Dostupni linkovi

Jutarnji list: Italijanski fašisti planirali performans u Rijeci


Benito Musolini, lider italijanskih fašista uoči i tokom Drugog svetskog rata, na mitingu u Rimu
Benito Musolini, lider italijanskih fašista uoči i tokom Drugog svetskog rata, na mitingu u Rimu

Nekoliko desetina pripadnika italijanske fašističke grupe koja sebe naziva "Vodoinstalateri" (Gli Idraulici) planiralo je u četvrtak, na 100. godišnjicu okupacije Rijeke, da izvedu performans ponovnog zauzimanja tog hrvatskog grada, piše u petak Jutarnji list.

Oni su pokušali da uđu u Hrvatsku iz više pravaca - autobusima, motorima i malim avionima, a većinu njih u tome je sprečila hrvatska policija koja je privela njih 16 i većinu već vratila u Italiju.

"Invazija" italijanskih fašista, navodi Jutarnji list, bila je pomno planirana.

Tokom jučerašnjeg dana, s manjih aerodroma u Torinu, Peskari i Trstu poletela su tri mala aviona tipa pajper u kojima su se nalazila po dvojica pripadnika fašističke grupe. To je znala hrvatska bezbednosna služba i zabranila im je ulazak u hrvatski vazdušni prostor.

Oni, međutim, nisu odustali od dolaska, pa su se prebacili u nove avione i sleteli na aerodrom na Krku. Tamo ih je, ipak, dočekala i privela hrvatska policija, koja je sarađivala s italijanskim kolegama.

Sve je počelo rano ujutru na dan obeležavanja 100. godišnjice ulaska italijanskog protofašista Gabrijelea D’Anuncija i njegovih legionara u Rijeku i proglašenja paradržave.

Policija je dobila dojavu da je uoči otvaranja izložbe povodom godišnjice okupacije, na Guvernerovu palatu postavljena istorijska zastava Kraljevine Italije.

Zastava je uklonjena, a policija je u blizini zatekla dvojicu italijanskih državljana starosti 19 i 20 godina koji su imali istu takvu zastavu manjih dimenzija. Oni su privedeni zbog narušavanja javnog reda i mira, naplaćena im je novčana kazna I dobili su zabranu ulaska u Hrvatsku.

Ubrzo nakon privođenja društvenim mrežama su se počele širiti fotografije sporne zastave u Rijeci, pa je postalo jasno i ko je preuzeo odgovornost za akciju, navodi Jutarnji list.

Kontroverzni italijanski vojskovođa i preteča fašističke ideologije, Gabrijele D’Anuncio, okupirao je Rijeku s paravojnim jedinicama 12. septembra 1919. i svojevoljno je proglasio delom Kraljevine Italije.

XS
SM
MD
LG