Dostupni linkovi

Hrvatski policajci koji su tukli migrante udaljeni sa dužnosti


Migranti u Bihaću, arhivski snimak
Migranti u Bihaću, arhivski snimak

Direktor policije Hrvatske Nikola Milina izjavio je u petak da su trojica interventnih policajaca udaljena s dužnosti pošto je utvrđeno da se nalaze na snimcima koji prikazuju maskirane muškarce kako tuku i teraju migrante preko hrvatske granice u susednu BiH.

On je na konferenciji za novinare u Zagrebu rekao da će protiv njih biti pokrenut diciplinski postupak, da su postupali individualno i da nije postojalo naređenje da koriste silu.

Prema njegovim rečima, reč je o pripadnicima interventne jedinice iz istarske policijske uprave koji su bili u ispomoći na granici s BiH, postupali su u radno vreme, a još treba utvrditi zašto su bili maskirani i bez svojih odora.

"Naš interes je da rasvetlimo ovaj događaj do kraja", naglasio je Milina dodavši da ne želi da bilo koji "pojedinačni slučaj" utiče na pohvale koje hrvatska policija dobija za svoj rad u poslovima zaštite spoljne granice EU.

On je demantovao tvrdnje pojedinih medija da je operativna akcija "Koridor" tajna operacija za zastrašivanje migranata rekavši da je reč o dugotrajnoj akciji suzbijanja krijumčarenja ljudi.

Takođe je odbacio optužbe da hrvatska policija zataškava greške policajaca i da oni zauzvrat obavljaju "neke nezakonite naredbe".

U emisiji "Potraga" RTL je objavio uznemirujuće snimke na kojima se vide muškarci s fantomkama na glavi da teraju migrante iz Hrvatske preko rukavca reke Korane, udarajući ih palicama kakve imaju pripadnici interventne policije, a neki nose i pođakne nalik na deo uniforme te jedinice.

Čuje se i jedan od maskiranih da posle udarca migranta palicom viče za njim: "Go to Bosnia".

Prema navodima RTL, sve je snimljeno u junu za vreme osmomesečnog novinarskog istraživanja u kojem je RTL-ova ekipa učestvovala s kolegama iz istraživačke novinarske mreže Lajthaus riports (Lighthouse Reports) iz Holandije, švajcarskog SRF Rundšaua (Rundschau), nemačkog ARD Studia Beč, ARD Monitora, francuskog Liberationa, holandskog Pointera, Novosti i Špigela (der Spiegel).

Istraživački novinari Klas van Dijken i Lamia Šabić kamerom su zabeležili taj događaj nedaleko od mesta Šturlić na bosanskohercegovačkoj strani.

Hrvatska se proteklih godina više puta suočavala s optužbama da provodi nasilne deportacije migranata, tzv. pušbekove (pushback), proterivanja s hrvatskog tla.

O tome su pisali brojni domaći i svetski mediji, kao i nevladine organizacije, tvrdeći da nije reč o izolovanim slučajevima, da sve odobrava EU i da se slične stvari događaju i u drugim delovima Evrope, odnosno na spoljnim granicama EU.

Ministar unutrašnjih poslova Hrvatske Davor Božinović izjavio je u petak u Luksemburgu gde učestvuje na sastanku ministara unutrašnjih poslova država članica EU da se radi o "individualnom prekršaju nekolicine policijskih službenika" naglasivši da je reč o neprihvatljivom ponašanju.


Hrvatski premijer Andrej Plenković je prethodno ocenio incident sramotnim, jer se na snimku objavljenom u medijima ne vidi da su oni ikome pretili.

"Osuđujemo nasilje, pogotovo nasilje prema migrantima koji prema viđenom ne pokazuju nikakve signale nekog kontra napada. Nisam primetio da su ti ljudi nekome fizički pretili. To je ono što je sramotno i izrazito loše", rekao je premijer novinarima u Zagrebu.

Na pitanje može li biti sankcija EU, Plenković je odgovorio da se mora utvrditi šta se dogodilo.

"Niko nije zadovoljan time, ni mi ni EK", dodao je premijer.

On je ukazao da hrvatska policija već godinama čuva zelenu granicu i da iz političkih razloga ne želi da podigne žicu prema BiH, odnosno radi odnosa sa Hrvatima, Bošnjacima i Srbima.

XS
SM
MD
LG