Dostupni linkovi

Hercegovci i u drugom krugu za Bandića?


Foto: javno.com
Foto: javno.com
U prošlom krugu predsjedničkih izbora u Hrvatskoj, Milan Bandić od biračkog tijela u BiH dobio je 50 posto glasova. Prednost Bandiću Hercegovci će, kako najavljuju, dati i u drugom krugu, iako je mala vjerovatnost da njihovi glasovi utiču na rezultate izbora, budući da čine svega dva posto ukupnog biračkog tijela.

Sve je spremno za drugi krug hrvatskih predsjedničkih izbora u BiH. Marijana Mikulić, koordinatorica za provedbu izbora za teritorij BiH, podsjeća da hrvatsko državljanstvo, a time i pravo glasa u BiH ima oko 260.000 birača, te oko 6.000 prethodno registrovanih birača koji će na dan izbora boraviti na teritoriji BiH. Mikulić također dodaje kako je izlaznost na 124 biračka mjesta u BiH u odnosu na prethodne izbore u prvom krugu bila manja za oko pet posto:

„Izlaznost je bila mala, ako se to tako može reći –od ukupnog broja birača izlaznost je 19,1 posto je izišao. Izlaznost naravno ovisi o kampanjama predsjedničkih kandidata. Vidjećemo koliko su učinili na motivaciji potencijalnih birača.“

Kampanja predsjedničkih izbora pred drugi krug glasanja bila je dinamičnija i personalizirana. Osim trećeg entiteta kao mogućeg rješenja ustavnog uređenja u BiH, a što se moglo čuti i u prvom krugu, kampanja oba predsjednička kandidata bila je okrenuta prije svega glasačima u Republici Hrvatskoj.

Politički analitičar Zoran Tomić ipak smatra da će odaziv birača u BiH biti nešto veći u odnosu na prvi krug glasanja:

„Posebno mislim da će biti veći odziv u dijaspori, jer oni, pored toga što čine dva posto tog biračkog tijela, osjetiće da na ovakav način mogu više pomoći Milanu Bandiću. Međutim, budimo realni: utrka će biti do kraja neizvjesna. Velika je razlika između Josipovića i Bandića sada. Hoće li Bandićev stožer uspjeti dobiti biračko tijelo sa desnog centra, to je još uvijek neizvjesno.“

Tomić je ponovio i kako se politika sa Pantovčaka neće bitnije promijeniti u odnosu na BiH, bez obzira ko bude izabran za novog predsjednika RH:

„Mislim da hrvatski predsjednik ima više psihološku ulogu nego što ima onu materijalno-političku ulogu, da bi mogao utjecati na konačno uređenje.“


'BANDIĆ BOLJI ZA NAS, JOSIPOVIĆ ZA NJIH'


Mostar, 8. januara 2010
Očekivanja građana Mostara sa hrvatskim državljanstvom ipak su malo drugačija:

„Možda i hoću izać'. A šta očekujem? Sve zavisi ko pobijedi. Ako pobijedi Bandić, biće bolje ovamo za nas, ako ne pobijedi, biće bolje za njih.“
„Čini mi se, ako bude Josipović izabran, da će on nastaviti da vodi politiku kakvu je vodio Stjepan Mesić prema BiH.“
„Šta očekujem? Očekujem bolji život! Sva tri naroda će biti jednako konstitutivna, imaće svi ista prava.“

Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) BiH pozvala je glasače s pravom glasa da se u što većem broju odazovu na drugi krug predsjedničkih izbora u Republici Hrvatskoj i glasaju za Milana Bandića jer se, kako navode u javnom pozivu, radi o političaru koji javno zagovara interese cjelokupnog hrvatskog korpusa, posebice u BiH.

Iako je HDZ u prvom krugu zvanično podržao Andriju Hebranga, kandidata sestrinske stranke u RH, određeni broj članova HDZ-a i tada je bio dijelom izbornog štaba Milana Bandića, koji, uz podršku mostarskog gradonačelnika, inače člana HDZ BiH, bez prethodno zakonom propisanih suglasnosti, organizirao i doček na otvorenom u novogodišnjoj večeri.

Nezavisnog kandidata Milana Bandića ranije je podržao i HSP, ali i HDZ 1990. Glasnogovornik ove stranke, Veso Vegar, za naš radio kaže:

„HDZ 1990 je dao potporu predsjedničkom kandidatu Bandiću zato što je raspoloženje našeg članstva takvo, i što on ima jasnije poglede na rješavanje hrvatskog pitanja u BiH.“


Iako se vrlo često hrvatska dijaspora proziva kako upravo ona odlučuje izbore u Hrvatskoj, podsjetimo da hrvatski državljani u BiH nose ukupno četiri posto od ukupnog broja glasova na izborima. Obzirom na odaziv od oko 22 posto glasova kojeg analitičari očekuju u drugom krugu glasanja u BiH, glasovi dijaspore sigurno neće presuditi.
  • Slika 16x9

    Tina Jelin - Dizdar

    Novinarstvom se počela baviti 1996. godine. Od 1998. radi za Radio Slobodna Evropa. Bila je i stalni suradnik Studija 88,  Radija101, Reuters-a. Višestruko nagrađivana novinarka.

XS
SM
MD
LG