Dostupni linkovi

Hrvatska se ne odriče američkih turista


Jahte u Dubrovniku

Iako su Sjedinjene Države vodeće po broju oboljelih i umrlih od bolesti COVID-19, američki su turisti, istina u vrlo malom broju, do prije pet dana ulazili u Hrvatsku bez ikakvih provjera.

Od 10. srpnja i za njih se traži negativni test na koronu i potvrda o uplaćenom smještaju, koja i nije potrebna ako dolaze vlastitom jahtom.

"Od početka pandemije radi se o brojci od oko 900, dio njih je od ranije u Hrvatskoj, a dio su i Amerikanci koji već dulje borave u Europi i imaju mogućnost putovanja", kaže za RSE direktorica predstavništva Hrvatske turističke zajednice u New Yorku Ina Rodin.

Navodi kako "želi vjerovati da su ljudi koji putuju – odgovorni ljudi, i da bolestan čovjek neće putovati".

"Ja osobno ne mislim da nas oni mogu išta više ugroziti nego bilo koji drugi putnik koji dođe u Hrvatsku, a pogotovo ne nakon ovih novih restrikcija koje je uveo Hrvatski zavod za javno zdravstvo", kaže naša sugovornica.

Po ocjeni direktorice Rodin, to su gosti koje Hrvatska definitivno ne smije izgubiti.

"To su cjelogodišnji gosti koji u Hrvatsku ne dolaze samo zbog našeg krasnog mora i plaža. Odsjedaju isključivo u hotelima visoke kategorije, idu na jedrenje, dolaze zbog naše hrane, vina, maslinovog ulja i – prema posljednjem istraživanju agencije Thomas – to su gosti koji najviše troše u Hrvatskoj. Njihova dnevna potrošnja je 158 eura. Tako da ja nikako ne bih odustala od američkih gostiju", kaže Ina Rodin.

Ona kaže da je interes za Hrvatsku na američkom tržištu sve veći, da se ne smanjuje niti nakon uvođenja obaveznog testa na koronu, i da se već izražava interes i za sljedeću godinu.

Svakog dana novih 7.500 turista

U primorskim dijelovima Hrvatske zabilježeno je 15. srpnja dvadesetak novooboljelih. Međutim, još uvijek se to ne percipira kao ugrožavanje turizma, kao ni dolazak stranih turista, kojih je svakoga dana oko 7.500 novih. Opasnost je, po ocjeni hrvatskih turističkih radnika, negdje drugdje.

"Mislim da ne možemo govoriti o zdravstvenoj ugrozi od strane turizma. Na žalost, ugroza dolazi sa drugih strana, sa granica koje su blizu nama," kazao je u izjavi novinarima predsjednik Udruge hrvatskih putničkih agencija Boris Žgomba.

Europska unija i dalje ne preporučuje ulazak američkih građana na teritorij Europske unije, ali preporuka nije obavezujuća, jer je nadzor državnih granica u nadležnosti nacionalnih država.

Hrvatska je relativno prisutna na stranicama američkih medija posljednjih tjedana. New York Times pobrojao je 7. srpnja Albaniju, Hrvatsku, Kosovo, Sjevernu Makedoniju, Srbiju i Ukrajinu kao jedine europske zemlje koje dopuštaju ulazak američkih turista. Koji dan kasnije, 10. srpnja Hrvatsku je kao jedinu državu Europske unije koja prihvaća američke turiste spomenuo i američki magazin Forbes, dodajući kako je obavezan negativan test na koronu. Podjednako, obavezu testiranja i nošenja maske za američke turiste prigodom ulaska u Hrvatsku spominje i američki portal koji se bavi putovanjima The Points Guy.

Prema službenim podacima, najviše američkih turista je u Splitu, Dubrovniku, Zagrebu, Rovinju i Puli. Među Amerikancima koji ovih dana borave u Hrvatskoj ili krstare Jadranom je i američki milijarder Sheldon Adelson, čija jahta ovih dana plovi uz jadransku obalu, te tako milijunaš Dan Bilzerian.

Adelson je vlasnik kockarnica i hotela u Las Vegasu, Singapuru i Makau. Dvojica njegovih zaposlenika koji su u Istru došli pripremiti njegovu jahtu bili su pozitivni na testiranju na koronu i sada se nalaze u Hrvatskoj u samoizolaciji.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG