Dostupni linkovi

Lokalni Izbori u Hrvatskoj: Žestoko u Zagrebu, Splitu i na jugu Dalmacije


Lokalni izbori u Hrvatskoj, arhivska fotografija

Drugi krug lokalnih izbora koji će biti održan u nedjelju dinamizirao je kampanju, koja je do prvog kruga bila prilično monotona. Bira se 165 gradonačelnika, predsjednika općine i župana. Odlučuje se i o gradonačelnicima Zagreba i Splita, a dojučerašnji partneri Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) i Most ozbiljno su se pograbili na jugu Dalmacije. Što čeka hrvatske birače na biralištima u nedjelju, i hoće li ovi lokalni izbori donijeti neke značajnije promjene?

U Zagrebu kandidatkinja stranaka lijevog centra Anka Mrak Taritaš sa oko 40 posto potpore počinje zaostajati u anketama za nezavisnim Milanom Bandićem kojem ankete daju nešto preko 48 posto potpore, pogotovo što mediji cijelo vrijeme bruje da će njena stranka – oporbeni narodnjaci (Hrvatska narodna stranka, HNS) – ipak priskočiti HDZ-u u pomoć i formirati novu parlamentarnu većinu. Upravo je to po općoj ocjeni dovelo do pada njene popularnosti i nanijelo joj veliku štetu.

Anka Mrak Taritaš
Anka Mrak Taritaš

Drugi čovjek narodnjaka i kandidat za varaždinskog župana Predrag Štromar odmah je odgovorio da se o koaliciji sa HDZ-om niti pregovara niti razmišlja.

"Mi kao HNS i ja osobno smo na prošlim i pretprošlim parlamentarnim izborima pokazali svoju snagu i vrijednost i nismo izdali HNS-ovce i građane naše županije", rekao je Štroman.

Špekulacije o mogućem pretrčavanju narodnjaka HDZ-u prekrile su najnovije otkriće portala index.hr da Bandić duguje 18 milijuna kuna (2,4 milijuna eura) poreza na izborne donacije, ali i da je njegov odvjetnik Marijan Hanžeković, inače i vlasnik Jutarnjeg lista, uspio odgoditi izvršenje rješenja Porezne uprave. Bandić najavljuje tužbu protiv portala i Porezne uprave.

"Ovo bi bila senzacionalna vijest samo ako se zaboravi da je Bandić već dvaput boravio u istražnom zatvoru u Remetincu", kaže za RSE novinar indexa.hr Ilko Ćimić koji je cijelu priču i otkrio.

"S obzirom na sve istrage Državnog odvjetništva i Ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminala (USKOK) to nije ništa novo. Takav je Bandićev način vladanja u Zagrebu zadnjih 20 godina, dakle – ništa novo!", navodi Ćimić.

Priče o bacanju narodnjaka u zagrljaj HDZ-u prekrile su medijski još jednu priču – uhićenje hrvatskog kralja smeća Zorana Pripuza, povezanog sa Bandićem, ali – kako upozoravaju neki mediji – i sa krim-miljeom, i bijeg njegovog sina Ante koji je također optužen. Tereti ih se za izdavanje lažnih računa za otkup otpada na čemu su ukrali stotinjak milijuna kuna.

U Splitu je nezavisni Željko Kerum do kraja izgubio živce i HDZ-ovog kandidata Andru Krstulovića Oparu optužio da je u mladosti u Italiji bio muška prostitutka. Danas je uputio zaključnu poruku Splićanima.

"Split u nedjelju bira hoće li čovjeka susjeda ili će čovjeka iz Zagreba, hoće li čovjeka radnika ili će čovjeka neradnika, hoće li prihod ili rashod, hoće li praksu ili teoriju – to Split bira u nedjelju!", rekao je Kerum.

Željko Kerum
Željko Kerum

HDZ-ovac Opara podsjeća kako se Kerum ponašao dok je do pred osam godina vodio Split.

"Sve što nudi su laži, uvrede, govor mržnje, galama i projekti koje je struka pokopala! A ti projekti su od interesa isključivo njemu samome", kaže Opara.

U dvjema južnim županijama, Splitsko-dalmatinskoj i Dubrovačko- neretvanskoj populistički Most uspio je u drugi krug protiv HDZ-ovaca ugurati svoje kandidate, međutim nisu favoriti, a HDZ juriša i na Mostov centar, gradić Metković gdje su već Mostu oduzeli većinu u Gradskom vijeću, a u nedjelju će im pokušati oduzeti i gradonačelničku fotelju.

U Vukovarsko-srijemskoj županiji Mostovog kandidata za župana Tomislava Panenića protiv HDZ-a podržala je i Glavaševa stranka.

HDZ je na jugu Hrvatske dobio vjetar u leđa iz Bruxellesa. Naime, jučer je stigla vijest da je odobreno 350 milijuna europskih bespovratnih eura za izgradnju famoznog Pelješkog mosta, omiljene HDZ-ove teme u svim izbornim kampanjama posljednjih petnaestak godina.

U Osijeku se očekuje pobjeda dosadašnjeg gradonačelnika Ivica Vrkića, kandidata lijeve koalicije, a u Rijeci dosadašnjeg socijaldemokratskog gradonačelnika Vojka Obersnela.

Međutim, uza svu tu galamu, mnogi kažu da ovi izbori neće donijete neke značajnije promjene.

"Možemo očekivati vrlo malo, jer promjene nisu najavljene, a čak mislim da nisu ni priželjkivane od glavnih aktera hrvatske političke scene. Nema nikakvih promjena u teritorijalnom ustroju, nema nikakvih promjena u lokalnom izbornom političkom sustavu. I zbog toga, naravno, na ovim lokalnim izborima umjesto lokalnih tema dominiraju teme nacionalne kampanje", kaže za RSE politički analitičar Josip Kregar.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG