Dostupni linkovi

Hrvatska spremna povećati kapacitet jadranskog naftovoda, tvrdi Mađarska


Terminal na otoku Krk u Hrvatskoj

Hrvatska je spremna povećati kapacitet Jadranskog naftovoda za opskrbu Mađarske i Slovačke sirovom naftom u slučaju prekida uvoza iz Rusije naftovodom Družba, izjavio je u utorak (31. svibnja) mađarski ministar vanjskih poslova.

Čelnici Europske unije (EU) dali su ustupke Mađarskoj kako bi dogovorili naftni embargo Rusiji zbog njezine invazije na Ukrajinu, zaključivši u ranim jutarnjim satima u utorak dogovor kojim se do kraja godine želi smanjiti 90 posto uvoza ruske sirove nafte u EU.

Cilj nove mjere je smanjiti prihod Rusije za financiranje rata koji je pokrenula prije više od tri mjeseca u Ukrajini. Izuzeta je nafta koja dolazi cjevovodima jer se Mađarska koja nema izlaz na more se oslanja na naftovod Družba.

Mađarski ministar vanjskih poslova Peter Szijjarto rekao je kako je s hrvatskim ministrom energetike postigao dugoročni sporazum o suradnji u energetskoj sigurnosti, prema kojem će južni susjed Mađarske osigurati alternativni put za mogući dodatni uvoz nafte, ako bude potrebno.

"Hrvatska je spremna osigurati rutu za isporuke nafte prema Mađarskoj, ako to bude potrebno", rekao je Szijjarto, dodajući da će mađarska energetska grupacija MOL kasnije tijekom dana započeti razgovore s hrvatskim dužnosnicima.

MOL-ov daljnji poslovni model izgrađen je na ruskoj nafti koja se isporučuje naftovodom Družba koji pokriva oko 65 posto mađarskih potreba za naftom.

Dionice MOL-a porasle su za više od 5 posto rano u utorak nakon što je EU izuzela Mađarsku, Češku i Slovačku iz sankcija na rusku naftu, prenosi Reuters.

XS
SM
MD
LG