Dostupni linkovi

Proizvodnja sirovina za Pfizer cjepivo počet će u Hrvatskoj do kraja godine


Doktor Miroslav Hanzevacki pokazuje dozu Pfizer-BioNTech cjepiva protiv korona virusa, prilikom početka cjepljenja u Zagrebu, 27. prosinca 2020. godine.
Doktor Miroslav Hanzevacki pokazuje dozu Pfizer-BioNTech cjepiva protiv korona virusa, prilikom početka cjepljenja u Zagrebu, 27. prosinca 2020. godine.

Broj oboljelih od COVID-19 u Hrvatskoj je u značajnom padu. Proizlazi to iz izjave ministra zdravstva Vilija Beroša na konferenciji za novinare Nacionalnog stožera Civilne zaštite.

“Bilježimo pad od 36 posto na dnevnoj bazi. Broj hospitaliziranih smanjio se na tjednoj bazi gotovo za 18 posto. Jučer (20. svibanj) je na respirator priključeno pet bolesnika, što znači da se smanjuje incidencija onih koji obolijevaju od najtežih oblika bolesti. Vjerujemo da će se taj trend nastaviti”, kazao je ministar.

Unazad 24 sata zabilježeno je 525 novozaraženih od korona virusa, po broju novooboljelih na 100.000 stanovnika u dvotjednom razdoblju (incidenciji) Hrvatska je sa 262,5 na 18. mjestu u Europi.

Zatvoren stacionar u zagrebačkoj Areni

Zbog povoljnije epidemiološke situacije i smanjenog opterećenja zdravstvenog sustava po odluci Ravnateljstva Civilne zaštite zatvoren je stacionar u zagrebačkoj Areni, koja je imala ulogu tercijarnog centra za srednje i lakše oboljele osobe od COVID-a 19.

Medicinska oprema odmah je vraćena u zdravstvene ustanove, a ostala oprema bit će prebačena u logistički centar Civilne zaštite u Jastrebarskom.

Sa ulica Zagreba dva mjeseca pred prva značajnija otvaranja. 10. februar 2021.
Sa ulica Zagreba dva mjeseca pred prva značajnija otvaranja. 10. februar 2021.

Koliko je cijepljenih?

Zaključno s 20. svibnjem utrošeno je 1. 507. 353 doze cjepiva. Dosad je 1.149. 941 osoba cijepljena s najmanje jednom dozom, među kojima je njih 357. 412 primilo obje doze. Na dan 20. svibnja utrošene su 57.184 doze cjepiva.

“Ubrzavamo i povećavamo proces cijepljenja. Jednom dozom cijepljeno je 34,2 posto odraslih, što znači da je cijepljena svaka treća odrasla osoba u Hrvatskoj. Sa jučerašnjim danom i preko 57.000 potrošenih doza postavljen je i novi trekord,” pohvalio se ministar Beroš i zahvalio na velikom interesu kojeg hrvatski građani i dalje pokazuju za cijepljenje.

Proizvodnja sirovine za cjepivo

Članica Nacionalnog stožera, ravnateljica zagrebačke Klinike za infektivne bolesti Alemka Markotić pozdravila je najavu američke kompanije Pfizer da će se u njenoj tvornici u Novom Marofu u Hrvatskoj proizvoditi sirovina za cjepivo protiv korone.

“Veseli što se Hrvatska kao zemlja koja ima stoljetnu tradiciju cijepljenja našla na karti dijela proizvodnje novog modernog MNRA cjepiva, što govori i o budućnosti moderne biotehnologije u Hrvatskoj”, kazala je doktorica Markotić.

Radi se o biotehnološkom pogonu domaće kompanije Pliva, koji je 2008. privatiziran, a 2015. godine kupio ga je Pfizer.

Oni najavljuju da će s obzirom na opsežan postupak prijenosa tehnologije, razvoj na licu mjesta, instalaciju nove opreme i razna regulatorna odobrenja proizvodnja započeti do kraja godine, a prema najavi hrvatskog premijera Andreja Plenkovića, Pfizer će u Novi Marof investirati dodatnih 10 milijuna dolara.

Najbolje u Istri

Istarska županija je sa incidencijom od svega 46,9 novozaraženih na 100.000 stanovnika u 14 dana najbolja u Hrvatskoj.

Načelnik županijskog Kriznog stožera Dino Kozlevac za Radio slobodna Europa (RSE) kaže kako je “tajna” u sinhroniziranom djelovanju cijelog sustava gdje svatko radi dio svog posla, a na temelju preporuka epidemiologa, i u konzervativnom pristupu popuštanju mjera.

“Mi procjenjujemo da je stanje kakvo zadnja dva mjeseca imamo na razini županije dobro upravo zahvaljujući tome što smo, za razliku od drugih, postepeno popuštali mjere koje se odnose na osnovno i srednje školstvo i na ostale djelatnosti, jer nismo htjeli koncentrirati nagli rizik odjednom, kada djelatnosti ulaze u funkciju, i to je omogućavalo da držimo broj zaraženih pod kontrolom”, prenosi Kozlevac istarsko iskustvo.

Spremni za sezonu

Hrvatskoj je suzbijanje epidemije važno i zbog turizma. U Istarskoj županiji napravljene su sve potrebne pripreme za početak sezone, kaže Kozlevac:

“Organizirano je za slučaj potrebe preko 80 punktova gdje će se vršiti testiranje turista i gdje će oni dobivati certifikate da se mogu vratiti svojim kućama. Osigurana su mjesta za samoizolaciju u svim turističkim mjestima na području županije – ako će to biti potrebno. Kompletan sustav pripremljen je za zbrinjavanje gostiju koji bi mogli biti u problem ili biti zaraženi. Ne očekujemo problem, ali smo u potpunosti spremni,” poručuje Kozlevac.

U županijskom Stožeru zadovoljni su dinamikom cijepljenja i vjeruju da bi već do kraja svibnja broj procijepljenih mogao doseći 50 posto odraslih stanovnika Istre.

Istra je 2020. godine ostvarila 1.736.315 turističkih dolazaka i 11.452.784 noćenja, što je na razini dolazaka bilo 38,7 posto od rekordne 2019. godine, a na razini noćenja 43,4 posto.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG