Dostupni linkovi

Uvjetna kazna novinaru koji je otkrio identitet silovane djevojčice


Prema dostupnim podacima, ovo bi – ako presuda Ivici Marijačiću postane pravomoćna – mogao postati prvi slučaj presude protiv medija za narušavanje privatnosti djeteta u Hrvatskoj (ilustrativna fotografija)
Prema dostupnim podacima, ovo bi – ako presuda Ivici Marijačiću postane pravomoćna – mogao postati prvi slučaj presude protiv medija za narušavanje privatnosti djeteta u Hrvatskoj (ilustrativna fotografija)

Zadarski sud je prvostupanjski na godinu dana zatvora uvjetno osudio urednika i novinara zadarskog ultranacionalističkog magazina Hrvatski tjednik Ivicu Marijačića zbog povrede privatnosti djeteta.

Osuđen je zato što je 2019. godine na naslovnoj stranici svojih novina objavio fotografije 15-godišnjakinje, koja je bila žrtva višestrukog grupnog silovanja i otkrio njezin identitet.

U istom broju objavio je i tekst naslovljen Šokantna istina: Slučaj silovanja kod Zadra izmišljen.

Pravobraniteljica ogorčena: Postupak ni blizu završetku

"Sud je poslao poruku da se takvo izvještavanje ne smije i neće tolerirati", kaže za Radio Slobodna Europa (RSE) pravobraniteljica za djecu, Helenca Pirnat-Dragičević.

"Takvo izvještavanje nanosi štetu djetetu žrtvi, ali i drugoj djeci – žrtvama seksualnog nasilja i iskorištavanja. Ono još više povećava nespremnost te djece da prijave takve slučajeve, u strahu da će tada i sami biti izloženi medijima, odnosno znatiželji javnosti", kaže pravobraniteljica.

Pirnat-Dragičević je ogorčena što sudski postupak, započet protiv sedmorice mlađih muškaraca optuženih za višestruko grupno silovanje maloljetnice, pred više od dvije godine nije ni blizu završetku.

"Kada se govori o djeci žrtvama, imam samo jednu poruku. Svaki dan u dječjem odrastanju koji protekne ne može se više vratiti, a neizvjesnost je neprijatelj odrastanja i neprijatelj djece. Zato mislim da je i u ovim situacijama važno da poruka bude poslana puno ranije", zaključuje sugovornica RSE.

Vijeće časti pozdravlja prvostupanjsku presudu

Pravobraniteljica, resorno ministarstvo i državna Agencija za elektroničke medije prijavili su tada Marijačića i Vijeću časti Hrvatskog novinarskog društva, koje mu je 2020. godine jednoglasno izreklo najoštriju opomenu.

"Otkad sam novinar i član Vijeća časti, moram priznati da vjerojatno nisam naišao na teži oblik kršenja univerzalnih etičkih novinarskih načela i narušavanja ljudskog dostojanstva osoba o kojima se piše u javnom prostoru", kazao je za RSE na vijest o prvostupanjskoj presudi Marijačiću aktualni predsjednik Vijeća časti Hrvoje Šimičević, koji je tada kao član Vijeća odlučivao o ovom slučaju.

Šimičević: Često se u javnom prostoru krivo interpretira koncept slobode govora u liberalnoj demokraciji, kao apsolutna kategorija. Ona, međutim, završava tamo gdje počinje narušavanje ljudskog dostojanstva i privatnosti. (svibanj 2018.)
Šimičević: Često se u javnom prostoru krivo interpretira koncept slobode govora u liberalnoj demokraciji, kao apsolutna kategorija. Ona, međutim, završava tamo gdje počinje narušavanje ljudskog dostojanstva i privatnosti. (svibanj 2018.)

"Posebno je težak i nedopustiv prekršaj Hrvatski tjednik učinio huškajući na maloljetnu osobu, prikazujući njenu fotografiji na naslovnici toga krajnje desnog lista i optužujući je za laži, da ne spominjem obilje klevetničkog sadržaja u ostatku tog napisa. Prema Kodeksu časti hrvatskih novinara, novinar ne smije otkriti identitet maloljetnika u gotovo svim slučajevima, posebno ako se radi o kontekstu seksualnog zlostavljanja. Utoliko su prijeđene doslovno sve granice Kodeksa časti hrvatskih novinara", ističe Šimičević.

Šimičević pozdravlja prvostupanjsku presudu Marijačiću koja, kako kaže, u neku ruku naliježe na odluku Vijeća.

"Često se u javnom prostoru krivo interpretira koncept slobode govora u liberalnoj demokraciji, kao apsolutna kategorija. Ona, međutim, kao što je poznato, završava tamo gdje počinje narušavanje ljudskog dostojanstva i privatnosti koju je nemoguće opravdati i gdje se radi o teškim oblicima činjenjem štete osobama o kojima se piše, pogotovo ako su maloljetnici", navodi Šimičević.

Nadam da će ova presuda poslužiti kao opomena za buduće slične napise.
- Hrvoje Šimičević, predsjednik Vijeća časti Hrvatskog novinarskog društva

"Kao novinar se, također, nadam da će ova presuda, iako zasad samo nepravomoćna, poslužiti kao svojevrsna opomena za neke buduće slične napise, odnosno da će pojedini novinari dva puta razmisliti prije nego što odluče pisati o ovakvim i sličnim temama na neetički i duboko problematičan način", kaže predsjednik Vijeća časti.

Pažnju posvetiti zaštiti djetetovog identiteta

Pravobraniteljica za djecu iznova apelira da se mediji suzdrže od iznošenja pojedinosti o bilo kojem slučaju seksualnog nasilja nad djetetom, da štite djetetov identitet i privatnost i da takve objave ne prenose i ne dijele na društvenim mrežama.

"To sve skupa nanosi dodatnu štetu i produbljuje patnju žrtava takvog nasilja", kaže Helenca Pirnat-Dragičević.

Ona apelira na medije da u izvještavanju o bilo kakvim situacijama koje uključuju djecu maksimalnu pažnju posvete zaštiti djetetovog identiteta, obiteljskih prilika ili drugih okolnosti prema kojima bi se posredno moglo zaključiti o identitetu djeteta.

Kako bi pomogli medijima, Ured pravobraniteljice za djecu donio je i niz preporuka kako izvještavati u takvim situacijama.

Što je rekla odvjetnica žrtve?

Sanja Bezbradica-Jelavić, odvjetnica žrtve, kazala je za RSE da se žalila na prvostupanjsku presudu, jer je sud odbio odštetni zahtjev žrtve.

Kako prenose mediji, zadarski sud je u presudi Marijačiću naveo kako je on "objavljivanjem navedenih fotografija na kojima je prikazano dijete žrtva omogućio njihovu daljnju distribuciju i učinio ih dostupnim većem broju osoba".

"Takvo Marijačićevo postupanje je kod djeteta žrtve izazvalo osjećaj ugroženosti, uznemirenosti i šokiranosti, zbog čega je došlo do značajnog pogoršanja njenog zdravlja, a radi čega joj je od strane psihijatra propisana terapija", ističe se u presudi.

Dalje se navodi kako je Marijačić "iznio i prenio nešto iz osobnog života djeteta, protivno propisima objavio djetetovu fotografiju i otkrio identitet djeteta, što je kod djeteta izazvalo uznemirenost, i na opisani način ugrozio dobrobit djeteta. Kazneno djelo je počinjeno putem tiska i računalne mreže zbog čega je ono postalo pristupačno većem broju osoba, a Marijačić ga je počinio u obavljanju profesionalne djelatnosti."

Marijačić vrijeđao i javne osobe

Ivica Marijačić je u tekstu Šokantna istina: Slučaj silovanja kod Zadra izmišljen, objavljenom u Hrvatskom tjedniku u broju 787 od 24.10.2019, napisao kako je slučaj silovanja izmišljen, a da je djevojčica silovanje izmislila, i to, navodi autor, na nagovor zadarske policije.

U istom tekstu on vrijeđa i difamira osobe iz javnog života koje su izrazile gnušanje nad zločinom - više saborskih zastupnika, kulturnjaka, feminističkih aktivistica, pjevačica, scenaristica i sveučilišnih profesora. Naziva ih "notornima", "lažnim braniteljima", "jugoslavenkama", "klasičnim ratnim profiterima", "balkanskim zabavljačicama", srpskim "snajkama", "napuhanim i beskrajno licemjernim profesorima", spominje zaposlenje članova njihovih obitelji, nacionalnost, boravak u Beogradu i drugo.

Prema dostupnim podacima, ovo bi – ako presuda postane pravomoćna – mogao postati prvi slučaj presude protiv medija za narušavanje privatnosti djeteta u Hrvatskoj.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG