Dostupni linkovi

SZO: I dalje bez efikasnog tretmana protiv korona virusa


Svetska trgovinska organizacija (SZO) negirala je u sredu medijske izveštaje o “značajnom iskoraku” u pronalasku leka za tretman korona virusa od koga je do sada umrlo 491 lice, a zaraženo oko 25 hiljada. Osim Kine, gde je žarište virusa, on se prošitio na još najmanje 20 zemalja.

Kineska televizija je objavila da je istraživački tim sa Univerziteta Žeijang pronašao efikasni lek protiv virusa, dok je britanski “Skaj njuz” (Sky News) izvestio da su istraživači napravili “značajan iskorak” u razvoju vaccine.

Portparol SZO Tarik Jašarević je tim povodom izjavio: "Ne postoje poznati efikasni lekovi protiv ovog 2019-nCoV (virusa)."

U međuvremenu, predsednik Kine Si Đinping je izjavio da su napori njegovi zemlje u cilju
kontrolisanja širenja zaraze virusom koronom u ključnoj su fazi.

On je rekao da vlasti moraju sprečiti dalje širenje epidemije.

"Vlada mora na vreme da objavljuje informacije o širenju virusa korone i da se bori protiv širenja glasina", istakao je Si Đinping.

On je dodao da će Vlada Kine osigurati da donirana roba bude potpuno iskorišćena u procesu kontrolisanja virusa.

Vlada je saopštila da će osigurati isporuku medicinskih proizvoda i svakodnevnih esencijalnih zaliha, javili su državni mediji.

Nemački proizvođač sportske opreme "Adidas" saopštio je danas da je u toku zatvaranje "značajnog" broja njegovih radnji u Kini zbog širenja korona virusa.

"Možemo da potvrdimo da trenutno trpimo negativan uticaj na svoje poslovanje u Kini", saopštio je portparol kompanije.

On je dodao da je prerano da se objavi procena razmere tog uticaja.

Američki "Najki" prethodno je objavio da je zatvorio polovinu svojih radnji u "Kini" zbog epidemije i da radnje koje su otvorene imaju skraćeno radno vrijeme.

Vrednost akcija "Najkija" na berzi je oslabila za 3,3 odsto u jučerašnjoj trgovini, preneo je "Blumberg".

XS
SM
MD
LG