Dostupni linkovi

Viši sud u Beogradu zakazao suđenje hrvatskim pilotima za 14. oktobar


Deo konvoja izbeglih pred akcijom "Oluja", 7. avgust 1995.
Deo konvoja izbeglih pred akcijom "Oluja", 7. avgust 1995.

Viši sud u Beogradu zakazao je za 14. oktobar suđenje četvorici hrvatskih oficira koji se terete da su u avgustu 1995. raketirali kolonu izbeglica na Petrovačkoj cesti, potvrđeno je u tom sudu za Radio Slobodna Evropa (RSE).

U Višem sudu nisu mogli da daju više detalja o samom postupku.

Tužilaštvo za ratne zločine Srbije hrvatske pilote smatra odgovornim za "raketiranje kolone srpskih izbeglica" koji su bežali pred akcijom hrvatske vojske "Oluja" u avgustu 1995. godine.

Slučaj je doveo do tenzija na relaciji Beograd – Zagreb i razmene oštre retorike zvaničnika dve države, dok je Hrvatska upozorila da bi to pitanje moglo biti prepreka evrointegracijama Srbije.

U Evropskoj komisiji su u izjavi za RSE od 25. avgusta upozirili na nužnost zajedničkih napora u prevazilaženju teškog nasleđa prošlosti.

Kako je tada navedeno, Everopska komisija će pratiti dešavanja u ovoj oblasti u kontekstu pregovora o pristupanju EU.

Hrvatska je postala članica Evropske unije 2013. godine. Srbija je status kandidata za članstvo dobila 2012. godine.

Šta stoji u srpskoj optužnici za Petrovačku cestu?

Viši sud u Beogradu potvrdio je početkom juna optužnicu za ratne zločine na Petrovačkoj cesti i u mestu Svodna, koji su se desili u avgustu 1995.

Prema toj optužnici, kako su prenosili mediji, optuženi se terete da su naredili avionsko raketiranje kolone srpskih izbeglica na teritoriji Bosne i Hercegovine dok su bežali pred hrvatskom vojskom 7. i 8 avgusta 1995.

U ta dva raketiranja, prema službeno nepotvrđenim podacima, živote je izgubilo 13 osoba, uključujući šestoro dece, dok su 24 osobe bile ranjene.

Hrvatski izvori pak navode da su se u izbegličkoj koloni nalazili i vojnici i raketni sistemi i da nije bilo delovanja avijacije po koloni.

"Da je bilo dokaza za raketiranje kolone sa srpskim izbeglicama u 'Oluji', to bi bilo obuhvaćeno haškim optužnicama", izjavila je 1. juna glavna hrvatska državna tužiteljka Zlata Hrvoj Šipek.

Hrvatsko Ministarstvo pravosuđa saopštilo je 20. avgusta da od srpskih nadležnih organa nije dobilo zvaničnu službenu informaciju o podizanju ili potvrđivanju optužnica protiv četvorice pilota Hrvatskog ratnog vazduhoplovstva.

Srpsko tužilaštvo za ratne zločine podiglo je u maju optužnicu protiv četiri nekadašnja komandanta Hrvatskog ratnog vazduhoplovstva tereteći ih ratni zločin nad srpskim civilima u akciji "Oluja".

Kako oni nisu dostupni srpskom pravosuđu, tužilaštvo je predložilo da im se sudi u odsustvu. Srpsko zakonodavstvo dozvoljava suđenje u odsustvu.

XS
SM
MD
LG