Dostupni linkovi

Novinari solidarno uz večernjakovce



(Fotogalerija: Prosvjed podrške večernjakovcima, 25. ožujka 2011)


Enis Zebić

Solidarnost na djelu! Preko tri stotine novinara iz svih hrvatskih redakcija sudjelovalo je u petak u prosvjednoj koloni koja je prošla središtem Zagreba – od Novinarskog doma nedaleko Trga maršala Tita do redakcije “Večernjeg lista” na Slavonskoj aveniji, dajući tako potporu svojim kolegama koji su već treći dan u štrajku zbog toga što je vlasnik otkazao kolektivni ugovor.

Predsjednik radničkog vijeća “Večernjaka” Marinko Jurasić na cilju povorke, pred redakcijom “Večernjeg”, kazao je kako se nakon tisuća napisanih tekstova najbolje kao novinar osjeća danas – kada ne piše.

“Mi svi na ovaj način pokazujemo što znače novinari i – m
"Očito je ovdje postavljena granica slobode, a ja se nadam da će ovaj naš veliki novinarski pokret probiti te granice i da ćemo uistinu svi mi skupa biti slobodni novinari", poručio je Marinko Jurasić.
olim vas – svi ustrajte u tome! To radimo za našu stvar! Očito je ovdje postavljena granica slobode, a ja se nadam da će ovaj naš - sada se može reći i veliki – novinarski pokret probiti te granice i da ćemo uistinu svi mi skupa biti slobodni novinari. Time ćemo najviše učiniti i za čitavo naše društvo”
, kazao je Jurasić.

Automobili su trubili u znak podrške nakon što su vozači pročitali transparente koje su novinari nosili – “”Stop cenzuri – sloboda novinarima!”, “Za kolektivni ugovor moramo se izboriti – nitko nam ga neće pokloniti!”, “Štrajkbreheri, nemojte lagati djeci kada vas pitaju na kojoj ste strani bili!”, i druge.

A kada je kolona prolazila pored redakcije, kroz staklo nas je gledao predsjednik uprave “Večernjeg” Boris Trupčević sa rukama u džepovima i smijao se.

Cilj je granski kolektivni ugovor


Glavni sindikalni povjerenik “Večernjeg” Anton Filić podsjetio je da ogromna većina hrvatskih medija nema kolektivne ugovore, ili se postojeći ne primjenjuju.

“Hoćemo kolektivne ugovore, jer oni omogućuju da mi možemo slobodno raditi svoj novinarski posao, da možemo tražiti istinu svugdje, pa i tamo gdje naši vlasnici ne bi željeli”, kaže Filić.

Ispred Večernjeg lista, 25. ožujka 2011
Predsjednica ogranka Hrvatskog novinarskog društva u “Večernjem” Božena Matijević ocijenila je kako je zbog iskazane novinarske solidarnosti i zajedništva današnji dan – povijesni!

“Ovo danas je doista povijest! Nama cilj mora biti granski kolektivni ugovor. U bilo kojoj redakciji da radimo, iz bilo koje redakcije da se selimo – iz jedne u drugu – da nam se svugdje štite jednaka prava”
, kaže Božena Matijević.

Razmjerno ‘friška” u “Večernjem listu”, Anita Malenica poznata i s malih ekrana:

“Ja sam za zemlju u kojoj ću moći slobodno misliti i govoriti, i za redakciju u kojoj ću moći slobodno misliti i govoriti, i želim to svima vama ovdje, u svakoj redakciji u Hrvatskoj! Hvala vam što ste došli, hvala vam što ste nas podržali, i nadam se da je ovo samo početak! I nadam se da ćemo mi u “Večenjem” potpisati kolektivni ugovor, i vi svi za nama!”

Novinari “Večernjeg” u štrajku pokušali su svoje kolege novinare provesti kroz redakciju, kako bi se vidjelo “checkpointe” koji štrajkašima onemogućuju ulazak u redakciju, lance na vratima i slično, ali zaštitari nas nisu pustili. Komentar predsjednika Saveza samostalnih sindikata Hrvatske Mladena Novosela:

“Strašno je da se predsjednik uprave “Večernjeg lista” smije ljudima koji se samo bore za svoja prava, koji žele zadržati svoja prava iz kolektivnog ugovora, i koji nemaju pravo doći na svoja radna mjesta u legalnom štrajku!”


I u velikoj većini svih hrvatskih redakcija održani su danas jednosatni i dvosatni štrajkovi solidarnosti s novinarima “Večernjeg” u štrajku . U prosvjednoj povorci kroz grad bili su i predsjednici svih hrvatskih sindikalnih središnjica.
XS
SM
MD
LG