Dostupni linkovi

Hrvatska najavila da neće uručiti pozive za suđenje pilotima za 'Oluju'


Deo konvoja izbeglih pred akcijom "Oluja", 7. avgust 1995.
Deo konvoja izbeglih pred akcijom "Oluja", 7. avgust 1995.

Hrvatsko Ministarstvo pravosuđa potvrdilo je da je zaprimilo zamolnicu za međunarodnu pravnu pomoć Ministarstva pravde Republike Srbije vezano za uručenje poziva za ročište pred beogradskim sudom četvorici bivših pripadnika Hrvatskog ratnog zrakoplovstva (HRZ) koje se tereti za ratne zločine u akciji 'Oluja', i najavilo da po njoj neće postupiti.

Radi se o četvorici pripadnika HRZ-a, optuženih da su u kolovozu 1995. granatirali kolonu izbeglica na Petrovačkoj cesti kod Bosanskog Petrovca.

U saopštenju se ističe da hrvatsko ministarstvo nije primilo optužnicu ni druge informacije o radnjama koje su preduzete u krivičnom postupku, osim informacije da Srbija tereti pilote na osnovu optužnice Tužilaštva za ratne zločine od 31. marta 2022. za krivična dela ratni zločin protiv civilnog stanovništva u supočiniteljstvu iz članka 142. stavka 1 KZ SRJ u vezi s člankom 22. KZ SRJ.

Hrvatsko ministarstvo ističe da sistem pravosudne suradnje mora da se temelji na načelu uzajamnog povjerenja, odnosno povjerenja jedne države da je pravni poredak druge države dovoljno kvalitetan da obezbijedi nepristrano, pravično i učinkovito vođenje krivičnog postupka u toj državi.

"Dosadašnji tok postupka u Srbiji ukazuje na grubo nepoštivanje prava na pošteno suđenje utvrđeno međunarodnim pravom", navodi se u saopćenju.

Hrvatska, kako se ističe, takav postupak i tako podignutu optužnicu ne može da prizna budući da se ne zasniva na međunarodnom krivičnom pravu, već "iskrivljenoj univerzalnoj jurisdikciji koju je Srbija unijela u Zakon na osnovu kojeg je pokrenula ovaj postupak".

Zbog toga, dodaje se, u skladu s odredbama Europske konvencije o uzajamnoj sudskoj pomoći u krivičnim stvarima, Zakona o međunarodnoj pravnoj pomoći i člankom 9. Ugovora Republike Hrvatske i Savezne Republike Jugoslavije o pravnoj pomoći u građanskim i krivičnim stvarima, koji je potpisan u Beogradu 15. rujna 1997., Hrvatska neće postupati po primljenoj molbi.

Viši sud u Beogradu – Posebno odjelenje za ratne zločine - zakazao je za 14. listopada suđenje četvorici hrvatskih pilota koje srbijansko tužiteljstvo tereti da su 7. i 8. kolovoza 1995. raketirali kolonu izbjeglica na Petrovačkoj cesti u Bosni i Hercegovini. Optužnica za to djelo tereti Vladimira Mikca, Zdenka Radulja, Željka Jelenića i Danijela Borovića.

Hrvatske vlasti u više su navrata naglasile da ova optužnica za njih "ne postoji" i da se radi o "politički montiranom" postupku.

Hrvatska je pozicija da su hrvatski avioni djelovali po oružju i vozilima Vojske samoproglašene 'Republike Srpske Krajine' koji su se radi kamuflaže umiješali u izbjegličku kolonu, i da je i taj slučaj razmatran na Haškom tribunalu u postupku za ratne zločine u 'Oluji' protiv hrvatskih generala Gotovine, Markača i Čermaka, koji su oslobođeni svih optužbi.

Kako se navodi u priopćenju Ministarstva, "Republika Hrvatska očekuje od Republike Srbije da poštuje međunarodne standarde te pokaže istinsku volju za rješavanje otvorenih pitanja u okviru međudržavnih povjerenstava. Bez toga, istinske volje da se riješe otvorena pitanja, u prvom redu pitanje naših nestalih, nije moguće uspostaviti dijalog".

Istaknuto je da se "Srbija se mora suočiti sa svojom prošlošću i ulogom koju je imala u agresiji na Hrvatsku. Vlada Republike Hrvatske iskoristit će sve mehanizme koje ima na raspolaganju da zaštiti hrvatske pilote i dignitet Domovinskoga rata".

XS
SM
MD
LG