Dostupni linkovi

Plenković kaže da je suradnja Hrvatske i Mađarske potrebnija Budimpešti


Hrvatska ima važan strateški položaj kao svojevrsni hub za naftu i plin za cijelu srednju i istočnu Europu: Andrej Plenković

Hrvatski premijer Andrej Plenković je, ocjenjujući izjavu mađarskog premijera Viktora Orbana o “ukradenoj luci” kao “nesmotrenu”, podržao korištenje hrvatske energetske infrastukture u opskrbi energentima srednje i istočne Europe.

“U kontekstu energetske krize i odluke o napuštanju energenata iz Rusije, suradnja Mađarske i Hrvatske je potrebnija Mađarskoj. Hrvatska ima važan strateški položaj kao svojevrsni hub za naftu i plin za cijelu srednju i istočnu Europu. To znači daljnje investiranje u naftovode, plinovode i LNG, Hrvatska ima novu šansu”, kazao je Plenković u srijedu u Dubrovniku.

Po njegovoj ocjeni, Janaf (Jadranski naftovod od terminala u Omišlju na Krku koji se grana prema Mađarskoj i prema Srbiji) “ima dovoljno kapacitet, Hrvatska je spremna igrati važnu ulogu”.

“Hrvatski teritorijalni integritet nije ugrožen. Ove izjave nisu dobre, ne pridonose pozitivnoj atmosferi, a pogotovo kada se takve izjave izgovaraju na netočan i neozbiljan način”, rekao je Plenković povodom Orbanove izjave.

I hrvatski predsjednik Zoran Milanović zainteresiran je da u budućnosti nafta za Mađarsku ide preko Hrvatske, ali za razliku od Plenkovića, on je izrazio je razumijevanje za Orbanovu poziciju.

”Hrvatski interes je da koz Hrvatsku idu ti prihodi i da se ubire nekakva renta, kada već živimo od rente. Orban se bori za svoju državu, za energetsku neovisnost i to je to. On je izabran zbog toga, da se bori za svoju zemlju”, kazao je Milanović u srijedu u Zagrebu.

Mađarska je u srijedu objavila da je dogovor o naftnim sankcijama Europske unije Rusiji nedostižan dok Bruxelles ne ponudi “rješenje” teško “stotine milijuna dolara” koje bi zamijenilo rusku naftu u mađarskom gospodarstvu.

Naime, mađarski ministar vanjskih poslova Peter Szijjarto objavio je na svojoj Facebook stranici da još uvijek nema prihvatljivog prijedloga na vidiku. Napisao je da bi se ruske isporuke preko naftovoda trebale izuzeti od naftnog embarga i da bi se embargo trebao primjenjivati samo na pomorske isporuke.

Szijjarto je rekao da je Mađarska Bruxellesu jasno dala do znanja da će podržati naftne sankcije samo ako Komisija predloži rješenje za probleme koje bi stvorile Mađarskoj.

“Očekujemo takav prijedlog ne samo kad je riječ o transformaciji naših rafinerija koja košta stotine milijuna dolara, ne samo kad je riječ o povećanju kapaciteta hrvatskog naftovoda koje bi koštalo nekoliko stotina milijuna dolara, već i s obzirom na budućnost mađarskog gospodarstva”, objavio je Szijjarto na Facebooku.

Kad bi se zabrana EU-a primjenjivala samo na pomorsku isporuku nafte, dogovor bi bio moguć, rekao je Szijjarto.

Većina drugih zemalja EU-a podupire zabranu ruske nafte u okviru novog šestog paketa sankcija osmišljenih da kazni Moskvu zbog njezine invazije na Ukrajinu. Za takvu odluku potrebna je jednoglasnost, a osim najglasnije Mađarske, naftnom embargu protive se i neke druge istočnoeuropske države.

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen rekla je da je potrebno više raditi na postizanju sporazuma i najavila da će biti domaćin rasprave o regionalnoj suradnji na naftnoj infrastrukturi.

XS
SM
MD
LG