Dostupni linkovi

Nastavlja se istraga o padu hrvatskog vojnog aviona


 MIG-21 u sebi imaju "sustav objektivne kontrole" (tzv. crnu kutiju) koji će - bude li pronađen i budu li se iz njega mogli izvući podaci - omogućiti da se s vrlo velikom vjerojatnošću ustanovi što je uzrokovalo kvar koji je doveo do pada aviona.
MIG-21 u sebi imaju "sustav objektivne kontrole" (tzv. crnu kutiju) koji će - bude li pronađen i budu li se iz njega mogli izvući podaci - omogućiti da se s vrlo velikom vjerojatnošću ustanovi što je uzrokovalo kvar koji je doveo do pada aviona.

Nastavlja se istraga uzroka pada aviona za obuku Mig-21 koji se srušio nedaleko Slatine u Slavoniji u utorak 6. prosinca oko 14 sati. Oba pilota uspješno su katapultirana. Jedan od njih je povrijeđen, i nalazi se na medicinskoj obradi.

Prije katapultiranja piloti su prijavili problem s radom motora. Hrvatska vojska ogradila je mjesto pada aviona, pored kojeg su podignuti i šatori. Istragu vodi Državno odvjetništvo, pripadnici Vojne policije, Povjerenstvo za istraživanje zrakoplovnih.

Radi se o iskusnim pilotima

Na konferenciji za medije u 91. zrakoplovnoj bazi Pleso pored Zagreba iste večeri zapovjednik Hrvatskog ratnog zrakoplovstva (HRZ) brigadni general Michael Križanec izvijestio je da je avion koji se srušio sudjelovao u planiranoj obuci, u kojoj je sudjelovalo ukupno pet aviona HRZ-a.

"U 13:44 smo dobili prvi signal da je jedan od aviona u zraku javio poziv u nuždi, tzv. ‘mayday’. U 13:48 posada je javila da će izvršiti katapultiranje odnosno izbacivanje iz aviona zbog određenih problema s motorom", rekao je general Križanec.

Na teren su odmah upućena dva helikoptera koji su pokupili pilote i vratili ih u Zagreb na medicinsku obradu.

General Križanec pojasnio je kako je avion koji se srušio Mig-21, dvosjed, avion za obuku, evidencijskog broja 164, koji je bio remontiran 2013/14. godine te kako se ovaj incident dogodio unutar 20 sati nakon redovitog 200-satnog pregleda. Po njegovim riječima, obojica pilota su vrlo iskusni.

"Radi se o pilotu koji je imao 1.800 sati naleta ukupno, u ovoj godini preko 70 sati, nastavnik je letenja i probni je pilot. Pilot u drugoj kabini ima 2.000 sati naleta ukupno i 80 sati ove godine", rekao je.

"Crna kutija" će pomoći

Kazao je i kako ti avioni u sebi imaju "sustav objektivne kontrole" (tzv. crnu kutiju) koji će - bude li pronađen i budu li se iz njega mogli izvući podaci - omogućiti da se s vrlo velikom vjerojatnošću ustanovi što je uzrokovalo kvar koji je doveo do pada aviona.

"Imamo sumnju na otkaz rada motora i tim ćemo tragom pokušati ustanoviti što se stvarno dogodilo. Koristit ćemo i izjave pilota i svjedoka", rekao je Križanec.

Ako podaci iz "crne kutije" budu iskoristivi, najavio je da će ih MORH "vjerojatno dati vanjskom izvođaču da provjeri parametre, da ne bi mi kontaminirali sam dokaz".

Umirovljeni brigadir HRZ Ivan Selak, koji je cijelu vojnu karijeru proveo u kabini Miga-21 komentirao je za HTV kako se avioni ne ruše zbog starosti, već zato što su u tom trenutku bili tehnički neispravni ili je došlo do greške pilota.

"Smatram da će istraga u budućnosti otkriti što je uzrok tih problema. Mislim da će biti relativno lako utvrditi uzroke zato jer je ostao čitav rep zrakoplova, a u njemu se nalazi 'crna kutija' koja registrira sve parametre leta i rada motora. Osim toga imamo i žive pilote kao svjedoke”, kazao je Selak.

Dosadašnje nesreće u Hrvatskom ratnom zrakoplovstvu

Avion koji je pao, proizveden pred četrdesetak godina u nekadašnjem Sovjetskom savezu, prvi je obučni Mig koji se srušio u povijesti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, međutim zrakoplovne nesreće događaju se i na drugim tipovima letjelica, ponekad i sa smrtnim posljedicama.

Tijekom 2020. godine dogodile su se dvije teške zrakoplovne vojne nesreće u kojima su poginula četiri pilota HRZ-a. U siječnju te godine u more pored otoka Zlarin pao je helikopter Bell OH-58D Kiowa Warrior. Oba su pilota poginula. U svibnju iste godine u sklopu obuke akrobatskog letenja u padu školskog aviona Zlin 242 L u Biljanima Donjim kod Benkovca poginula su dvojica pilota.

Također, u kolovozu 2014. lovački jednosjed Mig-21 srušio se u Donjoj Lomnici kod Velike Gorice. Pilot se uspješno katapultirao.

U rujnu 2010. na vojnoj vježbi kod Slunja dva lovačka jednosjeda Mig-21 sudarila su se tijekom izvođenja vježbe bojevog gađanja. Piloti su se katapultirali i lakše su povrijeđeni, ali je od krhotina ranjena starija ženska osoba, kojoj je operirana nadlaktica. Istraga je ustanovila da je do sudara došlo zbog niza nepovoljnih okolnosti od kojih su najvažniji bili loši meteorološki uvjeti te nedovoljno iskustvo pilota.

Nabava letjelica: Od sovjetskih do zapadnih

Letjelice Hrvatskog ratnog zrakoplovstva kupovane su tijekom devedesetih godina od država nastalih raspadom Sovjetskog saveza, ali je nešto nekadašnje sovjetske opreme (pet Mig-ova) kupljeno i 2014. od Ukrajine. Također, Rusija je na ime prebijanja klirinškog duga Sovjetskog saveza prema SFRJ 2007. isporučila Hrvatskoj 10 borbenih helikoptera.

Međutim, već od devedesetih godina i približavanja Hrvatske NATO-u, a potom i punopravnog članstva 2009. godine, kreće doniranje i kupovina zapadne opreme i naoružanja. U zrakoplovstvu to su američki helikopteri Black Hawk i Kiowa.

Kako borbenim avionima Mig-21 početkom 2024. godine istječe rok trajanja, Hrvatska je nakon neuspješnog pokušaja kupovine rabljenih američkih F-16 u izraelskoj doradi ("Barak"), dogovorila sa Francuskom kupovinu eskadrile od 12 rabljenih višenamjenskih borbenih aviona Dassault Rafale za 999 milijuna eura, koji bi trebali stići u Hrvatsku sukcesivno početkom 2024. godine.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG