Dostupni linkovi

Talijanski ultranacionalisti u Rijeci ovog puta uhapšeni


Benito Musolini, lider talijanskih fašista uoči i tokom Drugog svjetskog rata, na mitingu u Rimu
Benito Musolini, lider talijanskih fašista uoči i tokom Drugog svjetskog rata, na mitingu u Rimu

U četvrtak je u Rijeci onemogućena neofašistička provokacija uz stotu obljetnicu okupacije Rijeke od strane talijanskog ultranacionalista i pjesnika Gabriele D'Annunzija.

Hrvatske vlasti oštro su osudile jučerašnju neofašističku provokaciju u Rijeci i uputile prosvjednu notu Italiji. Ukupno 16 pripadnika talijanske neofašističke organizacije "Gli Idraulici" ("Vodoinstalateri") uhapšeno je u tom gradu, jer su pokušali izvesti performans ponovne okupacije Rijeke, na stotu obljetnicu okupacije Rijeke od strane Gabriele D'Annunzija.

Dvojica od njih uspjela su u ranim jutarnjim satima stavili talijansku zastavu iz vremena Kraljevine na nekadašnju guvernerovu palaču u Rijeci, u kojoj je stolovao D'Annunzio za svoje kratkotrajne vlasti nad gradom.

Suradnjom hrvatskih i talijanskih obavještajnih službi spriječena je neofašistička akcija, u kojoj je 40 talijanskih neofašista planiralo autobusima, motorima i malim avionima stići do Rijeke. Hrvatske vlasti zapriječile su ulazak u hrvatski zračni prostor trima avionima, ali je njih četvero uzelo nove avione i uspjelo sletjeti na aerodrom na Krku, gdje su privedeni i vraćeni nazad u Italiju.

Isti dan, na obljetnicu okupacije Rijeke, gradske vlasti Trsta otkrile su spomenik D'Annunziju u tom gradu, na što je hrvatsko Ministarstvo vanjskih i europskih poslova reagiralo prosvjednom notom.

Hrvatske vlasti i riječki gradonačelnik Vojko Obersnel oštro su osudili ove neofašističke ekscese, a Zajednica Talijana odmah se ogradila.

"Nitko od Talijana iz Hrvatske nije sudjelovao u ovim manifestacijama. Mi smo to osudili odmah, osudila je Zajednica Talijana iz Rijeke, osudio sam ja. To nema nikakve veze sa službenom politikom Italije prema Hrvatskoj", kazao je novinarima zastupnik talijanske manjine Furio Radin.

Riječki socijaldemokratski zastupnik Željko Jovanović kazao je kako je ovaj "sramotan, bolestan i skandalozan čin šačice jada crnokošuljaških neofašista u Rijeci najbolja poruka za sve s rigidne desnice i aktualnu predsjednicu Kolindu Grabar-Kitarović koja se ulizuje toj desnici i relativizira ustaštvo i Pavelića koji je Istru, Zadar, Rijeku i otoke predao fašistima".

'Talijanski iredentizam nije izmišljen problem'

Ovo nisu prvi takvi incidenti.

Ovog ljeta netko je izvjesio talijansku zastavu na gradini Trsat iznad Rijeke, a u veljači je aktualni predsjednik Europskog parlamenta Talijan Antonio Tajani na komemoraciji u Trstu povikao "Živjela talijanska Istra! Živjela talijanska Dalmacija"!

Ivica Maštruko, koji je bio hrvatski veleposlanik u Italiji početkom devedesetih, kaže za Radio Slobodna Evropa (RSE) da talijanski iredentizam nije izmišljen problem.

"U Italiji je stalno na ovaj ili onaj način prisutan u javnosti. Talijanska država formalno ne stoji iza toga, ali nije niti benigna u tome", kaže Maštruko.

On podsjeća da Italija još potražuje dio novca što ga je Jugoslavija Osimskim i Rimskim sporazumima obećala isplatiti talijanskim optantima za imovinu što im je ostala u Jugoslaviji. Nakon raspada Jugoslavije dug su preuzele Slovenija i Hrvatska. Slovenija je svoj dio duga uplatila na poseban račun u Švicarskoj, ali ga Italija ne diže, a Hrvatska je stala s povratom tog duga.

Drugi detalj vezan uz iredentizam je postojanje udruga Talijana porijeklom s istočne obale Jadrana, ali Maštruko po mladoj dobi sudionika riječkog incidenta u četvrtak zaključuje da se taj sentiment prenosi i na mlađe generacije.

"Prema tome, to pitanje neće prerasti u politički sukob ili izazvati potrese u odnosima dviju država, ali Hrvatska treba biti svjesna da to postoji u talijanskoj javnosti", zaključuje Maštruko.

"Složio bih se s tezom da hrvatska Vlada reagira blago, skoro nikako na manifestacije takvog odnosa, a samo kada bi se usporedilo, da se slučajno nešto slično pojavilo, pa čak i u blažem obliku, negdje u Srbiji ili među Srbima u Hrvatskoj, da bi to izazvalo neviđene proteste svih mogućih institucija i organizacija i da bi se daleko snažnije reagiralo", kaže bivši veleposlanik.

Maštruko ne zagovara radikalizaciju odnosa sa Italijom, ali tvrdi da hrvatske vlasti minimiziraju takve iredentističke manifestacije u Italiji, ali i u Mađarskoj. Po njegovoj ocjeni, ima naznaka da je objašnjenje u bliskosti njihovih pozicija sa političkom pozicijom mađarskog premijera Viktora Orbana i nekih talijanskih vlada, pa otuda minimiziranje i mlake reakcije na takve pojave.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG