Dostupni linkovi

Nema odluke o nepriznavanju diploma BiH u Hrvatskoj


(Fotografija iz jednog od sarajevskih fakulteta)
(Fotografija iz jednog od sarajevskih fakulteta)

Nikakvih odluka o mogućem nepriznavanju diploma iz Bosne i Hercegovine i Srbije za sada nema, a što se Hrvatske tiče, resorna ministrica najavila je da će naglasak biti na suradnji sa uređenim sustavima. Univerzitet u Sarajevu ne očekuje nikakve probleme za ljude sa svojim diplomama u Hrvatskoj, niti igdje u svijetu.

"Agencija za znanost i visoko obrazovanje obavlja dodatne konzultacije s nadležnim Ministarstvom znanosti i obrazovanja temeljem kojih će iznijeti dodatne informacije javnosti o priznavanju visokoškolskih kvalifikacija iz BiH i Republike Srbije", stoji u dopisu koji nam je upućen iz Agencije na naš upit povodom medijskih napisa o mogućem nepriznavanju diploma iz te dvije zemlje u Hrvatskoj.

Osoba koja je prva s tom mogućnošću izišla u javnost, dekan Visoke škole za ekonomiju, poduzetništvo i upravljanje "Nikola Šubić Zrinski” iz Zagreba Ivica Katavić za naš program kaže:

"Izvjesno vrijeme u akademskoj zajednici u Hrvatskoj ide priča da diplome onih koji ne udovolje standardima te europske akreditacijske agencije neće moći biti nostrificirane u Hrvatskoj, s obzirom da Hrvatska ima tu licencu i zadovoljava sve kriterije. To se priča u akademskoj zajednici, ali datum, hoće li to biti, kada će to biti – na to nemam odgovora."

Za nastavak školovanja stranu diplomu priznaje fakultet ili sveučilište u Hrvatskoj, a za zapošljavanje to radi Agencija za znanost i visoko obrazovanje. U Agenciji kažu da je za priznavanje inozemne visokoškolske kvalifikacije potrebno ispuniti nekoliko kriterija. Prvi je da visokoškolska kvalifikacija mora biti izdana od strane akreditirane visokoškolske institucije, a inozemni visokoškolski program akreditiran od strane nadležnog akreditacijskog tijela te države.

Rektor Univerziteta u Sarajevu ne očekuje nikakve probleme za studente tog univerziteta (Foto: Sjedište Rektorata Univerziteta u Sarajevu)
Rektor Univerziteta u Sarajevu ne očekuje nikakve probleme za studente tog univerziteta (Foto: Sjedište Rektorata Univerziteta u Sarajevu)

Agencija je prvo kazala da ni Bosna i Hercegovina ni Srbija nemaju takvo vjerodostojno tijelo, a potom se odmah ispravila. U priopćenju objavljenom u utorak navečer kažu kako nadležna BiH agencija ima pridruženi status u referentnom europskom tijelu, dok agencija iz Srbije ima punopravan status, ali da imaju problema sa implementacijom.

Rektor Univerziteta u Sarajevu Rifat Škrijelj kaže kako je njegova institucija u stalnom kontaktu sa hrvatskom agencijom i da ne očekuje nikakve probleme za svoje diplomirane studente, ni u Hrvatskoj niti bilo gdje drugdje.

Inače, Sveučilište u Mostaru je jedino u BiH koje ima vanjsko vrednovanje, koje je obavila upravo hrvatska agencija.

Hrvatska ministrica obrazovanja Blaženka Divjak samo je kratko komentirala cijelu priču kako nije upućena u detalje, ali da će naglasak biti na suradnji sa uređenim sustavima.

"Važno je razumjeti da uređujemo sustav, priznajemo i nostrificiramo diplome iz sustava koji su uređeni. Tako, gdje toga nema, zna biti problematična situacija", kazala je ministrica.

Osim uređenja sustava, drugi je motiv vjerojatno i zaštita od poplave visokoškolskih institucija u Makedoniji, Crnoj Gori, Bosni i Hercegovini i Srbiji od kojih neka ne ispunjavaju ni elementarne kriterije, a diplome se dobiva uz minimum truda i mnogo više novca. Jer, primjerice sveučilišta u Beogradu, Novom Sadu, Nišu i Kragujevcu, ili ona u Sarajevu, oba mostarska ili ono u Banjaluci ili Tuzli bez problema prolazebilo kakvu akreditaciju, a uređenje sustava u Hrvatskoj, ali i svim ovim zemljama onemogućilo bi rad visokoškolskim ustanovama osnovanim samo zato da bi prodavale diplome.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG