Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Kampanja za drugi krug već počela


Dva takmaca u drugom krugu predsJedničkih izbora u Hrvatskoj, Ivo Josipović i Milan Bandić, svojim nastupima i komentarima započeli su novu kampanju koja će 10. siječnja 2010. godine rezltirati izborom naslijednika Stjepana Mesića.

Josipović je rekao da mu puno znači potpora svakoga birača, a posebno predsjednika Republike Stjepana Mesića, dok je Bandić ustvrdio kako on nije Mesićev kandidat, već kandidat hrvatskih državljana.

Mesić je po objavljivanju rezultata prvog kruga izbora, dao neizravnu potporu Ivi Josipović za kojega je rekao da bi kao predsjednik poštivao Ustav i zakon, dok je Milanu Bandiću zamjerio netransparentnost financiranja kampanje, zalaganje za treći entitet u BiH i nepoznavanje engleskog jezika.
Milan Bandić

Milan Bandić je rekao da će prije kraja drugog kruga podastrijeti hrvatskoj javnosti na internetu sve svoje donatore i načine trošenja novca u kampanji, dok je Ivo Josipović, pozivajući se na ocjenu GONG-a, svoju kampanju ocijenio kao iznadstandardno transparentnu.

Bandić je u razgovoru za HRT ujedno pozvao Mesića da nakon deset godina javnost izvijesti o troškovima svoje kampanje, primijetivši da je svoj mandat mogao "završiti dostojanstvenije i poštenije".

Josipović je, pak, govoreći o svom odnosu sa SDP-om i Zoranom Milanovićem, zahvalio na podršci, ali i izrazio nadu da će njegov program prepoznati i pristaše desnice i desnoga centra, jer kao predsjednik države mora zastupati sve građane.

Komentirajući jučerašnju Bandićevu primjedbu da je on daljinski upravljač šefa stranke Zorana Milanovića, rekao je da bi "Bandić svoj daljinski upravljač trebao vratiti Ivi Sanaderu".

O svom odnosu sa SDP-om, Bandić je rekao kako neće oštro ići na svoju bivšu stranku, već će kao i do sada odlučno raditi na korist građana kako bi se zemlja što prije izvukla iz gospodarske krize.

SVIMA VAŽNA BiH

A uoči drugog kruga izbora Josipović i Bandić poručili su kako obojica računaju na glasove hrvatskih državljana koji žive u Bosni i Hercegovini te su im obećali da će, pobijede li, brinuti o njihovim interesima.
Ivo Josipović

"Želim imati najbolje odnose sa susjedima, a posebno s BiH zbog velikog broja Hrvata u toj zemlji, ali i Bošnjaka i Srba koji imaju hrvatsko državljanstvo. To je jedan od glavnih ciljeva moje vanjske politike", rekao je Josipović u intervjuu koji je u utorak objavio sarajevski "Dnevni avaz", poručivši da će BiH u njemu uvijek imati velikog prijatelja, ma kome birači iz te zemlje dali glasove u konačnici hrvatskih predsjedničkih izbora.

Bandić je, pak, u usporednom intervjuu za isti list istaknuo da je u prvom krugu dobio uvjerljivo najveći broj glasova iz BiH pa očekuje kako će se to ponoviti i u drugom krugu. "Ja ću biti prijatelj vlastitog naroda u BiH i očekujem njihovu podršku", rekao je Bandić.

Na pragu 2009. godine, a u iščekivanju novog predsednika Hrvatske tamošnji politički analitičari ocijenili su da su izbori pokazali, nakon prvog kruga, da Hrvatska još nije zrela demokracija.

Više o analizi dosadašnjeg toka izbora možete pročitati u tekstu novinarke RSE Ankice Barbir Mladinović - U Hrvatskoj nezrela demokracija?
XS
SM
MD
LG