Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Hrvatska i Slovenija osudile Tajanijevu izjavu o italijanskoj Istri i Dalmaciji


Antonio Tajani, predsednik Evropskog parlamenta

Predsednik Evropskog parlamenta, Antonio Tajani izazvao je burne reakcije nakon što je objavljen video snimak njegovog govora gde je on završio nastup uzvikom: “Živeo Trst, živela italijanska Istra, živela italijanska Dalmacija”.

Tim povodom oglasila se većina evropskih zastupnika, pogotovo oni koji dolaze iz Hrvatske i Slovenije. Oglasio se i najviši državni vrh obe države.

Hrvatska predsednica Kolinda Grabar-Kitarović izašla je sa saopštenjem u kome je naglasila da su potpuno neprihtavljivi ”istorijski revizionizam i iredentizam”.

“Temelji Evropske unije i njenih institucija ne počivaju na takvim vrednostima. Odlučno odbacujem i osuđujem pokušaje menjanja istorije i posezanje za hrvatskom teritorijom”, stoji u reakciji hrvatske predsednice koja je najavila da će o tome obavestiti italijanske i EU institucije.

Hrvatski premijer Andrej Plenković je najoštrije osudio i odbacio Tajanijev govor, ocenivši da u njemu ima “natruhe i teritorijalnih pretenzija i revizionizma”.

“Vlada Republike Hrvatske i HDZ će se uvek snažno protiviti bilo kakvim izjavama sa elementima revizionizma i teritorijalnih pretenzija”, izjavio je hrvatski šef vlade Andrej Plenković.

Hrvatski premijer Andrej Plenković je najoštrije osudio i odbacio Tajanijev govor
Hrvatski premijer Andrej Plenković je najoštrije osudio i odbacio Tajanijev govor

Izjavu su osudili i brojni drugi političari, među kojima i ministarka spoljnih i evropskih poslova Hrvatske Marija Pejčinović Burić i predsednik Sabora Gordan Jandroković.

Među najoštrijim reakcijama koja su pristigle jeste i ona iz slovenačkog vrha koji je najavio da će poslati diplomatsku notu zvničnom Rimu. Premijer Republike Slovenije, Marjan Šarec je Tajanijevu izjavu nazvao "istorijskim revizionizmom bez presedana". "Fašizam je bio činjenica koja je imala za cilj uništenje slovenskog naroda", poručio je Šarec. Slovenački šef diplomatije Miro Cerar najavio je da će poslati pismo lično Tajaniju kako bi objasnio da su njegove izjave “potpuno neprikladne”.

“Neprihvatljivo je svako iskrivljavanje istorijskih činjenica o događajima u pograničnom području između Slovenije i Italije”, ocenio je Cerar na svom nalogu na Twitteru.

Iako je govor održan u nedelju, video snimak je objavljen tek u ponedeljak na zvaničnom nalogu predsednika Evropskog parlamenta na društvenim mrežama.

Tajani se u ponedeljak uveče suočio sa hrvatskim i slovenačkim zastupnicima, na plenarnoj sednici Evropskog parlamenta u Strazburu.

On se izvinio pred prisutnima i objasnio kontekst govora. U vezi s tim poslao je i saopštenje putem kojeg objašnjava da su njegove reči pogrešno protumačene.

“Govorio sam o italijanskoj Istri i italijanskoj Dalmaciji, ali to nikako ne znači prisvajanje teritorija. Govorili smo o Italijanima, njihovim unucima i sinovima, od kojih su mnogi bili na ceremoniji”, rekao je Tajani u toku uvodnog izlaganja, koji je dočekan burnom reakcijom pristunih zastupnika iz Slovenije i Hrvatske.

Evropske institucije se nisu oglasile povodom ovog govora. Jedina predstavnica EU institucija koja je izašla sa reakcijom jeste evropska komesarka Violeta Bulc, koja dolazi iz Slovenije. Ona je ocenila da se takvi navodi ne očekuju od evropskih lidera.

”Iskrivljenje istorijskih činjenica o slovenačkoj i italijanskoj granici je neprihvatljivo. Evropska priča je priča mira, solidarnosti i jednistva”, poručila je Bulc putem društvenih mreža.

Tajani je spornu izjavu izrekao tokom govora održanog na ceremoniji povodom Dana sećanja na žrtve fojbi u mjestu Bazovica kod Trsta.

Fojbe su kraške jame u Istri i delu severne Italije u koju su bacana tela italijanskih žrtava partizanskih likvidacija počinjenih potkraj i nakon Drugog svetskog rata. U Italiji se tradicionalno svake godine obeležava Dan sećanja na žrtve fojbi.

  • 16x9 Image

    Gjeraqina Tuhina

    Dopisnica Radija Slobodna Evropa (RSE) iz Brisela, počela je karijeru u nedeljniku "KOHA" koji se potom pretvorio u dnevni list "Koha Ditore" i smatra se najčitanijom novinom na Kosovu. Za RSE radila kao kosovska dopisnica od februara 1998. Bila je među retkim glasovima koji su se mogli čuti sa lica mesta u prvim danima NATO bombardovanja. Godine 2000. prelazi u Brisel i nastavlja sa izveštavanjem za RSE i radi kao briselska dopisnica za Radio-televiziju Kosova.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG