.

Nakon općih izbora u BiH 2018. godine Komšić je bio proglašen nepoželjnom osobom u više općina u Hercegovini i središnjoj Bosni u BiH gdje je HDZ BiH na vlasti.

XS
SM
MD
LG