Dostupni linkovi

Džaferović: 'Milanović sve više postaje beznadežan slučaj'


Član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović
Član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović sve više postaje beznadežan slučaj, izjavio je u Sarajevu član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović, u srijedu 8. decembra, komentarišući Milanovićeve izjave o genocidu u Srebrenici.

"Već sam regirao i rekao da su to sramne i nedupustive izjave koje ne priliče šefu jedne države. Nakon njegovih prvobitnih izjava, poslao sam poruku za saradnjom i rješavanjem otvorenih pitanja da bi ponovo dobio iste poruke i uz njih uvrede i laži", kazao je Džaferović.

Hrvatski predsjednik Zoran Milanović kazao je kako u Srebrenici jest bio genocid, ali da onda za teže zločine treba izmisliti novi naziv.

"Poštujem tuđu žrtvu, ali nije sve isto. Ako sve bude genocid moramo naći drugo ime za ono što su nacisti napravili Židovima u Drugom svjetskom ratu. Nije svaka žrtva, to je relativiziranje", rekao je Milanović u izjavi od 6. decembra i istaknuo da je za žrtve bitna pravda.

Dan poslije, u utorak, 7. decembra, Milanović je tokom obraćanja novinarima bio oštar prema članu Predsjedništva BiH Šefiku Džaferoviću kojeg je nazvao "udbašem iz Zenice i sponzorom dolazaka mudžahedina u BiH".

Zbog izjava o genocidu u Srebrenici, Milanoviću su 8. decembra pisali predstavnici udruženja koja okupljaju porodice žrtava i svjedoke genocida iz BiH.

U pismu iz Udruženja "Majke enklave Srebrenice i Žepe" i Udruženja žrtava svjedoka genocida navedeno je kako je genocid u Srebrenici utvrđen kroz sudske postupke pred Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju (MKSJ).

"Taj sud, između ostalih, podržala i Republika Hrvatska. Koliko je nama poznato, Hrvatska taj sud još uvijek podržava. Nikada nije povučena saglasnost na saradnju sa navedenim sudom", navedeno je u pismu.

Snage Vojske Republike Srpske su tokom genocida u Srebrenici u julu 1995. godine ubile su oko 8.000 muškaraca i dječaka u Srebrenici i okolini.

Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju ustanovit će u prvoj presudi protiv generala Vojske Republike Srpske Radislava Krstića 2001. godine da se u Srebrenici dogodio genocid, prvi presuđeni genocid u Evropi od strane međunarodnog suda.

XS
SM
MD
LG