Dostupni linkovi

Osumnjičeni za silovanje maloljetnice se brane sa slobode


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija

Odluka da se petoricu mladića prijavljenih za ponovljeno grupno silovanje maloljetnice pusti da se brane sa slobode ogorčila je hrvatsku javnost.

Zadarska policija prijavila je njih petoricu i dvojicu maloljetnika za višestruko silovanje, ucjenjivanje i prijetnje 15-godišnjakinji.

Županijsko državno odvjetništvo u Zadru žalilo se na odluku suca istrage da odbije njihov zahtjev da se odredi istražni zatvor petorici punoljetnih mladića, osumnjičenih za silovanje, koju sud još nije niti ispitao.

"Sudac je zaključio da nema opasnosti od ponavljanja kaznenih djela. Što se tiče opasnosti od utjecaja na svjedoke, i na žrtve među njima, i tu je zaključio da ta opasnost ne postoji i istražni zatvor je zamijenio mjerama opreza", kazao je tada glasnogovornik zadarskog Županijskog suda Hrvoje Visković.

Mjere opreza su zabrana približavanja žrtvi, zabrana bilo kakvog komuniciranja s njom i javljanje policiji dvaput mjesečno. Ova petorica su mlađi punoljetnici, dok dvojica osumnjičenih za ponavljano grupno silovanje koji su maloljetni nisu ni ispitani.

Pretnje i prebijanja

Prema policijskoj kaznenoj prijavi, mladići je nisu "samo" silovali, nego su ta silovanja snimali mobitelom i tim je snimkama godinu dana ucjenjivali kako bi od nje iznudili nove seksualne odnose, uz prijetnje da će snimke poslati njezinim roditeljima i prijateljima. Kako bi je dodatno zastrašio, njezin bivši dečko koji je ujedno bio i jedan od silovatelja dvaput ju je pretukao uz prijetnje da nikome ništa ne prijavljuje, navodi se prijavi.


Pravobraniteljica za zaštitu djece Helenca Pirnat Dragičević nije medijima željela komentirati ovaj slučaj, ali je kazala da je njen ured predložio da se u zakon unese određivanje istražnog zatvora osumnjičenika baš radi zaštite djece žrtava.

„Ukoliko bi postojala takva mogućnost, onda bi nevezano od postojećih rješenja, postojala još jedna mogućnost - određivanja istražnog zatvora radi zaštite djece žrtava. Za to se zalažemo i inicirali smo takav prijedlog“, kaže pravobraniteljica koja sugerira da se u slučajevima poput ovog, gdje i žrtva i osumnjičenici žive u istom mjestu od 2.000 stanovnika, suđenje premjesti na neki udaljeni sud.

'Pravosuđe da obavi svoj posao'

I pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić u priopćenju kaže da je izuzetno važno pružiti hitnu zaštitu žrtvi, kako ne bi došlo do dodatne viktimizacije.

„To svakako uključuje i onemogućavanje bilo kakvog eventualnog daljnjeg kontakta između počinitelja i žrtve, pri čemu treba imati u vidu kako u ovakvim slučajevima postoji opasnost i od odustajanja žrtava od daljnjeg progona te povlačenja prijave“, naglašava pravobraniteljica.


Odvjetnica jednog od osumnjičenih Ana Buljan kazala je medijima kako nijedan od njih nije kazneno ni prekršajno osuđivan, i kako to nisu „tatini sinovi“, već prosječni mladići.

Ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković pozvao je u utorak da se pusti pravosuđe da obavi svoj posao.

„Bez obzira na težinu i monstruoznost cijelog ovog slučaja, mislim da je potrebno provesti postupak kako bismo znali koja je prava istina. Ako se pokaže da je sve što je navedeno – istina, sustav mora biti rigorozan i mora poslati snažnu poruku da je takvo ponašanje neprihvatljivo u društvu i da će počinitelji biti najstrože kažnjeni“, poručio je Bošnjaković.

Odluka da se osumnjičenicima ne odredi istražni zatvor izazvala je veliko ogorčenje javnosti – od predsjednice Republike do ženskih nevladinih udruga – koje tvrde da se još jednom ne čini dovoljno da se zaštiti žrtvu. Sud se obratio javnosti tek nakon što je priča „procurila“ u medije, a glasnogovornik Visković za takvu reakciju javnosti prozvao je medije i „bombastične naslove“.


Na novinarsko pitanje, što više šteti – osumnjičenici za ponovljeno grupno silovanje koji slobodno šeću ili to što pisanje medija šteti silovanom djetetu, Bošnjaković je kazao:

„I jedno i drugo šteti. Ja ovdje zaista šaljem poruku da vodimo računa da se radi o maloljetnoj osobi, bez obzira što vi mislili o ovome ili onome. Sud je ovdje izrekao mjeru opreza, i vidjet ćemo što će o žalbi Državnog odvjetništva reći Izvanraspravno vijeće zadarskog suda“, poručio je resorni ministar.

Za petak u podne najavljen je prosvjed pred zadarskom Županijskim sudom, a za subotu prosvjed nevladinih udruga za ženska prava pod nazivom „Spasimo djevojčice!“ u središtu Zagreba.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG