Dostupni linkovi

Hrvatska predsjednica najavila posjetu BiH


Kolinda Grabar-Kitarović: Učinit ću sve da ova presuda ne pogorša hrvatsko-bošnjačke odnose
Kolinda Grabar-Kitarović: Učinit ću sve da ova presuda ne pogorša hrvatsko-bošnjačke odnose

Predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović najavljuje da će učiniti sve da zadnja presuda Haškog tribunala ne pogorša hrvatsko-bošnjačke odnose i u najskorije vrijeme odlazi u Bosnu i Hercegovinu.

Lijeva opozicija nije bila na minuti šutnje žrtvama ratnih zločina, ali i Slobodanu Praljku u Saboru. Bivši predsjednik Stipe Mesić odbija kritike na svoj račun.

Premijer Andrej Plenković je na početku današnje sjednice Vlade ponovio da je presuda nepravedna, ali da prijateljstvo Hrvatske i Bosne i Hercegovine, kao i nastavak snažne hrvatske potpore BiH i bosanskohercegovačkim Hrvatima ne dolaze u pitanje.

Plenković je još jednom izrazio sućut svim žrtvama svih zločina u BiH, neovisno o počinitelju, i – s obzirom na pojačanu antihašku retoriku u dijelu javnosti – precizirao stav o Tribunalu.

"Njegove presude moraju, prije svega, pridonijeti procesu utvrđivanja istine i pomirbe. Ako su te presude bazirane na činjeničnom stanju koje, po našem sudu u ovom slučaju, nije utvrđeno u cijelosti i sa svih aspekata, i ako su doživljene nepravedno, posebno u nekim svojim elementima, onda to, na žalost, nije dobro", ocijenio je predsjednik Vlade Hrvatske.

Posebno obraćanje imala je i predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović.

"Pozivam bošnjačke čelnike da učine sve kako se ova presuda ne bi zloupotrebljavala, nego da ona bude završetak jednog i početak drugog razdoblja. Kao hrvatska predsjednica učinit ću sve da ova presuda ne pogorša hrvatsko-bošnjačke odnose i u najskorije vrijeme posjetit ću Bosnu i Hercegovinu", rekla je Grabar-Kitarović.

S obzirom na histeriju koja je zahvatila desničarske portale u Hrvatskoj, ali i neke medije izvan zemlje, premijer i predsjednica ponovili su kako Hag sudi pojedincima a ne državama, te da jučerašnja presuda nije bila presuda Hrvatskoj.

Hrvatski sabor posebnom izjavom je kazao kako je jučerašnja presuda neprihvatljiva, jer ne uvažava činjenice i sve što je Hrvatska u ratu napravila za Bosnu i Hercegovinu – diplomatski, vojnom suradnjom i humanitarno.

Izjava nije mogla bez spominjanja položaja Hrvata u BiH, što je i jučer bilo obavezno u većini službenih i desnih reakcija na presudu.

Oporbeni socijaldemokrati i liberalni Glas nisu bili u dvorani.

Goran Beus Richembergh iz Glasa kaže kako je njima neprihvatljivo neprihvaćanje haške presude.

"Ukoliko bismo rekli da ne prihvaćamo ovu drugostupanjsku pravomoćnu presudu Haškog suda protiv šest osoba iz 'Herceg-Bosne', onda bismo time doveli u pitanje i oslobađajuće presude kao što je ona u slučajevima generala Markača i Gotovine ili u slučaju Tihomira Blaškića. Ne može nam ponedjeljkom odgovarati presuda, a utorkom – ne", ističe Goran Beus Richembergh.

Goran Beus Richembergh: Neprihvatljivo je neprihvaćanje presude
Goran Beus Richembergh: Neprihvatljivo je neprihvaćanje presude

Bez njih održana je i minuta šutnje poginulim hrvatskim braniteljima, svim žrtvama svih ratnih zločina, ali i Slobodanu Praljku.

"Nismo se željeli dovesti u situaciju da sudjelujemo u odavanju počasti pravomoćno osuđenom ratnom zločincu u najvišem zakonodavnom tijelu Republike Hrvatske (Haškom tribunalu), a također ne želimo biti alibi i naknadno opravdavati promašenu HDZ-ovu politiku (Hrvatska demokratska zajednica) prema Bosni i Hercegovini tijekom devedesetih godina", pojasnio je predsjednik parlamentarnog kluba Socijaldemokratske partije (SDP) Arsen Bauk.

Bivši hrvatski predsjednik Stipe Mesić, nakon brojnih kritika da je svojim svjedočenjem u Hagu i predajom dokumenata iz devedesetih iz Ureda predsjednika Franje Tuđmana doprinio jučerašnjoj osuđujućoj presudi, u priopćenju je odgovorio da su odazivanje na poziv Tribunala da svjedoči i predaja tražene dokumentacije bile njegove obaveze prema Ustavnom zakonu o suradnji s tribunalom u Hagu, a da bi svako drugačije ponašanje značilo grubo narušavanje zakona.

Svaku presudu može se propitivati, nastavlja Mesić, ali "konačnu sudsku presudu valja poštivati i prihvaćati. Odbijanje presude znači nepoštivanje sudstva, a u konkretnom slučaju Haškog suda, značilo bi retroaktivno derogiranje Ustavnog zakona Republike Hrvatske".

Na naslovnim stranicama svih hrvatskih dnevnih listova je fotografija Slobodana Praljka. Neusporedivo je manje fotografija žrtava ratnih zločina za koje je jučer izrečena drugostupanjska presuda.

Glasov zastupnik Goran Beus Richembergh izvijestio je da je zbog svoj istupanja na društvenim mrežama primio i prijetnje smrću, kao i njegova kolegica Vesna Pusić.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG