Dostupni linkovi

Udruženja iz Hrvatske u pismu Milanoviću: Prešli ste na mračnu stranu


Zoran Milanović
Zoran Milanović

Osamnaest udruženja za ljudska prava iz Hrvatske uputilo je 8. decembra otvoreno pismo hrvatskom predsedniku Zoranu Milanoviću navodeći, pored ostalog, da je stao "na stranu protagonista najmračnijih događaja u našoj povijesti i najružnijih djela sadašnjosti".

Udruženja su otvorenim pismom reagovala na Milanovićeve izjave o genocidu u Srebrenici 1995. i porodici Zec, koju je hrvatska policija ubila u Zagrebu 1991. godine.
Hrvatski predsednik je 6. decembra rekao kako u Srebrenici jeste bio genocid, ali da onda za teže zločine treba izmisliti novi naziv.

Na 30. godišnjicu ubistva porodice Zec – Mihajla i Marije i njihove 12-godišnje kćerke Aleksandre, Milanović je rekao kako su u slučaju nije dobio sudski epilog jer je država zaštitila zločince, preživeli članovi porodice dobili novčanu odšetu.

U otvorenom pismu, udruženja iz Hrvatske navode da se "umjesto aktiviranja u obrani temeljnih prava i sloboda", Milanović sve više obznanjuje kao govornik sa "suverenističkim, rigidno nacionalističkim programom".

"Stali ste uz stranu sirovog nacionalizma temeljenog na mitovima, prošlim traumama i predrasudama, a ne na stranu kritičke privrženosti ovome društvu i negacije isključivosti. Stali ste na stranu moćne i privilegirane manjine nasuprot obespravljenih i marginaliziranih manjina, ali i svakog stanovnika i stanovnice Hrvatske koji radi na tome da živi u normalnoj zemlji", navodi se pored ostalog u pismu.

Udruženja iz Hrvatske upitala su Milanovića i "kako se danas mogu osjećati građani i građanke srpske ili bošnjačke nacionalnosti kad vide relativizaciju zločina koji su prema njima počinjeni devedesetih? Ili kako se mogu osjećati izbjeglice koje unatoč traumatičnim iskustvima ovdje pokušavaju izgraditi život i doprinijeti ovoj zemlji?".

U pismu se upozorava da Milanovićeve izjave mogu imati "nesagledive i dugoročne posljedice".

"Relativizacija genocida u Srebrenici te obilje predrasuda koje koristite govoreći o susjednim sredinama, predstavljaju trganje veza i ekstremno nazadnjaštvo te nas udaljavaju od susjeda i od svijeta", navodi se u pismu.

Snage Vojske Republike Srpske su tokom genocida u Srebrenici u julu 1995. godine ubile su oko 8.000 muškaraca i dječaka u Srebrenici i okolini.

Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju ustanovit će u prvoj presudi protiv generala Vojske Republike Srpske Radislava Krstića 2001. godine da se u Srebrenici dogodio genocid, prvi presuđeni genocid u Evropi od strane međunarodnog suda.

XS
SM
MD
LG