Dostupni linkovi

Vakcine u Hrvatsku stižu 'na kapaljku'


Zagreb 1 ožujka 2021.
Zagreb 1 ožujka 2021.

Hrvatska je u posljednjih 24 sata zabilježila porast broja novozaraženih u jednom danu sa 691 novih koliko je bilo 16. ožujka na čak 1445 novooboljelih 17. ožujka, dakle više nego dvostruko.

Više od 1000 novooboljelih u jednom danu Hrvatska nije imala preko 2 mjeseca.

Broj bolesnika na respiratoru u tom se razdoblju sa 70 popeo na 84, dakle 14 novih, a ukupni broj bolesnika povećao se za 40. Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak dao je na konferenciji za novinare Nacionalnog stožera Civilne zaštite komulative brojke.

„Prva 3 dana ovog tjedna imamo 2.265 novooboljelih, dok smo u prva 3 dana prošlog tjedna imali 1547. Dakle brojka u ovom tjednu je za 45 posto veća nego u prošlom tjednu,“ upozorio je Capak.

Načelnik Stožera, ministar unutarnjih poslova Davor Božinović kazao je kako održavanje postojećeg režima epidemijskih mjera, koji je i dalje jedan od najliberalnijih u Europi ovisi u prvom redu o građanima, da bi uvođenje oštrijih mjera bio dokaz nepovjerenja u građane, i da će se reagirati u konkretnim županijama gdje se zabilježi porast broja oboljelih.

Sada su to županije uz more, od Dubrovnika do Istre.

„Neke su mjere već u primjeni u Dubrovačko-neretvanskoj županiji, razmišlja se o novim mjerama u Primorsko-goranskoj županiji, a Istarska županija danas prelazi na online nastavu u osnovnim i srednjim školama. Posljednjih dana raste im incidencija a u Istarskoj županiji je 25 zaraženih učenika i 50 zaraženih nastavnika i zajedno njih preko 600 u samoizolaciji,“ pojašnjava Božinović.

U međuvremenu cjepivo u Hrvatsku i dalje stiže na kapaljku, i osim optimističkih najava političara, nekih egzaktnih podataka o dinamici opskrbe cjepivom nema.

Predsjednica Koordinacije obiteljske medicine i liječnica u zagrebačkom Domu zdravlja Medveščak Nataša Ban Toskić u izjavi za Radio Slobodna Europa (RSE) upozorava da izostanak pravovremene informacije najviše pogađa one koji rade najviše cijepljenja, dakle - obiteljske liječnike, i njihove pacijente.

„Mi obiteljski liječnici apsolutno nemamo nikakva saznanja ni kontrolu nad time koliko ćemo doza cjepiva i kada dobiti i kojeg proizvođača. To nas dovodi u vrlo neugodnu situaciju prema našim pacijentima, jer im ne možemo dati nijedan konkretan odgovor na sva ona pitanja koja ih muče, a tjeskoba raste već godinu dana do neslućenih granica,“ prenosi doktorica Ban Toskić svoja iskustva iz svakodnevnih kontakata sa pacijentima, kojih u svojoj ambulanti ima prijavljenih čak 1.700.

Obiteljski liječnici zalažu se da se centralizira prikupljanje imena zainteresiranih za cijepljenje, da se liste sastavlja na razini gradova i županija, a ne više pojedinačnih ordinacija, i da se cijepljenja obavlja masovno u sportskim dvoranama

„Uz više liječničkih timova, administratore i dežurni tim hitne pomoći, i na taj način postići da se ne ometa redovan rad naših ordinacija,“ predlaže doktorica Ban Toskić.

Ona vjeruje da je razlog zašto se ne ide u organizaciju masovnih cijepljenja zapravo vrlo jednostavan.

„Treba platiti dvorane, treba platiti prekovremeni rad svih sudionika, i mislim da zapravo tu zapinje,“ kaže naša sugovornica.

Upravo je Koordinacija obiteljske medicine upozorila da tridesetak posto onih koje se pozove na cijepljenje, a to su i dalje stariji od 65 godina i rizične skupine, odbija cijepljenje cjepivom AstraZeneca.

Hrvatska od te odluke ne odustaje.

Prema podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, do sada je u Hrvatskoj potrošeno 348.330 doza cjepiva i cijepljeno je 276.530 ljudi.

Sa dvije doze cijepljeno je 71.800 ljudi, a sa prvom dozom 204.730 ljudi.

Potrošeno je 105.690 cjepiva AstraZeneca i prijavljene su 624 sumnje na nuspojave. Pfizerovog cjepiva potrošeno je 189.656 doza, i prijavljeno je 1.028 sumnji na nuspojave, dok je cjepiva proizvođača Moderna potrošeno 26.330, a prijavljeno je 97 sumnji na nuspojave.

I kod AstraZenece i kod Pfizera isti je postotak prijavljenih sumnji na nuspojave – 0,5 posto, dok je kod Moderne još premali uzorak da bi se moglo raditi neka ozbiljnija istraživanja.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG